SLADOLED OD CRNOG PIVA, DA ILI NE?

Vjerujem da vas je ovaj naslov pomalo zbunio. Na koji način spojiti sladoled i pivo u jednu cjelinu, koja će na kraju funkcionirati? 

RECENZIJA: INES KOLUNDŽIĆ

Kako se svakog prvog petka u kolovozu obilježava Međunarodni dan piva, odlučila sam složiti i isprobati recept gdje će upravo pivo biti jedan od glavnih sastojaka. Pivo je jedno od najčešćih konzumiranih pića za kojim se često poseže kako bi se rashladili, a nije ni drugačiji slučaj sa sladoledom koji nas svakog ljeta rashlađuje već od malih nogu.

Slad je jedan od glavnih sastojaka piva i daje mu orašasti okus, gotovo poput karamele. Upravo će taj okus u kombinaciji s vanilijom dominirati u ovom sladoledu. Ako ste više ljubitelj čokolade svakako ju možete dodati umjesto vanilije.

Očekujte kremasti sladoled s notom vanilije, sladnog okusa koji podsjeća na blagi okus karamele i kave i trunkom gorčine koju ćete osjetiti na kraju. Preko sladoleda svakako pospite krokant s lješnjakom koji će dodati hrskavost i sladoled učiniti još boljim. Zanimljiv okus kojeg svakako vrijedi isprobati.

Tko bi rekao da se pivo i sladoled dobro slažu?

SLADOLED OD CRNOG PIVA

• SASTOJCI
4 žumanjka
1 mahuna vanilije
180 g šećera
400 ml vrhnja za šlag
400 ml mlijeka
200 ml tamnog piva
~ Za posipanje lješnjak krokant

• PRIPREMA
1) Započnite pjenasto miksajući žumanjke, polovicu količine šećera i sjemenke vanilije dok ne poprime blijedožutu boju. Istovremeno u loncu na laganoj vatri uz povremeno miješanje zagrijte mlijeko, ostatak šećera, preostalu mahunu vanilije i tamno pivo. Kada se smjesa zagrijala maknite ju sa štednjaka i ulijte ¼ u smjesu sa žumanjcima uz neprestano miješanje kako bi temperirali smjesu.

2) Nakon toga izlijte temperiranu smjesu u ostatak zagrijanog mlijeka s pivom, vratite na štednjak i kuhajte na laganoj vatri još 5 minuta.

3) Gotovu smjesu premjestite u zdjelu otpornu na visoke i niske temperature te izvadite mahunu vanilije.

4) Jednu veću zdjelu napunite ledom  te u nju stavite zdjelu sa smjesom koju ćete miješati dok se ne ohladi. Kada se ohladi uz stalno miješanje dodajte i vrhnje za šlag (po potrebi dodajte i led ako se otopio) i miješajte pjenjačom ili mikserom dok ne dobijete smjesu kremaste teksture.

5) Pripremljen sladoled izlijte u posudu prikladnu za zamrzavanje i ostavite u zamrzivaču najmanje 8 sati, a idealno bi bilo preko noći.

6) Sladoled izvadite 10 minuta prije konzumacije kako bi vam ga bilo lakše vaditi.

7) Preko sladoleda još pospite krokant od lješnjaka.

Dobar tek!

Za više kulinarskih ideja i inspiracija, posjetite moj profil Foodilica na Instagramu i TikToku. Dobar tek i uživajte u svakom zalogaju!

Podijeli

Newsletter

spot_img

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Velika Gorica ugostila izložbu “Photo Zagreb County”: Prikaz nagrađenih fotografskih radova

U Galeriji Trumbetaš Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici...

PRIDRUŽITE SE ZEGEVEGE FESTIVALU UZ VEGANSKI DROBLJENAC OD JABUKA!

Ukoliko vas zanima tema održivog načina življenja, zdrave veganske...

Inovativni pristup američkog startupa: Maslac izrađen od CO2 i vode

Savor iz Kalifornije razvija biljni maslac s minimalnim ugljičnim...

Ekskluzivna MICHELIN večera na Plešivici u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Restoran Korak na Plešivici, u srcu hrvatske regije pjenušavih...