Poreč, 1. prosinca 2025. – Chef Marko Turković, jedno od najzapaženijih imena moderne hrvatske gastronomije, od proljeća preuzima kuhinju Spinnakera čime započinje novo poglavlje ovog Valamarovog fine dining restorana. Uz njega u Poreč stiže i cijenjeni ugostiteljski profesionalac i batler Ivan Maljevac, čija je misija kreirati autentično servisno iskustvo. Njihov dolazak označava značajan iskorak za Spinnaker, restoran s Michelinovom preporukom.
Poreč kao rastuća gastronomska destinacija
Poreč je posljednjih godina postao jedno od najvažnijih središta visoke gastronomije na Jadranu. U tome su veliku ulogu imala Valamarova ulaganja i suradnje s vrhunskim svjetskim chefovima s Michelinovim zvjezdicama. Otvaranje restorana Miramare by Fratelli Cerea, Fogo by Bekal s Tvrtkom Šakotom i Markom Turkovićem, partnerstvo s Anom Roš i nadolazeći JAZ by Ana Roš, kao i otvorenje Harry’s Piccola 2026. godine, stvorili su prepoznatljivu gastronomsku scenu.
Spinnaker je bio početna točka te priče. Pod vodstvom chefa Gorana Hrastovčaka i voditelja restorana Zorana Gregorovića postao je najbolji porečki restoran te osvojio Michelin preporuku i brojna priznanja.
Nova kreativna faza Spinnakera
Prelaskom Hrastovčaka i njegovog tima u Harry’s Piccolo Poreč, Spinnaker otvara prostor za novi kreativni zamah pod vodstvom Turkovića i Maljevca. Turković je chef čija djela govore sama za sebe. Iskustvo je stjecao u brojnim europskim restoranima visoke kuhinje s Michelinovim zvjezdicama, vlasnik je zagrebačkog Bekala i partner Valamara u projektu Fogo by Bekal.
U Spinnaker će donijeti kuhinju koja je moderna, promišljena i osobna – kulinarski manifest usmjeren na povratak moru kao temeljnoj inspiraciji. Fokus će biti na jadranskoj ribi, zanemarenim vrstama i filozofiji “od glave do repa”, s naglaskom na održivost i valorizaciju lokalnih sastojaka.
“Poreč je mjesto koje dozvoljava hrabar kulinarski iskorak. Mi nismo ovdje došli samo poslužiti jelo. Želimo gostima otkriti istinu o moru. Moj fokus na zanemarene vrste ribe nije provokacija, već dužnost prema održivosti i autentičnosti”, ističe Marko Turković.



Nova razina servisa pod vodstvom Ivana Maljevca
Ivan Maljevac, ugostiteljski profesionalac s dvije završene batlerske škole i bogatim međunarodnim iskustvom, preuzet će kreiranje ceremonije servisa u Spinnakeru. Njegova vizija temelji se na eleganciji, diskretnosti i uslužnosti koje prate ambiciju kuhinje.
„Iznimna je čast preuzeti odgovornost za servis u Spinnakeru. Poreč već godinama postavlja visoke standarde, a mi želimo da se predanost i znanje osjete u svakom detalju servisa. Najavljujemo novo doba za Spinnaker“, poručuje Maljevac.
Pripreme za proljeće i nadolazeće promjene
Tijekom zimskih mjeseci Spinnaker prolazi kroz lagani facelifting kako bi u proljeće u potpunosti bio usklađen s novom vizijom.
„Veseli nas što će Spinnaker voditi dvojica vrhunskih profesionalaca čiji talent dodatno podiže standarde naše gastronomske ponude. Njihova kreativnost i strast savršeno se uklapaju u Valamarovu strategiju razvoja vrhunske gastronomije“, navodi Dražen Dobrila, direktor razvoja F&B koncepata u Valamaru.
Početak novog poglavlja
Angažmanom Turkovića i Maljevca Spinnaker ulazi u novi ciklus – inovativniji, potpuniji i emotivno snažniji. Svoju trenutnu fazu restoran završava svečanom novogodišnjom večerom 31. prosinca, a novo poglavlje pod novim vodstvom započinje na proljeće iduće godine.
