Dida Boža džemovi – neodoljiva staklenka prirodnih okusa za svačije nepce

Food blogerica, finalistica “Gastro Zvijezde 2022.”, Valentina Bešen poznatija pod Instagram akronimom “GastroVale” odlučila je s nama podijeliti svoje oduševljenje proizvodima “Dida Bože

RECENZIJA: VALENTINA BEŠEN

Dida Boža brend krasi police trgovina svojim lijepo upakiranim džemovima, namazima, pekmezima, sokovima i šećerom. Poznati su po svojim ekološkim i prirodnim proizvodima, a sama činjenica da svoje proizvode distribuiraju, između ostalog, od Japana do Amerike govori o njihovoj kvaliteti i dobrom okusu.

Ovom prilikom testirala sam dva proizvoda iz njihovog asortimana – ekološki ekstra džem JAGODA i ekološki ekstra džem KUPINA. Ukratko, čisto oduševljenje.

EKOLOŠKI EKSTRA DŽEM KUPINA (240G, 3.58€)
Budući da nisam preveliki obožavatelj slatkoga, ovaj džem je pun pogodak. Krasi ga savršena ravnoteža između slatkoće i kiselosti, što ga čini pogodnim za različite načine korištenja i konzumiranja. Na njihovoj web stranici možete pronaći preporuke i kombinacije s drugim jelima/hranom te tako podići ovaj džem na najvišu razinu.
Što se tiče same teksture, ako više volite namaze gdje se osjete komadići i dijelovi samog ploda, onda je ovaj džem za vas! Svakim zalogajem osjetite čar kupina i njihovih sjemenki (koje su pune vlakana). Meni osobno ne smetaju sjemenke jer stvaraju zanimljivu hrskavu i pucketajuću teksturu, a i samim time znam da jedem nešto napravljeno od pravih cjelovitih plodova.
Ovaj džem sam iskoristila za pravu malu slasticu, koju također možete pronaći na mom blogu GastroVale.

GNIJEZDA OD SLANUTKA I KIKIRIKI MASLACA S DŽEMOM OD KUPINE

  • SASTOJCI
    240 g ocijeđenog slanutka u konzervi
    120 g 100%-tnog kikiriki maslaca
    80 g meda ili javorovog sirupa
    2 žličice ekstrakta vanilije
    1/4 žličice soli
    1 žličica praška za pecivo
    30 g zobenih pahuljica
    70 g Dida Boža džema od kupine

  • PRIPREMA
    Pećnicu zagrijati na 190 °C.
    U posudi (ili u blenderu) sjediniti slanutak, maslac od kikirikija, med ili javorov sirup, ekstrakt vanilije, sol, prašak za pecivo i zobene pahuljice sve dok se ne dobije ujednačena gusta smjesa.
    Jednom žličicom uzeti smjesu, a drugom oblikovati nepravilne kuglice na limu obloženim papirom za pečenje.
    Namočiti palac te udubiti sredinu.
    Sredine napuniti s pekmezom.
    Kolačiće peći 10-15 minuta, tj. dok ne porumene.

Dobar tek!

EKOLOŠKI EKSTRA DŽEM JAGODA (240G, 3.58€)
Ako ste ikad imali prilike brati sočne crvene jagode, i tijekom branja ste poskrivećki degustirali svježe plodove koji su vas omamili okusom i mirisom – to možete očekivati u ovoj staklenci. Opojni slatki miris jagode, predivna crvena boja džema koja samo čeka da završi na palačinkama (štoviše, odličan dodatak desertima i s okusnog i vizualnog aspekta).
Okusom je taman sladak, čak i meni koja nisam veliki slatkoljubac. Iskreno, meni je ovaj džem jedan od najdražih. Kao i za džem od kupina, na web stranici Dida Bože možete pronaći još preporuka gdje i kako koristiti ovaj džem.
Džem od jagoda iskoristila sam u australskog verziji čupavaca imenom “Lamingtons.

  • SASTOJCI
    biskvit
    4 jaja
    170 g bijelog šećera
    1 žličica ekstrakta od vanilije
    200 g glatkog brašna
    1 žličica praška za pecivo
    100 g otopljenog maslaca
    preljev
    50 g otopljenog maslaca
    140 ml toplog mlijeka
    40 g kakaa u prahu
    300 g šećera u prahu

~150 g ribanog kokosa
~60 g Dida Boža džema od jagode

  • PRIPREMA
    Zagrijati pećnicu na 180C.
    Pleh za pečenje namastiti te obložiti papirom za pečenje.
    U većoj posudi izmiksati jaja, bijeli šećer i ekstrakt od vanilije.
    *smjesa se treba udvostručiti i postati prozračna te svijetlo žute boje.
    Prosijati brašno i prašak za pecivo kroz sito, dodati u smjesu i špatulom lagano sjediniti.
    Uliti otopljeni maslac i sjediniti u jednoličnu smjesu.
    Smjesu uliti u pleh, izravnati i peći oko 25 minuta (ovisno o veličini pleha).
    *biskvit ubosti čačkalicom, ako čačkalica izađe čista onda je biskvit pečen.
    Pečeni biskvit prebaciti na rešetku i ostaviti da se u potpunosti ohladi.
    Za preljev, pomiješati otopljeni maslac s toplim mlijekom, prosijati kakao i šećer u prahu te pjenjačom miješati dok se ne dobije jednolična sjajna smjesa.
    *ako je biskvit pečen u manjem plehu i ispadne deblji, onda ga prerezati poprečno na pola, premazati s džemom po jednoj strani i preklopiti. Zatim ga narezati na kocke iste veličine.

*ako je biskvit pečen u većem plehu pa je tanji, onda ga samo prepoloviti u dva biskvita istih dimenzija, premazati s džemom po jednoj strani i preklopiti. Zatim ga narezati na kocke iste veličine.
Vilicom umočiti kocke biskvita u čokoladnu smjesu sa svih strana, ostaviti da se ocijedi višak čokolade te uvaljati u ribani kokos.
Ponoviti postupak za sav biskvit.
Staviti Lamingtons u hladnjak na 20-ak minuta i poslužiti.


Dobar tek!

Za više ideja i inspiracija što možete raditi s proizvodima “Dida Bože”, možete posjetiti moj gastro blog GastroVale na društvenim mrežama Instagram i Facebook. Između ostalog, možete pronaći recept s Dida Boža namazom od crnih maslina. Dobar tek i u slast!

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Sudjelujte na 6. CROSPIRIT-u: Prijavite Svoje Rakije, Likere i Ginove

Međunarodno ocjenjivanje vrhunskih pića održava se od 2019. godine,...

Vikend u znaku egzotičnog voća: Najveći festival u Hrvatskoj stiže u Gornju Bistru

Gornja Bistra 14. i 15. rujna 2024. postaje središte...

Tjedan Posvećen Tuni u Poreču: TunIstra-Offshore World Challenge 2024.

Poreč je domaćin prestižnog međunarodnog turnira u lovu na...