Rijetka 400-godišnja knjiga o čokoladi na aukciji u Portugalu

“Un Discurso del Chocolate”, najstarija knjiga u potpunosti posvećena čokoladi, prodaje se u Portugalu s početnom cijenom od 2000 eura

U Portugalu će uskoro biti održana aukcija na kojoj će se ponuditi rijetka knjiga stara 400 godina, posvećena isključivo čokoladi. Naslovljena “Un Discurso del Chocolate”, ova knjiga se smatra najstarijom publikacijom koja se u potpunosti bavi čokoladom. Početna cijena za ovo dragocjeno djelo iznosi 2000 eura, što privlači značajnu pažnju kolekcionara i ljubitelja čokolade širom svijeta.

Ovaj cijenjeni artefakt, tiskan u Sevilli 1624. godine, jedno je od samo tri sačuvana primjerka ovog djela, koje je napisao Santiago de Valverde Turices, španjolski liječnik i akademik. Prema riječima Francisca Brita, konzultanta u aukcijskoj kući Anno, do sada su bile poznate samo dvije druge kopije ove knjige: jedna u Nacionalnoj knjižnici u Madridu i druga na Sveučilištu San Diego u Kaliforniji, kako su objavile portugalske novine Publico.

“Un Discurso del Chocolate” sadrži kombinaciju znanstvenih istraživanja, praktičnih savjeta, recepata i kulturnih komentara. Podijeljena u pet dijelova, knjiga pruža detaljan uvid u višestruku prirodu čokolade i njezine učinke na ljudski organizam.

Turices upozorava na mogućnost da čokolada potakne kolerične sklonosti kod potrošača. Oslanjajući se na srednjovjekovni i ranomoderni koncept tjelesnih humora, ukazuju na “vruću, vlažnu i masnu” prirodu čokolade, za koju vjeruje da može izazvati razdražljivost i ljutnju.

Pripitomljavanje zrna kakaovca datira najmanje 5300 godina unatrag, u regiju koja je danas poznata kao provincija Zamora-Chinchipe u jugoistočnom Ekvadoru. Tamo je kultura Maya-Chinchipe prvi put uzgajala kakaovac, a praksa se kasnije proširila na Srednju Ameriku. Autohtoni narodi Srednje Amerike, uključujući Olmece, Maye i Asteke, smatrali su stablo kakaovca svetim. Njegova zrna koristili su za pripremu gorkog, pjenastog napitka nazvanog “xocolātl”, što na jeziku Nahuatl znači “gorka voda”. Prema legendi, španjolski istarživači predvođeni konkvistadorom Hernanom Cortesom otkrili su ovaj napitak početkom 16. stoljeća dok su tragali za zlatom i bogatstvom.

Nakon španjolskog osvajanja Astečkog carstva, “xocolātl” je pronašao put do Europe. Španjolci su ubrzo prilagodili autohtoni recept dodajući šećer ili med kako bi zasladili gorko piće, te druge začine poput cimeta i vanilije. Isprva se čokolada konzumirala prvenstveno kao piće, no s vremenom su se čokoladne kuće počele pojavljivati diljem Europe, posebice u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj u 17. stoljeću. Recepti sadržani u Turicesovoj knjizi potječu od stručnjaka iz Španjolske i “novog svijeta”, pružajući uvid u povijesnu pripremu i konzumaciju čokolade. Turices se zalaže za uključivanje sjemenki annatta, poznatih kao achiote, kako bi se poboljšao okus i boja čokolade, posebno za osobe s koleričnim i sangviničnim temperamentom. Knjiga, čija je početna cijena 2000 eura, nalazi se među devet rijetkih predmeta koji će biti ponuđeni na aukciji iz zbirke Josea Augusta Correia de Camposa, portugalskog vojnog časnika, pisca arheologa koji je preminuo 1977. godine.

Ova jedinstvena aukcija predstavlja izvanrednu priliku za stjecanje izuzetno rijetkog i vrijednog djela koje nosi značajnu povijesnu i kulturnu vrijednost.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Revolucija u borbi protiv bacanja hrane: Crumbs.hr nudi popuste od 50 % i više!

Uz više od 100 partnera i tisuće korisnika, inovativna...

Valentinovo u Esplanadi s potpisom chefice Ane Grgić Tomić

Proslavite najromantičniji dan u godini uz vrhunske delicije, otmjenu...

Deseti Vinart Biz Edition: Festival vina koji spaja najbolje od najboljeg!

Jubilarno izdanje ovog prestižnog vinskog događaja donosi mjesec dana...

Tik Tok, društvene mreže i gastronomija – Nova era prehrambenih trendova

Kako će društvene mreže i umjetna inteligencija oblikovati budućnost...