ANA MATULIĆ:”Dok je tradicionalni aceto balsamico od grožđa, naš je od smokve”

Ana Matulić iz OPG-a Matulić otkriva kako je njihov aceto od smokve, Pašman Libre, donio potpuno novu dimenziju tradicionalnoj proizvodnji octa. Dok se klasični aceto balsamico proizvodi od grožđa, njihov proizvod od smokve spojio je lokalnu tradiciju s inovacijom, stvarajući jedinstveni proizvod koji je osvojio srca ljubitelja vrhunskih okusa. U ovom intervjuu, Ana dijeli kako je posvećenost i strast prema detaljima oblikovala njihov uspjeh i prepoznatljivost na tržištu.

RAZGOVARALA: PAULINA MLINARIĆ

OPG Matulić danas je poznat po vrhunskim proizvodima, ali kako je sve počelo? Možete li nam reći odakle je došla ideja za pokretanje OPG-a i što vas je inspiriralo da se okrenete poljoprivredi i proizvodnji?
Sve je počelo 2012. godine, sasvim slučajno, kao hobi – proizvodnjom sapuna. Prva oznaka kvalitete, “Hrvatski otočni proizvod”, potaknula nas je da se posvetimo razvoju. Suprug i ja planirali smo otvoriti turističku agenciju, ali prodaja sapuna nam je promijenila planove. Prostor uz kuću pretvorili smo u mali dućan. Ja sam se nastavila razvijati u kozmetičkoj proizvodnji, a suprug se posvetio začinima, počevši s vinskim octom, ljutim umacima i naposljetku balzamičnim octevima.

Vaš aceto od smokve, Pašman Libre, postao je iznimno popularan i osvojio brojne nagrade. Možete li nam reći kako ste došli na ideju da baš od smokve proizvedete ovaj jedinstveni aceto?
Suprug Krsto, koji je od malena sudjelovao u proizvodnji vina i octa za kućne potrebe, odlučio je eksperimentirati sa smokvom – voćkom koja na Pašmanu obiluje. Počeo je s jednom bačvom, a tijekom godina istraživao je kako postići najbolji okus. Posjet Modeni, centru proizvodnje aceta balsamica, donio je dodatnu edukaciju o vrstama bačvi i procesima odležavanja. Kad smo prvi put kušali Pašman Libre, znali smo da imamo nešto posebno, što su ubrzo potvrdile i brojne nagrade.

Pašman Libre je dobio zlatnu medalju na “International Taste Award” i prepoznat je kao jedan od Top 50 proizvoda 2020. godine. Što mislite, što je to u vašem proizvodu što ga čini tako posebnim i drugačijim od drugih sličnih proizvoda na tržištu?
Ogromna pažnja, ljubav i posvećenost ključ su našeg uspjeha. Od procesa proizvodnje do njegovog jedinstvenog okusa – svaki detalj je pažljivo promišljen. Vrijeme provedeno u odležavanju također mu daje posebnu dubinu.

Smokve koje koristite za proizvodnju Pašman Libre aceta rastu na brdu bez prirodnih izvora vode. Kako uspijevate osigurati dovoljne količine ovog voća i kakvu ulogu u tome ima vaša praksa dovoza vode traktorom?
Naši nasadi smokve su mladi, stoga zahtijevaju i više pažnje. Kad smo shvatili da imamo vrhunski proizvod, znali smo da naši nasadi I naše stare smokve neće biti dovoljne za količinu koju želimo imati. Odlučili smo uključiti lokalno stanovništvo u berbu smokava jer ih na Pašmanu ima zbilja mnogo. Otkupljujemo od 3-5 tona smokava godišnje od lokalnog stanovništva, što nam omogućuje stabilnu proizvodnju, unatoč sušnim uvjetima.

Spomenuli ste da je za proizvodnju Pašman Libre aceta potrebno više godina odležavanja u bačvama od divlje trešnje. Možete li nam detaljnije opisati ovaj postupak i zašto ste se odlučili baš za ovu vrstu drva?
U Modeni smo kušali aceto iz različitih bačava tj.različitog drva. No, onaj iz trešnje ostavio je na nas najjači dojam! Krsto je odmah naručio nove bačve. Minimalno odležavanje traje dvije godine, ali s vremenom aceto postaje još intenzivniji. Najstariji primjerak čeka 12 godina prije nego što ga ponudimo kupcima u našem dućanu.

Vaš proizvodni proces za aceto od smokve uključuje ručnu berbu smokava. Kako organizirate ovaj dio proizvodnje i koliko smokava vam je potrebno za jednu seriju Pašman Libre aceta?
Svake godine preradimo sve smokve koje otkupimo – od 3 do 5 tona, ovisno o urodu. Smokve se ručno beru i odmah prerađuju kako bi zadržale sokove i svježinu. Krsto prikuplja smokve od berača svakih nekoliko dana u sezoni berbe i odmah ih stavlja u preradu.

Jedan od ključnih elemenata u vašoj proizvodnji je kvaliteta sirovina. Koliko trenutačno imate sadnica smokava i planirate li proširivati svoje nasade kako bi zadovoljili rastuću potražnju?
Trenutačno imamo 180 sadnica i zasad ne planiramo proširenje. Naš model otkupa od lokalnog stanovništva dobro funkcionira i zadovoljava sve potrebe.

Otok Pašman je bogat smokvama, no samo rijetki ih koriste na način kao Vi. Što mislite, što je presudno u uspjehu Vašeg proizvoda u odnosu na tradicionalne načine obrade smokava na otoku?
Inovacija i upornost. Aceto od smokava je nešto novo i to privlači kupce. Dok drugi proizvode marmelade ili suše smokve kao dodatni prihod, mi smo se posvetili brendiranju i proizvodnji kao primarnom poslu.

Već godinama otkupljujete smokve od lokalnih uzgajivača. Kakvo je vaše iskustvo u radu s otočanima i koliko je važno uključivanje lokalne zajednice u vašu proizvodnju?
Samo pozitivna! Suradnja s lokalnom zajednicom ključna je za naš rad i razvoj.

Koliko se razlikuje vaš proizvodni proces u odnosu na tradicionalne metode izrade acetata balsamica, posebno u pogledu fermentacije i odležavanja?
Osnovni postupak je isti, osim što umjesto grožđa koristimo smokve. To daje našem proizvodu jedinstven karakter.

Kroz godine, proizvodnja Pašman Libre aceta je postala značajan dio vašeg OPG-a. Možete li nam opisati koji su najveći izazovi s kojima se suočavate u proizvodnji ovog specifičnog proizvoda?
Najveći izazov je osigurati dovoljno proizvoda za odležavanje, jer često moramo odoljeti iskušenju da ga ne prodamo prerano.

U vašem radu često ističete važnost inovacija u poljoprivredi i proizvodnji. Možete li nam reći na koji način unaprjeđujete svoj proces proizvodnje aceta i kako to utječe na konačni proizvod?
Svake godine učimo nešto novo i primjenjujemo to u proizvodnji. Dulje odležavanje u bačvama dodatno poboljšava kvalitetu.

S obzirom na to da se smokve uzgajaju na suhim, krševitim terenima, koliko je izazovno održavati zdravlje sadnica i osigurati njihov optimalan prinos svake godine?
Na urod je teško utjecati, ali važno je svake godine maksimalno se posvetiti održavanju nasada i imati zalihu za lošije godine.

Smokve koje koristite odležavaju nekoliko godina prije nego što postanu dio Pašman Libre aceta. Možete li nam reći koliko se tijekom tog razdoblja mijenja kvaliteta i okus smokvi, te kako to utječe na završni proizvod?
Smokve ne odležavaju, one se prešaju. Sok od smokve odležava minimalno dvije godine i mijenja se okus kroz godišnja doma. Tijekom odležavanja sok mijenja okus, postaje gušći i razvija složeniju aromu.

Vaši su proizvodi prepoznatljivi po autentičnosti i kvaliteti, ali i po estetski privlačnom dizajnu. Koliko vam je važna ta estetska komponenta u predstavljanju proizvoda i kako je ona povezana s kvalitetom samog proizvoda?
Vrlo nam je važan vizualni identitet koji odražava naš duh i naše vrijednosti, život na otoku i sve ono što želimo poručiti našim kupcima. Estetika proizvoda jednako je važna kao i kvaliteta. Vizual privlači kupca, a kvaliteta ga zadržava. Spoj te dvije komponente ključ je uspjeha.

Kroz godine, OPG Matulić se stalno razvija i unaprjeđuje. Što možemo očekivati u budućnosti, posebno u pogledu novih proizvoda ili proširenja postojeće proizvodnje?
U planu je novi proizvodni pogon s izložbenim prostorom, bačvama i možda malom kušaonicom. Nadamo se ostvariti te planove u idućih nekoliko godina.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Vinski trendovi 2025: Novo doba u vinskom svijetu

Što nas čeka? Lagana vina, održivost i povratak provjerenim...

Premijera Mladih Malvazija: Vinistrin 13. En Primeur u Zagrebu

Oko 70 istarskih vinara 10. veljače u hotelu Esplanade...

Bečki Würstelstand: Srce ulične kulture koje je osvojilo UNESCO

Ikonični kiosci s kobasicima postali su simbol bečkog duha...

GORAN VRABEC:”Ljuto nije kazna, već pojačivač okusa svakom jelu”

Goran Vrabec, mladi poljoprivrednik i osnivač brenda "Volim ljuto",...