U Istri započela s radom prva majstorska škola pizze u zemlji, pod vodstvom svjetskih prvaka u izradi pizze
Hrvatska je dobila svoju prvu profesionalnu školu izrade pizze, smještenu u Volmeu u Istri, koju vode vrhunski svjetski majstori ovog popularnog jela. Ova škola, 31. u svijetu, nudi jedinstvenu priliku za stjecanje vrhunskih vještina u pripremi pizze, prilagođenu hrvatskom tržištu, uz stručno vodstvo tima iz renomirane Scuola Italiana Pizzaioli, prenosi HRT.
Osnove pizze počivaju na samo pet sastojaka: brašno, voda, kvasac, ulje i sol. Ipak, izrada prave talijanske pizze zahtijeva mnogo više znanja i pažnje prema detaljima. Graziano Bertuzzo, jedan od instruktora s više od 50 godina iskustva i milijunima izrađenih pizza, ističe važnost kvalitete sastojaka, posebno brašna.
“Kvaliteta brašna je ključna – nije dovoljno koristiti brašno ’00’ za sve, važno je obratiti pažnju na sadržaj proteina, kao što biste pazili na snagu motora pri kupnji automobila”, rekao je Bertuzzo za HRT.
Uz obuku o tradicionalnim stilovima, škola se bavi i inovacijama. Kako navodi Enrico Bonardo, komercijalni direktor škole, cilj je educirati hrvatske pizzaiole kako bi smanjili ovisnost o sezonskim talijanskim majstorima. Škola nudi sveobuhvatnu edukaciju o različitim stilovima pizze, od klasične napuljske do pečenih na pladnju, pokrivajući brojne podvrste.

Posebna pažnja posvećena je raznim tehnikama pečenja. Tiziano Defilippis, tehnički direktor škole, naglašava važnost pravilnog korištenja pećnica koje značajno utječu na rezultat. Škola je opremljena različitim tipovima pećnica, prilagođenih različitim stilovima pizze, čime se studentima omogućuje vrhunsko razumijevanje ovog zanata.
Sve popularnija je i bezglutenska pizza, u kojoj je Domenico Fasallo osvojio svjetsku titulu. On objašnjava kako se tijesto za bezglutensku pizzu razlikuje u procesu miješanja i pečenja, zahtijevajući posebne tehnike kako bi se zadržala vlažnost i izbjegla prekomjerna ljepljivost.
Škola u Volmeu otkriva mnoge tajne najpopularnijeg jela na svijetu, omogućujući polaznicima da savladaju vještine potrebne za stvaranje izvanrednih pizza, bilo da se radi o tradicionalnim ili inovativnim varijantama.