Pozitivni učinci čokolade na srce

Nova američka studija potvrđuje da konzumacija čokolade ima značajne koristi za zdravlje srca, naročito za krvne žile

Nedavno provedena američka studija pruža znanstvene dokaze da konzumacija čokolade ima blagotvoran učinak na srce. Ovaj slatki užitak, poznat i voljen kroz povijest, sada je potvrđen kao koristan ne samo u figurativnom smislu, već i konkretno za zdravlje krvnih žila.

U nedavno objavljenoj studiji u uglednom časopisu “European Journal of Preventive Cardiology”, znanstvenici s Baylor College of Medicine u američkoj saveznoj državi Teksas analizirali su podatke o konzumaciji čokolade prikupljene tijekom proteklih 50 godina i usporedili ih s podacima o kardiovaskularnim bolestima. Ranija istraživanja već su dokazala da konzumacija čokolade može povoljno utjecati na krvni tlak i zdravlje sluznice krvnih žila.

“Želio sam saznati ima li konzumacija čokolade utjecaj na krvne žile koje opskrbljuju srce, koronarne arterije. I ako ima, je li taj učinak pozitivan ili negativan”, istaknuo je glavni autor studije, dr. Chayakrit Krittanawong.

U tu svrhu, dr. Krittanawong i njegovi kolege proveli su šest studija s ukupno 336.289 sudionika, od kojih su svi dali informacije o svojoj konzumaciji čokolade. Prosječno devet godina kasnije, 14.043 sudionika razvilo je kardiovaskularne bolesti, dok je njih 4.667 doživjelo srčani udar ili iznenadno začepljenje krvnih žila. Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su jeli čokoladu više od jednom tjedno imali osam posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti. Dr. Krittanawong vjeruje da određeni sastojci u čokoladi, kao što su flavonoidi, metilksantini, polifenoli i stearinska kiselina, pozitivno utječu na zdravlje srca. Ova otkrića pružaju dodatne dokaze o zdravstvenim prednostima čokolade, posebno u kontekstu zdravlja krvnih žila i srca.

U tu svrhu, dr. Krittanawong i njegovi kolege proveli su šest studija s ukupno 336.289 sudionika, od kojih su svi dali informacije o svojoj konzumaciji čokolade. Prosječno devet godina kasnije, 14.043 sudionika razvilo je kardiovaskularne bolesti, dok je njih 4.667 doživjelo srčani udar ili iznenadno začepljenje krvnih žila. Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su jeli čokoladu više od jednom tjedno imali osam posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti. Dr. Krittanawong vjeruje da određeni sastojci u čokoladi, kao što su flavonoidi, metilksantini, polifenoli i stearinska kiselina, pozitivno utječu na zdravlje srca. Ova otkrića pružaju dodatne dokaze o zdravstvenim prednostima čokolade, posebno u kontekstu zdravlja krvnih žila i srca.

Međutim, vrsta čokolade i optimalna količina za zdravlje srca nisu bile predmet ove studije, što zahtijeva dodatna istraživanja.

Dr. Krittanawong također upozorava na umjerenost u konzumaciji slatke hrane:”Velike količine čokolade vjerojatno nisu zdrave za kardiovaskularni sustav. Posebno dijabetičari i pretile osobe trebaju paziti na kalorijski sadržaj komercijalno prerađene čokolade.”

Zaključno, dok čokolada može imati koristi za zdravlje srca, važno je konzumirati je umjereno i birati kvalitetne vrste kako bi se izbjegli negativni učinci prekomjerne konzumacije.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

HUSARI S PISTACIJAMA – SLATKI BLAGDANSKI POKLON SVETOG NIKOLE

Dan Svetog Nikole simbol je darivanja i dobrote, a...

PIK Vrbovec – Nacionalna oznaka izvrsnosti za svježe svinjsko meso!

Svježe meso PIK Vrbovca od sada nosi prestižnu oznaku...

Sveti Ivan Zelina ponosni laureat na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu

Grad osvojio prestižnu nagradu Turističke prizme na regionalnoj konferenciji...

DAVOR GAŠPAR – Pionir uzgoja tartufa u Hrvatskoj:”Tartufi ne poznaju granice, samo pravu klimu, tlo s kalcijem i vlagu”

Diplomirani inženjer šumarstva Davor Gašpar jedini je registrirani proizvođač...