SRETAN SVJETSKI DAN CHEESECAKEA UZ NO-BAKE CHEESECAKE OD LIMUNA!

Što povezuje antičku Grčku, srednjovjekovnu Englesku, New York i današnji dan, 30. srpanj? Cheesecake, naravno!

RECENZIJA: VALENTINA BEŠEN

Torta od sira, danas popularna slastica diljem svijeta, ima korijene na grčkom otoku Samosu prije više od 4000 godina. Na Samosu su antropolozi otkrili kalupe za sir koji datiraju iz razdoblja oko 2000. godine prije Krista. U staroj Grčkoj, torta od sira smatrala se značajnim izvorom energije, te postoje zapisi da se služila sportašima na prvim Olimpijskim igrama 776. godine prije Krista. Također, torta od sira bila je uobičajen desert na grčkim vjenčanjima, što je s vremenom dovelo do tradicije svadbenih torti kakve poznajemo danas.

Prvi poznati recept za tortu od sira potječe od grčkog liječnika Aegimusa iz 5. stoljeća prije Krista, dok je grčki retoričar i pjesnik Atenej oko 230. godine zapisao recept koji uključuje miješanje sira s medom i brašnom, zatim grijanje i posluživanje. Vjeruje se da su Rimljani usavršili recept te, svojom okupacijom europskog kontinenta, snažno utjecali na širenje popularnosti ovog kolača.

Tijekom srednjeg vijeka, cheesecake je pronašao svoje mjesto u engleskim kuharicama, samim time u svakom kućanstvu, a ljubav prema ovom desertu katapultirala ga je u novi svijet Amerike. U modernom dobu cheesecake se poistovjećuje s najpoznatijim desertom Amerike – Newyorški cheesecake, iako svaki kutak planete ima svoju varijaciju, posebne okuse i načine pripreme.

Na današnji dan, 30. srpnja, slavimo Svjetski dan cheesecakea, a kako ga najbolje proslaviti (tijekom ovih ljetnih vrućina) nego uz cheesecake od limuna bez pečenja!

NO-BAKE CHEESECAKE OD LIMUNA

• SASTOJCI
~ podloga
170 g keksa s maslacem
110 g maslaca

~ krema
450 g krem sira
200 g šećera
250 ml slatkog vrhnja
sok i korica od 2 limuna

~ dekoracija
kriške limuna, korica limuna, borovnice, šlag

• PRIPREMA
Pripremiti kalup za pečenje od 23 cm.
Obložiti dno i stranice kalupa papirom za pečenje.
Za podlogu usitniti kekse i sjediniti s otopljenim maslacem.
Utisnuti podlogu na dno kalupa.
Staviti u hladnjak najmanje pola sata.
Miksati krem sir i postepeno dodavati šećer dok se ne ukomponira u smjesu.
Posebno izmiksati slatko vrhnje dok se ne dobije šlag.
Naribati koricu limuna te iscijediti sok.
Lagano umiješati šlag u smjesu krem sira i šećera te dodati koricu i sok limuna.
Prebaciti kremu u kalup, izravnati i staviti u hladnjak najmanje 6 sati (ili preko noći).
Dekorirati tortu s kriškama limuna, naribanom koricom limuna, borovnicama (ili voćem po želji) te hrpicama šlaga.

Dobar tek!

Za više ideja i inspiracija u vezi kuhanja, možete posjetiti moj gastro blog GastroVale na društvenim mrežama Instagram i Facebook. Dobar tek i u slast!





Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Najbolji putopisci i promicatelji turizma nagrađeni na svečanosti “Marko Polo” u Esplanadi

Dodjela obilježena nizom obljetnica i priznanjem legendama hrvatskog turističkog...

Prekmurje – Skriveni dragulj Slovenije za savršen vikend bijeg

Od ljekovite crne vode i wellness doživljaja do eno-gastronomskih...

Legendarna Zvečka vraća se na zagrebački Advent!

Kultni kafić osamdesetih ponovno oživljava na Europskom trgu, donoseći...