Gastronomski užitak: Osvrt na zagrebački Pizza Festival

Okusi, mirisi i dojmovi sa Strossmayerovog trga

RECENZIJA: VALENTINA BEŠEN

Na Strossmayerovom trgu u Zagrebu održan je treći po redu Pizza Festival, u trajanju od 27. svibnja do 2. lipnja. Na festivalu sudjelovalo je 11 kućica, od kojih je devet bilo zaduženo za nešto “konkretno”, a dvije za okrjepu pićima. Ponuda kućica je bila sljedeća: Al Dente, Pizza Re, Pizza Social Club, RougeMarin, Zagyland, Picnic & Poma Food Boutique, Tutto Passa, Pizza Fritta i Oui Chef on Wheels, a Central i Gingle Bells kućice nudile su tekuća osvježenja. Osim “ića i pića”, festival je u svojoj raznolikoj ponudi uključivao nastupe DJ-eva, tematske kvizove, slikarske radionice i “silent” kino, a u talijanskoj atmosferi moglo se uživati na pripremljenim klupicama i ležaljkama na travi. Odlična postaja ako ste prolazili centrom grada.

Osim pizza koje svi znamo i volimo (iako je ovdje bilo kombinacija i okusa koje garantirano niste još probali), na festivalu mogli su se pronaći i sendviči, pržena pizza u dubokom ulju (pizza fritta), lazanje te tjestenina.

Uspjela sam uloviti jedan dan kako bih posjetila festival te omastila brk u silnim delicijama koje su se nudile. Lokacija je bila ispunjena žamorom posjetitelja, glazbom DJ-a te mirisima svježe ispečenih pizza. Bez obzira na festivalske cijene, koje su ljudima mrske, stvarno nije manjkalo ljudi.

Najviše me privukla kućica Zagylanda iz Konjščine iza koje je stajala vesela ekipa pizza majstora. Pohvalili su se svojom zagorskom pizzom, ali i time što koriste kvalitetne talijanske sastojke za izradu iste – San Marzano D.O.P. račicu za umak, Fior Di Latte Mozzarellu te talijansko brašno. Kod njih smo uzeli pizzu Horse City (14€) sa salamom od mesa kopitara, ždrebećim pršutom mariniranim u pistacijama i kaparima, Jalapeño papričicama, origanom, bosiljkom, pepperdrops papričicama u octu i Kalamata maslinama te Margheritu (12€) sa spomenutim umakom i sirom, Grana Padana sirom, maslinovim uljem, origanom, bosiljkom i Kalamata maslinama.

Horse City je pizza bogata specifičnim sastojcima i delicijama što ju je osobno činilo dosta zasitnom pizzom. Masnoća pečene salame i pršuta na prvi dojam je bila prejaka, ali je zapravo savršeno izbalansirana s pepperdrops papričicama u octu koje “odrežu” taj masniji element (bonus im je što preslatko izgledaju kao male crvene ljutkaste kapljice).

Margherita je meni osobno bila jako svježa i lagana pizza. Dominirao je slatkasti umak San Marzano rajčica, tijesto je bilo mekano i prozračno (kao i kod Horse Citya) i lijepo je otvorila tek za daljnju degustaciju. S druge strane, kolegici je bila premasna zbog maslinovog ulja koje je preliveno nakon pečenja.

Još smo degustirali pizzu voljene kućice Al Dente gdje rade pizze s minimalno 24 sata fermentiranim tijestom što rezultira visokim rubom kao jastučić te tankim dnom ispunjen pomno odabranim sastojcima.

Na našem stolu našla se Buffalo Margherita pizza (13€) sa San Marzanom rajčicom, Mozzarellom di Buffalo, ekstradjevičanskim maslinovim uljem, Grana Padano sirom i bosiljkom. Rub tijesta mi je bio savršen – mekan i prozračan, ali opet hrskav. Po osobnoj referenci više volim da je deblje tijesto pa mi se baš nije svidjelo što je nadjev razmočio tanki dio pizze te je bio nespretan za jesti. Bez obzira na to, pizza je ukusom bila sve za poželjeti.

Kako bi mi lakše sjelo sve što sam pojela, okrijepila sam se slasnim Limoncello Spritzom iz Central Bara.

Ukratko, ako volite doživljaj festivala, različite kućice svaka sa svojom ponudom, dobro popiti i još bolje pojesti, “chillati” na ležaljci uz pratnju glazbe tijekom vrućih zagrebačkih dana, onda definitivno preporučujem Pizza Festival i dogodine!

Za više osvrta na festivale vezane uz hranu, ali i ako vas zanimaju interesantni recepti, možete me pronaći na mom food profilu GastroVale na društvenim mrežama Instagram i Facebook!

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Sudjelujte na 6. CROSPIRIT-u: Prijavite Svoje Rakije, Likere i Ginove

Međunarodno ocjenjivanje vrhunskih pića održava se od 2019. godine,...

Vikend u znaku egzotičnog voća: Najveći festival u Hrvatskoj stiže u Gornju Bistru

Gornja Bistra 14. i 15. rujna 2024. postaje središte...

Tjedan Posvećen Tuni u Poreču: TunIstra-Offshore World Challenge 2024.

Poreč je domaćin prestižnog međunarodnog turnira u lovu na...