ISPROBAJTE VRBOVEČKU PERU – PONOSNU NOSITELJICU EU OZNAKE ZAJAMČENO TRADICIONALNOG SPECIJALITETA – NA FESTIVALU “KAJ SU JELI NAŠI STARI”!

Ovog vikenda, od 23. do 25. kolovoza, obavezno skrenite putem mog rodnog kraja Vrbovca – simpatičnog gradića koji promiče autohtonu kuhinju i tradiciju svog kraja na spektakularnom festivalu Kaj su jeli naši stari.

RECENZIJA: VALENTINA BEŠEN

Tijekom trodnevne manifestacije kušajte preko 100 vrsta domaćih jela i slastica koje su pripremile vrijedne ruke udruga žena, lovaca, ribiča, vinara i drugih lokalnih proizvođača.

Osim domaćeg špeka i kobasa, koji su glavna tema manifestacije, obavezno skrenite pažnju prema vrbovečkoj peri koju krasni titula zaštićenog proizvoda s europskom oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

Vrbovečka pera je dika ovog kraja, skromno jelo od dizanog tijesta punjeno nadjevom od svježeg sira, vrhnja, jaja, soli i malo kukuruzne krupice. Svaka obitelj ima svoju varijantu pere, a samo jelo govori o načinu života Vrbovčana kada se pazilo na svaku mrvicu i ništa se nije bacalo. Pera se je radila od viška tijesta za kruh, te umjesto da se baci, tijesto se iskoristilo u obliku pere koja se pekla u krušnoj peći.

Uz gastronomski aspekt manifestacije, također će se održati zabavni i glazbeni program uz brojne priredbe i koncerte, sportska događanja, pub kvizovi, radionice za velike i male te kulturno-umjetnički program. Na mnogim punktovima posjetitelji će se moći pobliže upoznati s vrbovečkim krajem i uživati u bogatom programu ovog festivala.

Detaljni program pogledajte na linku: https://kajsujelinasistari.hr/program-dogadanja-2024/

A ovako je bilo prošle godine: https://kajsujelinasistari.hr/

Zato brzo do Vrbovca i saznajte kaj su jeli, ali i pili, naši stari!

Za dašak manifestacije kod kuće, u nastavku vam donosim recept za voljenu vrbovečku peru moje mame:

VRBOVEČKA PERA

  • SASTOJCI
    tijesto
    1,5 dl mlijeka
    20 g svježeg kvasca/7 g instant kvasca
    5 g šećera (1 žličica)
    300 g glatkog brašna
    50 ml jogurta
    5 g soli (1 žličica)
    20 g svinjske masti

*nadjev*
370 g svježeg sira
180 ml kiselog vrhnja
20 g kukuruzne krupice
5 g soli (1 žličica)
2 jaja

*preljev*
25 ml kiselog vrhnja
1 jaje

~ svinjska mast za premazati

  • PRIPREMA
    U mlako mlijeko dodati kvasac i šećer, pomiješati te ostaviti par minuta da se kvasac aktivira.
    U posudu dodati brašno, jogurt, sol, svinjsku mast i mješavinu s kvascem.
    Rukama zamijesiti glatko tijesto.
    Prekriti posudu krpom te ostaviti tijesto na toplom mjestu dok se ne udvostruči.
    Dignuto tijesto premijesiti, prebaciti na pobrašnjenu površinu i razvaljati u krug promjera oko 40 cm.
    *Tradicionalno je pera okrugla, no u nedostatku okrugle posude, može se peći i u pravokutnom plehu.
    Prebaciti tijesto u posudu za pečenje ili lim obložen papirom za pečenje.
    Pripremiti nadjev tako da se dobro pomiješaju svježi sir, kiselo vrhnje, kukuruzna krupica, sol i jaja.
    Preliti nadjev po sredini tijesta.
    Presaviti rub tijesta preko nadjeva.
    Nadjev preliti preljevom od pomiješanog kiselog vrhnja i jaja.
    Staviti u zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 20 minuta.
    Koru gotove pere premazati svinjskom masti.
    Ostaviti da se malo ohladi te narezati na kriške.
    Dobar tek! tradicionalno je pera okrugla, no u nedostatku okrugle posude, može se peći i u pravokutnom plehu.
    Prebaciti tijesto u posudu za pečenje ili lim obložen papirom za pečenje.
    Pripremiti nadjev tako da se dobro pomiješaju svježi sir, kiselo vrhnje, kukuruzna krupica, sol i jaja.
    Preliti nadjev po sredini tijesta.
    Presaviti rub tijesta preko nadjeva.
    Nadjev preliti preljevom od pomiješanog kiselog vrhnja i jaja.
    Staviti u zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 20 minuta.
    Koru gotove pere premazati svinjskom masti.
    Ostaviti da se malo ohladi te narezati na kriške.

    Dobar tek!

Za više ideja i inspiracija u vezi kuhanja, možete posjetiti moj gastro blog GastroVale na društvenim mrežama Instagram i Facebook. Dobar tek i u slast!

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

NUTKO NAMAZ OD LJEŠNJAKA I KAKAA – ZA UKUSNIJE I ZDRAVIJE JUTRO

Domaća proizvodnja, 100 % ekološki, veganski, bez konzervansa i...

GASTRO SPEKTAKL GODINE: Marco Pierre White dolazi na Weekend Food Festival u Rovinj!

Svjetska kulinarska ikona potvrđena je kao gost najuzbudljivijeg gastronomskog...

Gastro večera iz snova: Restoran Maksimir postaje kulisa filma Tko pjeva zlo ne misli!

Jedinstvena večera koja spaja kultni film, vrhunsku gastronomiju i...

Osječko-baranjska županija proglašena jednom od najgostoljubivijih regija svijeta!

Prema Booking.com-ovim nagradama za 2025., ova slavonska regija našla...