Puno naziva, a svi označavaju isto – razvučeno tijesto od pšeničnog brašna punjeno nadjevom od
svježeg kravljeg sira, jaja i kukuruzne krupice te preliveno domaćim vrhnjem. Zvuči fantastično, zar ne?
RECENZIJA: VALENTINA BEŠEN
Ovi štrukli su nezaobilazni dio gastronomske ponude Kalničkog prigorja i Križevca te su najveći brend po kojem su prepoznatljivi. Sad je idealno vrijeme za degustaciju jer ih možete pronaći na štandovima tijekom tradicionalne manifestacije Križevačko veliko spravišće od 7. do 9. lipnja.
Za one koji ne mogu prisustvovati manifestaciji, budite bez brige jer u daljnjem tekstu prilažem recept i uputstva tako da svi mogu uživati u ovom Kalničkom specijalitetu. Smatram da se kultura i povijest ljudi najbolje odražava u jelima, načinu pripreme te korištenim namirnicama. Zato je prijeko potrebno sačuvati starinske recepte kako bi i budući naraštaji imali mogućnosti okusiti povijest.
Što se tiče samog porijekla naziva, smatra se da je naziv ponakliči došao od riječi ponakle → na tle →
na tlu jer su se pekli u krušnim pećima i spuštali na vruće cigle okružene žarom. Od tuda je došao i
naziv pociglanjki. Vankuš je izvedenica riječi vanjkuš, što znači jastuk, jer gotovi štrukli izgledom
podsjećaju na njih. Kako god da ih zvali, jedno im je zajedničko – savršen su par uz “kupicu vinca”.

RECEPT I PRIPREMA ZA KALNIČKE ŠTRUKLE (za 25 komada):
- SASTOJCI
tijesto
500 g glatkog brašna
1 jaje
0,5 dcl suncokretovog ulja
2-3 dcl mlake vode
nekoliko prstohvata soli
nadjev
500 g domaćeg svježeg kravljeg sira
200 g kukuruzne krupice
2 jaja
nekoliko prstohvata soli
2 žlice svinjske masti
preljev
2 dcl domaćeg vrhnja
- PRIPREMA
Umijesiti tijesto od glatkog brašna, jaja, suncokretovog ulja, mlake vode i soli
Vodu dodavati postepeno i po potrebi.
Mijesiti 10ak minuta dok se ne dobije glatko tijesto.
*Prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata da odmara.
*Kukuruznu krupicu “pofuriti” kipućom vodom, uliti toliko vode dok se krupica malo ne zgusne.
*Ostaviti krupicu da se ohladi.
Napraviti nadjev od kravljeg sira, kukuruzne krupice, jaja i soli
Na stolnjaku ili platnu posipati brašno, prebaciti tijesto te ga razvaljati valjkom.
*Rukama lagano razvlačiti od sredine prema van dok se ne dobije željena debljina od par milimetara.
*Tijesto poškropiti otopljenom svinjskom mašću.
*Preko cijelog tijesta razmazati nadjev.
*Tijesto narezati na trake širine 10-15 cm.
*Lijevu i desnu stranu trake tijesta zaklopiti, ali ostaviti sredinu (nadjev) vidljivu.
*Izrezati štrukle na 10 cm dužine te prebaciti u posudu za pečenje premazanu svinjskom masti i
preliti domaćim vrhnjem.
Staviti peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20-25 minuta.
Štrukli su gotovi kad lagano porumene i dobiju boju.
Poslužiti ih tople uz čašu vina.
Dobar tek!

