Tajni okusi Europe: Kulinarska rapsodija EURA 2024.

Svaka zemlja sudionica donosi svoje omiljene začine, stvarajući jedinstvenu kulinarsku simfoniju

Raznolikost 24 reprezentacije na Europskom nogometnom prvenstvu 2024., koje počinje 14. lipnja u Münchenu, očituje se i kroz kulinarsku ponudu. Tradicionalna jela, koja uključuju svinjetinu, govedinu i perad, pripremaju se za roštilj, tavu ili svečani stol, nudeći bogatstvo okusa prilagođeno velikom sportskom događaju. Također, ljubitelji uravnotežene prehrane mogu uživati u novim i uzbudljivim kulinarskim iskustvima koja se nude.

Začini specifični za svaku zemlju predstavljaju ključni element koji doprinosi jedinstvenim kulinarskim iskustvima. Ovi začini ne samo da obogaćuju okus jela, već i odražavaju kulturnu baštinu i gastronomske tradicije svake reprezentacije.

Njemačka: mažuran, kim, lovor, sjemenke gorušice, kopar;
Švicarska: muškatni oraščić, lovorov list, majčina dušica, vlasac, peršin;
Škotska: bobice kleke, majčina dušica, ružmarin, lovorov list, menta;
Mađarska: paprika u prahu, kim, mažuran, češnjak, lovorov list;
Španjolska: šafran, paprika u prahu (pimentón), češnjak, lovorov list, ružmarin;
Hrvatska: češnjak, lovor, peršin, ružmarin, mažuran;
Italija: bosiljak, origano, ružmarin, kadulja, majčina dušica;
Albanija: kopar, menta, origano, papar, češnjak;
Engleska: papar, ružmarin, senf, majčina dušica, menta;
Slovenija: lovorov list, mažuran, ružmarin, češnjak, peršin;
Danska: kopar, lovorov list, majčina dušica, muškatni oraščić, cimet;
Srbija: paprika u prahu, beli luk, lovorov list, peršun, kopar;
Francuska: lovor, majčina dušica, ružmarin, estragon, provansalsko bilje;
Nizozemska: muškatni oraščić, lovorov list, klinčići, piment, kim;
Austrija: mažuran, kim, peršin, lovor, majčina dušica;
Poljska: kopar, mažuran, kim, lovor, peršin;
Belgija: lovorov list, majčina dušica, muškatni oraščić, peršin, estragon;
Slovačka: mažuran, paprika, kim, češnjak, lovorov list;
Rumunjska: kopar, paprika u prahu, češnjak, lovorov list, majčina dušica;
Ukrajina: kopar, češnjak, lovorov list, kim, piment;
Portugal: Piri-Piri, lovorov list, češnjak, korijander, paprika u prahu;
Turska: menta, paprika, ruj, majčina dušica, korijander;
Češka: kim, mažuran, češnjak, paprika, lovorov list;
Gruzija: korijander, plava piskavica, češnjak, kopar, paprika u prahu.

Tipična jela za sve zemlje sudionice – uključujući govedinu, svinjetinu, perad i vegetarijanske opcije – s njihovim specifičnim začinima, detaljno su zabilježena u tablici. Začini koji su posebno popularni u svakoj zemlji poredani su silaznim redoslijedom prema učestalosti korištenja. Ovim pristupom nastao je jedinstveni “EM začin”, koji odražava bogatstvo i raznolikost kulinarskih tradicija diljem Europe.

Ova analiza omogućava uvid u gastronomske preferencije različitih nacija, te predstavlja dragocjeni resurs za ljubitelje kulinarstva i stručnjake koji žele dublje razumjeti kako začini oblikuju okuse specifične za svaku zemlju.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Vina Belje trijumfirala na Mundus Vini i Berliner Wine Trophyju!

Dvostruko zlato za Vina Belje - najbolji hrvatski proizvođač...

20 godina izvrsnosti: Vinarija Antunović predstavila nova vrhunska vina!

Ekskluzivna proslava i premijera Grand Selection linije u Zagrebu NAPISAO: TOMISLAV...

The Hotel Ljubljana: Spoj povijesti i modernog luksuza u samom centru grada!

Jedinstvena kombinacija povijesti, inovacije i vrhunskog smještaja koja oduzima...