Vinski trendovi 2025: Novo doba u vinskom svijetu

Što nas čeka? Lagana vina, održivost i povratak provjerenim klasicima

Lagana vina preuzimaju scenu
Tržište sve više naginje lakšim vinima. Rosé i bijela vina bilježe značajan rast popularnosti, dok crna vina gube na značaju. Ovaj trend utječe i na cijene bijelih vina, koje već godinama rastu. Također, segment pjenušavih vina nastavlja cvjetati – 2025. će biti idealna godina za nazdravljanje!

Povratak provjerenim klasicima
Iako potrošnja crnih vina opada, ljubitelji vina sve češće biraju klasične etikete iz poznatih vinskih regija umjesto neobičnih noviteta. Tradicionalni proizvođači i renomirane berbe ponovno osvajaju tržište.

Bezalkoholna i blaga vina u trendu
Svjesno konzumiranje alkohola nikad nije bilo aktualnije. Ponuda bezalkoholnih i blaga vina znatno je narasla i postala kvalitetnija nego ikada prije. Posebno se ističu bezalkoholna pjenušava vina, koja su posljednjih godina osvojila i najzahtjevnije ljubitelje.

Održive sorte grožđa – budućnost vinogradarstva
Organsko vinogradarstvo više nije samo ideološki izbor, već i ključ kvalitete. Sorte grožđa otporne na gljivice sve su popularnije jer se bolje prilagođavaju klimatskim promjenama i omogućuju smanjenje korištenja pesticida, što donosi ekološke i ekonomske koristi.

Pad potrošnje – niže cijene?
Potrošnja vina pada diljem svijeta. Na nekada ključnom kineskom tržištu prodaja se prepolovila u posljednjih pet godina, ostavljajući trgovine pretrpane zalihama. Ovaj bi trend mogao dovesti do pada cijena vrhunskih vina, a kolekcionari bi posebno trebali pratiti cijene Burgundaca, koji bi mogli postati povoljniji nego ikad.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Europska elita gelata spremna za Svjetsko prvenstvo 2026.!

Njemačka, Francuska, Italija i Belgija osigurale plasman na prestižno...

Ekskluzivni Wine VIP Event u Zagrebu: Spoj vrhunskih vina i gastronomskih delicija!

Najbolji proizvođači i ugostiteljski brendovi na jednom mjestu NAPISAO: TOMISLAV RADIĆ Wine...

Mladi kao pokretači održivog turizma i klimatske prilagodbe

Stručnjaci educirali mlade u Velikoj Gorici o ključnim izazovima...

Hrvati petkom ne odustaju od pizze, a u Miamiju se jede ona od 12.000 $

Boltovo istraživanje otkriva navike ljubitelja brze hrane - dok...