Iako je sezona malina kratka i ograničena, plodovi su pogodni za zamrzavanje te konzumaciju tijekom cijele godine, između ostalog, u obliku pekmeza, umaka ili rakija
RECENZIJA: VALENTINA BEŠEN
Malina je biljka iz porodice ruža koju prati glas zdrave i ljekovite biljke, ali i biljke zanimljivih grčkih mitova. Jedan od njih govori kako je Zeusova majka sakrila Zeusa, kada je bio dijete, iza grma maline jer ga je tadašnji vrhovni bog Kron, njegov otac, htio ubiti. Kron ga nije mogao pronaći te je Zeus ostao živ i kasnije postao vrhovni bog. Također, smatralo se da su maline originalno bile bijele, no Zeusova dadilja, nimfa Ida, ih je slučajno obojila svojom krvlju u crveno kada ih je sakupljala.
Danas ih možemo pronaći u ljubičastoj, žutoj i, između ostalog, u crnoj varijanti, ali najpopularnije su crvene maline, latinskog naziva Rubus idaeus.
Malina je poznata da je bogata snažnim antioksidansima koji djeluju protuupalno i sprečavaju oštećenje tjelesnih stanica i time smanjuju rizik od kroničnih bolesti. Dobar je izvor kalija, sadrži gotovo sve ostale minerale, a 100g malina sadrži čak 44% preporučene dnevne doze vitamina C. Niskokalorična je, bogata vlaknima te se smatra odličnom kombinacijom za probavu, srce, kožu i kosu.
Osim plodova maline, u konzumaciji se koriste i njeni listovi u ljekovitim čajevima i za ispiranje usne šupljine.
Ako ste obožavatelj malina, sada ih možete uživati tijekom cijele godine, ne samo u sezoni. OPG Fine Maline, specijalizirani za uzgoj i prodaju svježih malina, nudi vam mogućnost konzumiranja malina kroz njihove jedinstvene proizvode: pekmez od malina, rakiju od maline i ukusan Hotberry slatko-ljuti umak od malina.
Na OPG-u uzgajaju tri sorte malina – tulameen, polka i tadmor maline, no u ponudi imaju i ljute paprike – carolina, habanero, thai chili, chocolate jolokia te orahe i lješnjake.
Ovom prilikom sam testirala Hotberry umak koji se kombinira uz tortilje, hamburgere, roštilj i slična slana jela. Ugodne je ljutine, punog okusa sa slatko kiselkastim notama maline. Odličan dodatak koji daje svježinu jelima. Kombinirala sam ga uz hrskavo predjelo sačinjeno od kriški prepečenog kruha, mekog kozjeg sira, svinjskog lungića i rikole.
CROSTINI S LUNGIĆEM, KOZJIM SIROM I HOTBERRY UMAKOM OD MALINA
• SASTOJCI
1 baguette
1 svinjski lungić
1 meki kozji sir
100 g rikole
1 Hotberry umak od malina
sol, papar, maslinovo ulje
• PRIPREMA
Baguette dijagonalno narezati na kriške debljine prsta.
Premazati jednu stranu maslinovim uljem.
Prebaciti kriške na lim i staviti u pećnicu na 200 °C nekoliko minuta da porumene.
Lungić dobro začiniti solju i paprom.
Prepržiti ga na ulju sa svake strane ukupno 6-7 minuta.
Staviti ga sa strane da odleži.
Rikolu oprati i osušiti, a kozji sir natrgati na manje komade.
Na zapečene kriške staviti kozji sir, rikolu, narezani lungić i premazati Hotberry umakom.
Posipati sa svježe mljevenim paprom.
Dobar tek!
Za više ideja i inspiracija u vezi kuhanja, možete posjetiti moj gastro blog GastroVale na društvenim mrežama Instagram i Facebook. Dobar tek i u slast!
Više o OPG-u Fine maline i njihovom radu možete saznati u našem intervjuu koji možete pročitati ovdje.