Od slanih specijaliteta do slatkih iskušenja, razni narodi imaju jedinstvene načine za započeti dan
Doručak je, općenito, ključan za pružanje energije koja će nas podići za ostatak dana. No, kako bi točno započeli jutro – neki biraju zdjelu pahuljica s voćem, drugi uživaju u bogatoj omleti, dok mnogi jednostavno piju svoju omiljenu kavu. Iako je to osobna preferencija, doručak ujedno postavlja ton za ostatak dana, a tradicije se drastično razlikuju među različitim zemljama.

Švedska
U Švedskoj, doručak se često temelji na kruhu – bilo da je riječ o hrskavom “limpa” kruhu ili kruhu od cjelovitih žitarica. Uz to idu voće, razni namazi, kobasice i sirevi. Popularna je i “Filmjölk”, švedski kiseli mlijeko, dok salata od haringe također ima svoje mjesto na stolu.


Engleska
Engleski doručak, poznat kao “full English”, bogat je obrok koji može varirati, ali obično uključuje jaja, slaninu, kobasice, pržene gljive, rajčicu, kuhan grah, toaste, pomfrit ili hash browns. Poseban specijalitet je “black pudding”, krvavica koja sadrži zob i začine.


Španjolska
U Španjolskoj je doručak često brz i lagan. “Tostadas” – tostirani kruh s pireom od rajčice i maslinovim uljem – popularan je odabir, a ponekad se dodaju sir ili Jamón serrano. Uobičajeni sendviči su “bocadillos”, dok oni koji žele nešto slatko biraju churrose – pržene kolačiće.


Turska
Turski doručak obuhvaća širok spektar okusa, s feta sirom, maslinama, jajima, povrćem, džemom, medom i “sucu” (kobasicom). Mnogi biraju “simit”, hrskavi sezamov kiflić, koji je idealan za užinu ili kao pratnja uz čaj.


Kostarika
U Kostariki se dan često započinje “Gallo Pinto” – jelom od riže i graha koje se prži ujutro uz dodatak korijandera, soli i papra. Ovaj jelo izaziva rivalstvo s Nikaragvom, koja umjesto crnog graha koristi crveni.


Indija
U Indiji je čest doručak “idli”, na pari kuhani kolačići od rižinog brašna, posluženi uz začinjeni “sambar” umak. Još jedan popularni obrok je “dosa” – hrskavi palačinci od riže i graha, koji se često jedu uz chutney.


Japan
Tradicionalni japanski doručak obuhvaća miso juhu, rižu, ribu, “natto” (fermentirane sojine grahove), kiselo povrće i sirovo jaje koje se miješa u vruću rižu. Ovaj bogat obrok pruža potrebnu energiju za radne i fizičke zadatke tijekom dana.