Braća Domagoj i Krešimir Krznarić: Naši čajevi postali su omiljeni u Kini i diljem Europe!

Braća Domagoj i Krešimir Krznarić iz Koprivnice, osnivači uspješne tvrtke Pampa-tea, osvojili su svjetsku scenu vrhunskim biljnim čajevima. Njihovi proizvodi, među kojima se ističu “Bakina kamilica” i “Bronhitko”, osvojili su prestižne nagrade Great Taste Award, poznate kao “Oskari hrane”. Osim što su prepoznati u Hrvatskoj, njihove čajeve s uspjehom izvoze u Kinu, Europu i druge dijelove svijeta, potvrđujući kvalitetu i izvrsnost hrvatskih proizvoda na međunarodnom tržištu. U ovom intervjuu, otkrivamo tajne njihove proizvodnje, priču iza brenda te planove za daljnje širenje.

RAZGOVARALA: PAULINA MLINARIĆ

Vaša tvrtka nedavno je proslavila 24. rođendan. Možete li nam ispričati priču o tome kako je sve počelo i odakle dolazi ime Pampa-tea?
“Pampa-tea” je obiteljski obrt koji se bavi proizvodnjom, istraživanjem, preradom ljekovitog bilja i čajeva. Osnovani smo 2000. godine mada naša priča počinje nekoliko godina prije. Prilikom posjeta rodbini u Argentini 1996 godine i dolazak u pokrajinu Chaco (grad Saenz Pena) na sjeveru Argentine, došli smo u selo Pampa del Infierno gdje se naš rođak doselio kada je u tridesetim godinama prošlog stoljeća napustio Hrvatsku i otisnuo se na dalek put i novi život u Argentini. Otuda i ime našeg obrta “Pampa”. Tijekom putovanja po Argentini vidjeli smo kako su stari Gaučosi pripremali čajeve i otuda se rodila ideja za proizvodnjom ljekovitog bilja i čajeva. I tako smo krenuli istraživati i slušati priče naših djedova i baka koji su nam pričali kako su brali, sušili i pravili čajeve u Podravini gdje se i dan danas tradicijski bere ljekovito bilje i nastaju čajevi. “Pampa-tea” dolazi iz želje da stvorimo čajeve koji će ljude povezati s prirodom, inspirirani prostranstvima pampasa gdje su biljke rasle slobodno, baš kao i kod nas na našim poljima. Tako 2003. godine dolazi do promjene imena i od tada naš obiteljski obrt se zove “Pampa-tea”. Prvi smo počeli s malim nasadima bazge, majčine dušice, nevena, matičnjaka, crnog sljeza te gospine trave. Na temelju podataka o uzgoju nevena i matičnjaka Krešimir (vlasnik) sa profesorima na Veleučilištu u Križevcima 2004. godine objavljuje izvorni znanstveni članak koji je objavljen u Agronomskom glasniku te citiran u četiri znanstvena časopisa.

Čestitamo na osvajanju prestižnih Great Taste Award nagrada! Što mislite, koje su ključne kvalitete vaših čajeva koje su osvojile žiri od 144 sudaca iz cijelog svijeta?
Hvala Vam na čestitkama! Vjerujemo da su ključne kvalitete naših čajeva njihova autentičnost i pažljivo birani sastojci. Svaki čaj koji proizvodimo odražava našu strast prema kvaliteti i posvećenost detaljima. Korištenje ručno branih biljaka iz ekoloških nasada, te naše duboko razumijevanje bilja i njihovih svojstava, omogućilo nam je da stvorimo proizvode koji su prirodni, izbalansirani i bogati okusima. Smatramo da je upravo ta kombinacija izvrsnosti i autentičnosti ono što je osvojilo žiri.

Bakina kamilica osvojila je Great Taste nagradu već četvrti put, što je izvanredan uspjeh. Što mislite, što vašu kamilicu čini toliko posebnom da ju žiri kontinuirano prepoznaje kao vrhunski proizvod? Kako uspijevate održati tu razinu kvalitete kroz sve ove godine?
“Bakina kamilica” je poseban proizvod jer se temelji na dugogodišnjoj tradiciji i pažljivoj obradi. Ono što ju čini posebnim je nježna, ali bogata aroma, te prepoznatljiva zlatna boja cijele infuzije. Održavanje kvalitete postižemo kontinuiranim nadzorom nad procesom proizvodnje, od uzgoja do finalnog proizvoda. Koristimo samo najbolje cvjetove, što osigurava da svaka šalica našeg čaja donosi jednaku razinu užitka.

Spomenuli ste da koristite kamilicu iz ekoloških nasada gdje se bilje ručno bere. Kako ta praksa doprinosi kvaliteti vaših čajeva, a ujedno i održivosti proizvodnje?
Najbolje moderni agrotehnički zahvati od odabira sjemena pa do branja i sušenja kamilice omogućuje nam da odaberemo samo najbolje cvjetove od što direktno doprinosi kvaliteti naših čajeva. Kamilica se više ručno ne bere. Klima u Podravini i Slavoniji je takva da se sije u listopadu, a bere početkom travnja tako da nema potrebe s tretmanom pesticida i herbicida te kao takva ima preduvjete da je to ekološki nasad. Ovakvi uvjeti osiguravaju da biljke rastu u zdravom okolišu, bez upotrebe pesticida i kemikalija, što dodatno čuva prirodnu aromu i ljekovita svojstva bilja. Ova praksa također podržava održivu proizvodnju jer se tako čuva biološka raznolikost i potiče očuvanje prirodnih resursa.

Vaši čajevi, poput Bakine kamilice, pakirani su u piramidalne vrećice. Koje su prednosti takvog pakiranja u odnosu na tradicionalne vrećice, i kako to utječe na okus i aromu čaja?
Piramidalne vrećice omogućuju da se čajne biljke slobodno šire tijekom infuzije, što omogućuje bolju ekstrakciju okusa i arome. Za razliku od tradicionalnih vrećica, koje su često kompaktne, piramidalne vrećice pružaju prostor da se svaki list ili cvijet potpuno razvije, oslobađajući punu aromu i okus. Time se postiže iskustvo pijenja čaja koje je bliže onome kao da je čaj pripremljen od svježih, listova, cvjetova, plodova ili dijelova stabljike.

Bronhitko čaj je poseban zbog svoje specifične mješavine bilja koja pomaže u održavanju zdravlja dišnih putova. Kako je došlo do ideje za kreiranje ovog čaja i koliko je važno osobno iskustvo u njegovom nastanku?
Ideja za “Bronhitko” čaj došla je iz potrebe da stvorimo proizvod koji prirodno podržava zdravlje dišnih putova, posebno tijekom hladnijih mjeseci. Osobno iskustvo imalo je veliku ulogu u njegovom nastanku, jer smo htjeli napraviti čaj koji bi bio učinkovit, ali i ukusan. Kombinirali smo različite biljke poznate po svojim blagotvornim svojstvima, kao što su majčina dušica, sljez i korijen bijelog sljeza, kako bismo stvorili mješavinu koja nježno djeluje na dišne puteve i pruža osjećaj olakšanja.

Kako ste pristupili kreiranju specifičnih naziva za svoje čajeve, s obzirom na to da EU regulative zabranjuju korištenje zdravstvenih tvrdnji?
Kada smo razmišljali o nazivima za naše čajeve, željeli smo što preciznije opisati karakteristike proizvoda, ali bez korištenja zdravstvenih tvrdnji koje su zabranjene uredbama EU još od 1998. godine, poput “čaj za smirenje” ili “čaj za mršavljenje”. Od samog početka pridržavali smo se tih pravila, što nam je u početku otežavalo prodaju i plasman proizvoda, jer se konkurencija nije uvijek držala tih ograničenja. Međutim, ulaskom Hrvatske u EU 2013. godine, bili smo među rijetkima koji nisu morali povlačiti proizvode s polica i mijenjati njihove nazive, jer smo se već pridržavali EU regulativa.

Prema vašem mišljenju, što čini savršeno pripremljen čaj? Koji su vaši savjeti za najbolje uživanje u vašim čajevima?
Savršeno pripremljen čaj počinje najprije s kvalitetnim sastojcima- biljkama. Ključ je i u vodi koja treba proključati (100 C) kada je riječ o biljnim čajevima, dok za zeleni i bijeli čaj temperatura vode ne smije biti viša od 80 C. kako bi se sačuvale sve njihove korisne komponente. Preporučujem da biljni čaj ostavite da odstoji 15 do 20 minuta, kako bi se aroma potpuno razvila sa svim ljekovitim svojstvima koje biljke nose. Također, uzmite si vremena da uživate u svakom gutljaju i osjetite sve slojeve okusa. Ne žurite, neka vam to postane ritual opuštanja!

Možete li nam ukratko opisati proces stvaranja vaših biljnih čajeva? Koliko je ljudi uključeno u taj proces i koliko vrsta bilja koristite za vašu proizvodnju?
Proces stvaranja naših čajeva počinje s odabirom najboljih biljaka, koje su pažljivo uzgajane na našim poljima. Nakon berbe, bilje se suši i čuva na način koji zadržava njihovu svježinu i ljekovita svojstva. Koristimo oko 60-ak različitih vrsta bilja za različite mješavine, svaka pažljivo odabrana kako bi postigla željeni okus i učinak.

Na koliko hektara uzgajate bilje za vaše čajeve i kakvi su uvjeti potrebni za uzgoj biljaka koje koristite?
Zbog povećanja obujma poslova preko 90 % naših sirovina uzgajaju i suše naši kooperanti iz Podravine, Prigorja, Međimurja, Slavonije, a imamo nešto bilja i iz Dalmacije. Mali dio koji je problematičan uzgajamo sami na otprilike 1 ha hektara zemlje. Uvjeti za uzgoj variraju ovisno o biljci, ali općenito, nasadi naših kooperanata trebaju biti smješteni na čistom, ne industrijaliziranom području s puno sunčeve svjetlosti i plodnim tlom. Uzgoj biljaka za nas odvija se u ruralnim sredinama na manjim površinama, a prednost dajemo samo površinama koje nisu u doticaju s intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Osvojili ste svjetska priznanja, pa nas zanima – je li moguće kupiti vaše čajeve izvan Hrvatske? Izvozite li ih u druge zemlje, i postoje li planovi za širenje na nova tržišta?
Da, naši čajevi su dostupni i izvan Hrvatske. Trenutno izvozimo u nekoliko zemalja uključujući Japan, Singapur, USA, Australija, dobar dio Europe, te Kinu, na što smo izrazito ponosni. Smatramo da je to najbolji dokaz kvalitete naših proizvoda kada uspijevamo distribuirati naše čajeve, čak i u “zemlje čajeva”, što je uspjeh koji postiže vrlo malo svjetskih brendova. Uvijek tražimo nove prilike za rast i voljeli bismo da naši proizvodi budu dostupni širom svijeta jer smatramo da Hrvatska ima izrazito kvalitetno ljekovito bilje i čajeve. Trenutno pregovaramo s partnerima u Aziji, gdje vidimo veliki potencijal za naš brend.

Nedavno ste predstavili Podravski Bubble Tea ljetni čaj. Što ovu kombinaciju čini posebnom i koji su sve okusi dostupni?
“Podravski ljetni bubble tea” je naša inovacija koja spaja tradicionalne biljne čajeve s modernim okusima. Sastavljen je od voćnih kuglica (tapioka od kojih nastaje bubble tea) i biljno-voćne mješavine domaćih bilja i voća koji se nalazi u Podravskom ljetnom čaju. Ova kombinacija sigurno će vas oduševiti jer je jedinstvena i neodoljiva. Svakako vrijedi isprobati. Tapioka biseri igraju važnu ulogu u bubble tea kulturi jer pružaju zabavan doživljaj pijenja napitka s dodatkom žvakaćih perli. Kada pijete bubble tea kroz slamku, perlice prolaze kroz slamku i pružaju užitak žvakanja i osjet različitih tekstura u ustima, što čini ovaj napitak jedinstvenim i popularnim među ljubiteljima raznih okusa i kombinacija. Dostupni okusi su: jagoda, borovnica, jabuka, malina i breskva. Svaki sa svojim jedinstvenim karakterom, idealni za osvježenje tijekom ljetnih dana. Klinci ga obožavaju te imamo jako dobre povratne informacije od mama koje kažu da napokon djeca piju čajeve!

Gdje sve možemo kupiti vaše proizvode u Hrvatskoj, a gdje ih mogu pronaći vaši kupci u inozemstvu?
Naše proizvode možete naručiti u bilo kojoj ljekarni u Hrvatskoj jer surađujemo s veledrogerijom Medika d.d. koja distribuira naše čajeve po ljekarnama. Također čajevi se nalaze u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane, biljnim ljekarnama diljem Hrvatske. Isto tako možete te ih pronaći u Maxi i Super Konzum te Interspar poslovnicama. Detaljan popis možete pronaći na našoj web stranici, a tamo možete pronaći i webshop preko kojega možete direktno od nas naručiti čajeve koji vas zanimaju. Isto tako za inozemne kupce imamo i internacionalni webshop gdje oni mogu naručiti čajeve. Također dostupnim smo po svim društvenim mrežama tako da i putem njih možete dobiti sve informacije o čajevima koje vas zanimaju te naručiti putem njih željeni čaj.

Održiva proizvodnja očito vam je važna. Kakve korake planirate poduzeti u budućnosti kako biste dodatno poboljšali održivost vaše proizvodnje i poslovanja?
Kroz konstantno učenje te implementaciju novih znanja i osluškivanje same prirode svi se trebamo početi prilagođavati novim uvjetima i klimatskim promjenama. To je ključ za sve nas koji se bavimo tim ili sličnim poslovima.  Naš glavni pokretač su naši vjerni kupci i prijatelji. Opravdati njihovo povjerenje, naša je misija. Zadržati ih i potaknuti na pozitivne životne promjene naš je najveći uspjeh koji nas motivira i daje nam “vjetar u leđa”. Povratak čovjeka prirodi, za nas nije samo trend, to je naš cilj!      

Vaši proizvodi spajaju tradiciju i inovaciju. Što možemo očekivati od Pampa-tea u budućnosti? Radite li već na nekoj novoj mješavini ili proizvodu?
Trenutačno naš cilj je održati ovu visoku razinu kvalitete postojećih proizvoda. I dalje smo uključeni u sve procese proizvodnje od berbe, sušenja, prerade, miješanja i pakiranja. Ne prepuštamo ništa slučaju i jako smo oprezni. Svaka biljka kroz naše ruke prođe barem 2-3 puta prije nego što završi kod krajnjeg kupca. Naravno, kako se svijet razvija tako dolazi do novih inovacija u svijetu čajeva koje pozorno pratimo i pokušavamo pronaći način da i naši domaći kupci budu u toku s tim trendovima. Veseli nas sve novo što je dobro i za što smatramo da bi moglo upaliti kod naših proizvoda. Imat ćemo nove čajeve i to uskoro. Paralelno s time razvijamo novu ambalažu i dizajn naših čajeva. U suradnji s Graphein dizajn studio vlasnika dizajnera Aljoše Lijića te cijenjenim slikarom Naive – Ivanom Andrašićem prvi smo spojili tradiciju branja ljekovitog bilja u Podravini i Naivnu umjetnost te smo to prikazali na ambalaži naših čajeva u piramidama. Jedinstveni smo i po tome jer ne samo da su naši čajevi funkcionalni i imaju ljekovita svojstva, nego mogu biti i savršen tradicijski poklon iz Hrvatske!

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

HUSARI S PISTACIJAMA – SLATKI BLAGDANSKI POKLON SVETOG NIKOLE

Dan Svetog Nikole simbol je darivanja i dobrote, a...

PIK Vrbovec – Nacionalna oznaka izvrsnosti za svježe svinjsko meso!

Svježe meso PIK Vrbovca od sada nosi prestižnu oznaku...

Sveti Ivan Zelina ponosni laureat na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu

Grad osvojio prestižnu nagradu Turističke prizme na regionalnoj konferenciji...

DAVOR GAŠPAR – Pionir uzgoja tartufa u Hrvatskoj:”Tartufi ne poznaju granice, samo pravu klimu, tlo s kalcijem i vlagu”

Diplomirani inženjer šumarstva Davor Gašpar jedini je registrirani proizvođač...