KALNIČKI ŠTRUKLI / PONAKLIČI / POCIGLANJKI / VANKUŠI – DOBRA KONKURENCIJA ZAGORSKIM ŠTRUKLIMA

Puno naziva, a svi označavaju isto – razvučeno tijesto od pšeničnog brašna punjeno nadjevom od
svježeg kravljeg sira, jaja i kukuruzne krupice te preliveno domaćim vrhnjem. Zvuči fantastično, zar ne?


RECENZIJA: VALENTINA BEŠEN

Ovi štrukli su nezaobilazni dio gastronomske ponude Kalničkog prigorja i Križevca te su najveći brend po kojem su prepoznatljivi. Sad je idealno vrijeme za degustaciju jer ih možete pronaći na štandovima tijekom tradicionalne manifestacije Križevačko veliko spravišće od 7. do 9. lipnja.

Za one koji ne mogu prisustvovati manifestaciji, budite bez brige jer u daljnjem tekstu prilažem recept i uputstva tako da svi mogu uživati u ovom Kalničkom specijalitetu. Smatram da se kultura i povijest ljudi najbolje odražava u jelima, načinu pripreme te korištenim namirnicama. Zato je prijeko potrebno sačuvati starinske recepte kako bi i budući naraštaji imali mogućnosti okusiti povijest.

Što se tiče samog porijekla naziva, smatra se da je naziv ponakliči došao od riječi ponakle → na tle →
na tlu
jer su se pekli u krušnim pećima i spuštali na vruće cigle okružene žarom. Od tuda je došao i
naziv pociglanjki. Vankuš je izvedenica riječi vanjkuš, što znači jastuk, jer gotovi štrukli izgledom
podsjećaju na njih. Kako god da ih zvali, jedno im je zajedničko – savršen su par uz “kupicu vinca”.

RECEPT I PRIPREMA ZA KALNIČKE ŠTRUKLE (za 25 komada):

  • SASTOJCI
    tijesto
    500 g glatkog brašna
    1 jaje
    0,5 dcl suncokretovog ulja
    2-3 dcl mlake vode
    nekoliko prstohvata soli

    nadjev
    500 g domaćeg svježeg kravljeg sira
    200 g kukuruzne krupice
    2 jaja
    nekoliko prstohvata soli
    2 žlice svinjske masti
    preljev
    2 dcl domaćeg vrhnja
  • PRIPREMA
    Umijesiti tijesto od glatkog brašna, jaja, suncokretovog ulja, mlake vode i soli
    Vodu dodavati postepeno i po potrebi.
    Mijesiti 10ak minuta dok se ne dobije glatko tijesto.
    *Prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata da odmara.
    *Kukuruznu krupicu “pofuriti” kipućom vodom, uliti toliko vode dok se krupica malo ne zgusne.
    *Ostaviti krupicu da se ohladi.

    Napraviti nadjev od kravljeg sira, kukuruzne krupice, jaja i soli
    Na stolnjaku ili platnu posipati brašno, prebaciti tijesto te ga razvaljati valjkom.
    *Rukama lagano razvlačiti od sredine prema van dok se ne dobije željena debljina od par milimetara.
    *Tijesto poškropiti otopljenom svinjskom mašću.
    *Preko cijelog tijesta razmazati nadjev.
    *Tijesto narezati na trake širine 10-15 cm.
    *Lijevu i desnu stranu trake tijesta zaklopiti, ali ostaviti sredinu (nadjev) vidljivu.
    *Izrezati štrukle na 10 cm dužine te prebaciti u posudu za pečenje premazanu svinjskom masti i
    preliti domaćim vrhnjem.
    Staviti peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20-25 minuta.
    Štrukli su gotovi kad lagano porumene i dobiju boju.
    Poslužiti ih tople uz čašu vina.

    Dobar tek!

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Hrvati petkom ne odustaju od pizze, a u Miamiju se jede ona od 12.000 $

Boltovo istraživanje otkriva navike ljubitelja brze hrane - dok...

PIK šunka osigurava više od 57 milijuna pizza godišnje

Povodom Svjetskog dana pizze, PIK Vrbovec ponosno ističe nevjerojatne...

Dorina Love Notes – Slatki trenuci ljubavi u svakom zalogaju

Mali znak pažnje i osmijeh u trokutastom pakiranju -...

Split postaje središte vrhunske gastronomske edukacije!

Oliva Allegra pokreće ambicioznu investiciju i izlazi na međunarodnu...