U suradnji s Melkiorom Bašićem, EFSA i HAPIH povodom Svjetskog dana hrane organizirali radionicu u sklopu kampanje Safe2Eat
Povodom Svjetskog dana hrane, 16. listopada, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) održale su edukativnu kulinarsku radionicu s ciljem podizanja svijesti o smanjenju otpada od hrane i sigurnom rukovanju namirnicama. Radionicu je vodio poznati hrvatski chef Melkior Bašić, a organizirana je kao dio EFSA-ine kampanje Safe2Eat.
Tijekom radionice, sudionici su kroz praktične demonstracije učili kako iskoristiti ostatke hrane za pripremu ukusnih i hranjivih jela, promičući održivi pristup prehrani. Ova inicijativa naglašava važnost edukacije potrošača u smanjenju otpada i sigurnosti hrane, potičući odgovorno i svjesno korištenje namirnica radi očuvanja resursa.
Prema posljednjim podacima Eurostata, u Hrvatskoj se na godišnjoj razini baci oko 280 000 tona hrane, odnosno oko 72 kilograma hrane po stanovniku. S obzirom na to, Hrvatska stoji bolje od europskog prosjeka od 131 kilograma, pozicionirajući se kao druga zemlja EU-a s najmanje otpada od hrane po stanovniku, odmah nakon Slovenije.
Međutim, od ukupne količine otpada od hrane na godišnjoj razini u Hrvatskoj, čak 76 % dolazi iz kućanstava – znatno više u usporedbi s prosjekom EU-a od 54 %. To Hrvatsku smješta na vrh ljestvice po udjelu hrane bačene u domaćinstvima.
Tržišna vrijednost hrane bačene u EU-u procjenjuje se na ukupno 132 milijarde eura. Hrana se prema istraživanjima najviše baca zbog lošeg planiranja kupnje, pripreme preobilnih obroka, isteka rokova trajnosti te nepoznavanja razlike između oznaka “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”. Najčešće se bacaju namirnice s kratkim rokovima trajnosti poput svježeg mlijeka, mesa i ribe, zatim voće i povrće i pekarski proizvodi.
Potaknuta ovim statistikama, ideja je kulinarske radionice bila educirati sudionike kako smanjiti bacanje hrane primjenjujući jednostavne savjete poput planiranja obroka, pravilnog skladištenja i korištenja ostataka. Uz vodstvo poznatog hrvatskog chefa Melkiora Bašića i pratnju stručne savjetnice iz HAPIH-ovog Centra za sigurnost hrane, Vlatke Buzjak Služek, sudionici su učili o iskoristivosti ostataka od hrane, ali i o pravilima sigurnosti hrane kojih se treba pridržavati prilikom pripreme obroka.
U radionici su sudjelovale osobe iz javnog života, food blogeri i influenceri, uključujući Doris Pinčić, Moranu Zibar, Luciju Lugomer, Nanu Nadarević, Milu Butorca, Sandru Rončević, Maju Jalšovec, Sonju Švajhler, Slađanu Ostić i Igora Jadana. Učili su kako pripremiti ukusna jela od ostataka hrane, poput arancina di rosi u umaku od rajčice, club sendviča i riblje paštete, ali i kako ispravno rukovati hranom, pripremati je i skladištiti, a sve s ciljem da opremljeni novim znanjima i vještinama nastave educirati građane koji na društvenim mrežama prate njihov kulinarski i drugi sadržaj.
“Svijest o sigurnosti hrane ključna je za zdravlje svakoga od nas. Zato putem ove radionice, kao i drugih aktivnosti u okviru kampanje “Safe2Eat”, želimo osnažiti pojedince da prepoznaju i primijene najbolje metode očuvanja kvalitete i sigurnosti svoje hrane te osigurati da pravilne prakse postanu norma u svakom kućanstvu”, istaknuo je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja HAPIH-a.
Fokus je radionice bio na smanjenju bacanja hrane i pripremi obroka od ostataka koje mnogi bace u otpad, iako je ta hrana iskoristiva.
“Previše hrane se nepotrebno baca, ali uz malo kreativnosti svaku namirnicu možemo iskoristiti do maksimuma te ostatke hrane transformirati u ukusne obroke. Preporuke su jednostavne, i njih se svi možemo pridržavati – kupite što vam treba i koliko vam treba, poslužite manje količine hrane, svi ostaci se mogu pohraniti u hladnjak i iskoristiti drugi dan, zamrzavajte ostatke hrane, pretvorite ostatke u kompost i naučite značenje datuma “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”. Ovo je prilika da promijenimo naše navike i pokažemo kako svaki komadić hrane ima svoju vrijednost”, rekao je chef Melkior Bašić.
Cilj je edukativne kampanje “Safe2Eat” povećati informiranost potrošača o sigurnosti hrane koju konzumiraju, potaknuti ih da kritički o njoj promišljaju te ojačati njihovo povjerenje u sustav sigurnosti hrane Europske unije, koji je među najstrožima na svijetu te jamči da je hrana u Hrvatskoj i cijelom EU-u sigurna za konzumaciju. U svojoj četvrtoj godini kampanja se bavi razumijevanjem oznaka na hrani, rukovanjem hranom, bolestima koje se njome prenose, recikliranjem hrane te promicanjem praksi kojima se može smanjiti bacanje hrane. Osim u Hrvatskoj, kampanja se provodi u još 16 država članica EU-a.
Više informacija o sigurnosti hrane i savjeta kako smanjiti otpad od hrane može se pronaći na stranici “Safe2Eat”: https://www.efsa.europa.eu/hr/safe2eat.
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) agencija je Europske unije osnovana 2002. da bi služila kao nepristran izvor znanstvenih savjeta upraviteljima rizikom i komunicirala o rizicima povezanima s prehrambenim lancem. Surađuje sa zainteresiranim stranama radi promicanja usklađenosti znanstvenih savjeta EU-a i pruža znanstvenu osnovu za zakone i propise za zaštitu europskih potrošača od rizika povezanih s hranom – od polja do stola.
Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) djeluje u portfoliu Ministarstvu poljoprivrede, a djelatnosti agencije obuhvaćaju istraživanja u području poljoprivrede, zaštite bilja, zaštite tla, sjemenarstvu i rasadničarstvu, vinogradarstvu, vinarstvu, uljarstvu, voćarstvu, povrćarstvu, stočarstvu, kontroli kvalitete stočarskih proizvoda i sigurnosti hrane. Stručnjaci HAPIH-a također pružaju stručnu i znanstvenu potporu Ministarstvu poljoprivrede, primarno kod izrade zakonske legislative, stručnih mišljenja i podloga, te provođenju laboratorijskih analiza uzoraka za fitosanitarnu, poljoprivrednu i vinarsku inspekciju. Djelatnosti se zbog njihove specifičnosti obavljaju na području cijele Republike Hrvatske. HAPIH ima ulogu u diseminaciji znanja, istraživanja i razvoja te pronalaženja inovativnih rješenja u području poljoprivrede i sigurnosti hrane. Sve aktivnosti su u funkciji unaprjeđenja domaće poljoprivredne proizvodnje i podrške Ministarstvu poljoprivrede, a kroz to, društvenog i gospodarskog razvoja Republike Hrvatske. HAPIH djeluje i kao kontakt točka EFSA-e, odnosno kao poveznica između EFSA-e i nacionalnih institucija u sustavu sigurnosti hrane, istraživačkih instituta, zavoda, akademske zajednice i ostalih dionika.