Međunarodno natjecanje oborilo rekord u broju sudionika
Poreč je 6. ožujka bio domaćin prestižnog međunarodnog natjecanja pizza majstora, koje je organizirao APN. Ove godine oboren je rekord u broju sudionika, jer je po prvi put prijavljeno više od trideset natjecatelja. Uz tradicionalnu kategoriju Pizza Classica, natjecatelji su se ove godine okušali i u zahtjevnoj disciplini Napoletana STG, koja iziskuje strogo poštivanje specifičnih pravila i standarda.
Pizza Classica omogućila je sudionicima slobodu u kreiranju tijesta i kombiniranju sastojaka, dok je Napoletana STG ostavila malo prostora za eksperimentiranje – natjecatelji su morali pripremiti isključivo Margheritu, pridržavajući se preciznih dimenzija i strogo kontroliranih sastojaka.
Ocjenjivanje je bilo u rukama iskusnog međunarodnog žirija, kojeg su činili predsjednik APN-a Gianluca Pirro, talijanski pizza majstori Simone Fortunato i Pasquale Poerio, rumunjski APN-ov ambasador Eugen Pocian, hrvatski stručnjak i vlasnik umaškog Aquariusa Josip Vorić te Alen Radanović, aktualni svjetski prvak iz Napulja, koji je imao ulogu suca na peći.
Nakon napetog natjecanja, u kategoriji Pizza Classica pobjedu je odnio Talijan Gennaro Larice. Drugo mjesto pripalo je Josipu Lučinu iz Hrvatske, dok je treće osvojio Slovak Cesare Rossi. Lučin trenutačno radi u trogirskoj pizzeriji Quattro Sorelle.
U prestižnoj kategoriji Napoletana STG (Specialità Tradizionale Garantita), koja se smatra kraljevskom disciplinom u svijetu pizze, pobjedu je odnio hrvatski pizza majstor Matej Topić. Drugo mjesto pripalo je Dejan Djekiću iz Srbije, dok je treće osvojio Goran Mladenović iz Hrvatske. Matej Topić, koji trenutno radi u osječkoj pizzeriji Bocconcino, nastavio je briljirati u natjecanjima, dok su Dejan Djekić, majstor iz beogradske pizzerije Pietra, i Goran Mladenović, majstor pizzerije Delfin smještene u Funtani, također pokazali iznimnu vještinu u pripremi pizza.
Osim prestiža, najbolji natjecatelji osigurali su i plasman na nadolazeće APN-ovo Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Napulju. Žiri je istaknuo iznimnu kvalitetu natjecanja, naglasivši kako se razina pripreme i izvedbe pizza svake godine podiže na višu razinu.
Prije svjetskog prvenstva, pizzaioli će imati još jednu priliku za pokazivanje svojih vještina na APN-ovom Caputo Pizza Cupu, koji će krajem travnja biti održan u rumunjskom restoranu Corsarul u Oradei.