Nova regulativa omogućuje ekološkim vinarima da uklone alkohol iz vina bez gubitka certifikata
Ljubitelji ekoloških vina sada imaju još jednu opciju – bezalkoholna vina koja zadržavaju svoj ekološki status. Europska unija donijela je izmjenu u regulativi o ekološkoj proizvodnji, čime je ekološkim vinarima omogućeno uklanjanje alkohola iz vina bez gubitka certifikata. Ova promjena dolazi u pravom trenutku jer potražnja za bezalkoholnim vinima neprestano raste.
Do sada su proizvođači ekoloških vina bili u nepovoljnijem položaju u odnosu na konvencionalne vinare, jer EU regulative nisu priznavale ekološka vina bez alkohola. Svaki pokušaj uklanjanja alkohola značio je gubitak ekološkog certifikata. Sada se to mijenja – zahvaljujući novoj odluci Europske komisije, vakuumska destilacija postaje službeno odobrena metoda za uklanjanje alkohola. Ova tehnika omogućuje očuvanje arome i karaktera vina uklanjanjem alkohola pri niskim temperaturama.

Njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir, koji se snažno zalagao za ovu promjenu u Bruxellesu, pozdravio je odluku: “Ovo je sjajan dan za ekološke vinare i sve koji žele uživati u ekološkom vinu bez alkohola. Ako želite ekološko, trebali biste ga moći dobiti – i to bez kompromisa”.
Ova odluka mogla bi dati novi zamah ekološkom vinarstvu. U vremenu kada potrošnja vina opada, bezalkoholne alternative postaju sve važnije. Sada, uz službenu potvrdu EU, ekološki vinari mogu se prilagoditi trendu i ojačati svoju tržišnu poziciju. Za potrošače to znači jedno – kada biraju bezalkoholno ekološko vino, mogu biti sigurni da je ono doista ekološko.