Spoj tradicije i vrhunske jednostavnosti! Uz Di-go mješavine, priprema savršenog, zdravog kruha postaje lakoća, a svaki zalogaj donosi toplinu doma. Isprobala sam Fini Domaći i oduševila se rezultatima!
RECENZIJA: VALENTINA BEŠEN
Brašno, voda, sol i kvasac – fantastična četvorka koja život znači. Ovi skromni sastojci othranili su mnogobrojne obitelji kroz teška razdoblja, ali su i u stopu pratili raskošne i bogate stolove.
Kruh je jedna od najstarijih, ali i najvažnijih, namirnica čovječanstva. Centralna je stavka svakog društva – bilo u religiji, društvenom statusu ili međuljudskim odnosima.
Svoje korijene vuče prije desetak tisuća godina kada su Natufijenski lovci-sakupljači počeli peći hranu nalik pogačama od divlje pšenice, divljeg ječma i gomoljastih biljaka. Razvoj kruha i kruhu nalik jelima strogo je povezano s razvojem poljoprivrede.
Otkriveno je da su Egipćani 3000 godina prije Krista usavršili proces korištenja kvasca kao sredstvo za dizanje tijesta. Kruh su pekli u obliku životinja i ljudi jer je služio za vjerske i magijske potrebe, što upućuje na važnost kruha u njihovom svakodnevnom životu i kulturi.
Upravo zbog monumentalne važnosti kruha u razvoju kulture i društva, svake se godine obilježava Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje tijekom listopada. Dan kruha povezan je sa Svjetskim danom hrane te se obilježavaju 16. listopada.
U Republici Hrvatskoj se Dan kruha najviše obilježava u odgojno-obrazovnim ustanovama s ciljem podizanje svijesti o zdravoj prehrani i ekološkoj poljoprivredi, stvaranje pravilnog i zdravog odnosa prema hrani te stvaranje pravilnog emocionalnog odnosa djeteta i prirode. Brižan odnos prema hrani i poštovanje prema onima koji priskrbljuju i pripremaju hranu važan je segment odgojno obrazovnog rada.
Današnji dan proslavite sa svježe ispečenim toplim kruhom, pogačom, kiflicama, pecivima, perecima i drugim srodnim jelima. Ako niste vični u izradi kruha, ili ste u stisci s vremenom, u pomoć priskače di-go domaća mješavina za izradu kruha i peciva. Mješavinu je samo potrebno sjediniti s kvascem i toplom vodom, prebaciti u posudu za pečenje i malo pričekati da se tijesto digne. U svega par koraka (i bez nereda) možete uživati u slasnom kruhu bez aditiva.
U slučaju ako želite eksperimentirati s okusima, u tijesto možete dodati začine po volji, masline, sušenu rajčicu, komadiće sira, ljute papričice… ili napravite pogaču s karameliziranim lukom i timijanom.
DI-GO POGAČA S KARAMELIZIRANIM LUKOM I TIMIJANOM
• SASTOJCI
1 PAKET di-go gotove mješavine za fini domaći kruh (400 g) + di-go suhi kvasac (7 g)
*sastojci: pšenično brašno, zobene pahuljice, kukuruzna krupica, mljevene sjemenke zlatnog lana, kiselo tijesto, karamelizirani šećer, gluten, jodirana sol, psyllium, acerola u prahu, začin
150 g ljubičastog luka
2 žličice sušenog timijana
2 žlice maslinovog ulja
sol
• PRIPREMA
Luk tanko nasjeckati i posoliti.
Pirjati ga na maslinovom ulju na laganoj vatri oko 30-40 minuta uz povremeno miješanje.
Pred kraj dodati timijan.
Pripremiti tijesto za kruh po uputama na pakiranju + dodati karamelizirani luk:
– promiješati di-go mješavinu za fini domaći kruh i di-go suhi kvasac
– dodati 330 g tople vode, karamelizirani luk i miješati kuhačom 2 minute
– prebaciti tijesto u nauljeni kalup i ostaviti pokriveno na toplom mjestu oko pola sata
– staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 210 °C
– peći 35-45 minuta
– pečeni kruh izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi
Dobar tek!
Za više ideja i inspiracija u vezi kuhanja, možete posjetiti moj gastro blog GastroVale na društvenim mrežama Instagram i Facebook. Dobar tek i u slast!