Food blogerica, finalistica “Gastro Zvijezde 2022.”, Valentina Bešen poznatija pod Instagram akronimom “GastroVale” odlučila je s nama podijeliti svoje oduševljenje proizvodima “Dida Bože“
RECENZIJA: VALENTINA BEŠEN
Dida Boža brend krasi police trgovina svojim lijepo upakiranim džemovima, namazima, pekmezima, sokovima i šećerom. Poznati su po svojim ekološkim i prirodnim proizvodima, a sama činjenica da svoje proizvode distribuiraju, između ostalog, od Japana do Amerike govori o njihovoj kvaliteti i dobrom okusu.
Ovom prilikom testirala sam dva proizvoda iz njihovog asortimana – ekološki ekstra džem JAGODA i ekološki ekstra džem KUPINA. Ukratko, čisto oduševljenje.
EKOLOŠKI EKSTRA DŽEM KUPINA (240G, 3.58€)
Budući da nisam preveliki obožavatelj slatkoga, ovaj džem je pun pogodak. Krasi ga savršena ravnoteža između slatkoće i kiselosti, što ga čini pogodnim za različite načine korištenja i konzumiranja. Na njihovoj web stranici možete pronaći preporuke i kombinacije s drugim jelima/hranom te tako podići ovaj džem na najvišu razinu.
Što se tiče same teksture, ako više volite namaze gdje se osjete komadići i dijelovi samog ploda, onda je ovaj džem za vas! Svakim zalogajem osjetite čar kupina i njihovih sjemenki (koje su pune vlakana). Meni osobno ne smetaju sjemenke jer stvaraju zanimljivu hrskavu i pucketajuću teksturu, a i samim time znam da jedem nešto napravljeno od pravih cjelovitih plodova.
Ovaj džem sam iskoristila za pravu malu slasticu, koju također možete pronaći na mom blogu GastroVale.
GNIJEZDA OD SLANUTKA I KIKIRIKI MASLACA S DŽEMOM OD KUPINE
- SASTOJCI
240 g ocijeđenog slanutka u konzervi
120 g 100%-tnog kikiriki maslaca
80 g meda ili javorovog sirupa
2 žličice ekstrakta vanilije
1/4 žličice soli
1 žličica praška za pecivo
30 g zobenih pahuljica
70 g Dida Boža džema od kupine
- PRIPREMA
Pećnicu zagrijati na 190 °C.
U posudi (ili u blenderu) sjediniti slanutak, maslac od kikirikija, med ili javorov sirup, ekstrakt vanilije, sol, prašak za pecivo i zobene pahuljice sve dok se ne dobije ujednačena gusta smjesa.
Jednom žličicom uzeti smjesu, a drugom oblikovati nepravilne kuglice na limu obloženim papirom za pečenje.
Namočiti palac te udubiti sredinu.
Sredine napuniti s pekmezom.
Kolačiće peći 10-15 minuta, tj. dok ne porumene.
Dobar tek!
EKOLOŠKI EKSTRA DŽEM JAGODA (240G, 3.58€)
Ako ste ikad imali prilike brati sočne crvene jagode, i tijekom branja ste poskrivećki degustirali svježe plodove koji su vas omamili okusom i mirisom – to možete očekivati u ovoj staklenci. Opojni slatki miris jagode, predivna crvena boja džema koja samo čeka da završi na palačinkama (štoviše, odličan dodatak desertima i s okusnog i vizualnog aspekta).
Okusom je taman sladak, čak i meni koja nisam veliki slatkoljubac. Iskreno, meni je ovaj džem jedan od najdražih. Kao i za džem od kupina, na web stranici Dida Bože možete pronaći još preporuka gdje i kako koristiti ovaj džem.
Džem od jagoda iskoristila sam u australskog verziji čupavaca imenom “Lamingtons.“
- SASTOJCI
biskvit
4 jaja
170 g bijelog šećera
1 žličica ekstrakta od vanilije
200 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
100 g otopljenog maslaca
preljev
50 g otopljenog maslaca
140 ml toplog mlijeka
40 g kakaa u prahu
300 g šećera u prahu
~150 g ribanog kokosa
~60 g Dida Boža džema od jagode
- PRIPREMA
Zagrijati pećnicu na 180C.
Pleh za pečenje namastiti te obložiti papirom za pečenje.
U većoj posudi izmiksati jaja, bijeli šećer i ekstrakt od vanilije.
*smjesa se treba udvostručiti i postati prozračna te svijetlo žute boje.
Prosijati brašno i prašak za pecivo kroz sito, dodati u smjesu i špatulom lagano sjediniti.
Uliti otopljeni maslac i sjediniti u jednoličnu smjesu.
Smjesu uliti u pleh, izravnati i peći oko 25 minuta (ovisno o veličini pleha).
*biskvit ubosti čačkalicom, ako čačkalica izađe čista onda je biskvit pečen.
Pečeni biskvit prebaciti na rešetku i ostaviti da se u potpunosti ohladi.
Za preljev, pomiješati otopljeni maslac s toplim mlijekom, prosijati kakao i šećer u prahu te pjenjačom miješati dok se ne dobije jednolična sjajna smjesa.
*ako je biskvit pečen u manjem plehu i ispadne deblji, onda ga prerezati poprečno na pola, premazati s džemom po jednoj strani i preklopiti. Zatim ga narezati na kocke iste veličine.
*ako je biskvit pečen u većem plehu pa je tanji, onda ga samo prepoloviti u dva biskvita istih dimenzija, premazati s džemom po jednoj strani i preklopiti. Zatim ga narezati na kocke iste veličine.
Vilicom umočiti kocke biskvita u čokoladnu smjesu sa svih strana, ostaviti da se ocijedi višak čokolade te uvaljati u ribani kokos.
Ponoviti postupak za sav biskvit.
Staviti Lamingtons u hladnjak na 20-ak minuta i poslužiti.
Dobar tek!
Za više ideja i inspiracija što možete raditi s proizvodima “Dida Bože”, možete posjetiti moj gastro blog GastroVale na društvenim mrežama Instagram i Facebook. Između ostalog, možete pronaći recept s Dida Boža namazom od crnih maslina. Dobar tek i u slast!