Proslava tradicije: 15. Svetoivanska Loparijada – Festival okusa i kulturnog nasljeđa

Sveti Ivan Zelina poziva na 15. Loparijadu, 17. studenog u 18 sati, gdje će posjetitelji uživati u okusima tradicionalne loparke i lokalnim gastronomskim specijalitetima

Svetoivanska Loparijada, jedinstveno gastronomsko događanje posvećeno očuvanju i proslavi lokalne slastice – tradicionalne loparke, održava se već 15. godinu za redom zahvaljujući angažmanu Gradske udruge umirovljenika i podršci Grada Sveti Ivan Zelina. Ovogodišnja manifestacija će se održati 17. studenoga u 18 sati, u Dvorani Ivana na Trgu Ante Starčevića 5, gdje će dvadesetak vrsnih domaćica iz Svetog Ivana Zeline i Prigorja predstaviti svoje umijeće u pripremi ove prepoznatljive poslastice.

Loparijada spaja natjecateljski duh i tradicionalnu vrijednost, pružajući priliku sudionicima i posjetiteljima da upoznaju naslijeđe koje se prenosi s generacije na generaciju. Uz raznovrsne izvedbe loparke-tanke, hrskave gibanice pripremljene po starinskoj recepturi – publika će uživati i u bogatstvu okusa prigorskih specijaliteta, osjetiti duh zajedništva i tradicije ovog kraja.

Riječ je o autohtonom starinskom tankom kolaču – gibanici sličnoj vrbovečkoj peri, odnosno vrsti zljevanke koja je tipična za Prigorje i kraj koji gravitira gradu Sveti Ivan Zelina. Loparku se u prošlosti posluživalo za vrijeme radova u polju, raznih blagdana, a danas je ona sve češće kao izvorni prigorski desert glavna slastica raznih proslava, domjenaka, svadbi i drugih i svečanosti. 

“Slastica je to koja u podlozi ima tanko tijesto na koji se stavlja nadjev od sira i vrhnja, a iako može biti i u slanoj varijanti i s podlogom od različitih vrsta brašna, češće se servira kao slatki kolač”, kazala je direktorica Turističke zajednice grada Sveti Ivan Zelina, Marinka Zubčić Mubrin.

Tajna dobre loparke je ne samo u domaćim sastojcima – kravljem siru i vrhnju, brašnu te jajima iz domaćeg uzgoja nego i u izgledu – sjajnoj površini slastice. Naime, domaćice da bi dobile ravnotežu u okusu i izgledu to postižu tako da na vrh stavljaju maslac sa šećerom. Taj odsjaj je poput providne glazure koja je, ako je kolač uspio svjetlucave površine, zbog rastopljenih kristalića šećera, a posebnost loparke su i zavrnuti rubovi tijesta na krajevima.

Naziv je loparka dobila po tradicijskoj lopati – loparu s kojim se slastica u prošlosti stavljala u krušnu peć, a u originalu pekla se u zemljanim protvanima i okruglim cimpletima. 

Loparka je tradicionalni desert koji je karakterističan za ovaj kraj – s ponosom nam je objasnio gradonačelnik Hrvoje Koščec, ne krijući oduševljenje što Loparijada svake godine ima svi više poklonika, a prošlogodišnja rekordna posjećenost to je i dokazala.

Tijesto se priprema od kombinacije samo mekog, tj. glatkog brašna ili mješavine pšeničnog i malo raženog. Neke domaćice dodaju sol, neke ne, druge brašno samo pomiješaju s vodom, a neke s mlijekom i malo vrhnja, odnosno cijelu šalicu vrhnja ali bez mlijeka. Neki recepti za tijesto su s dodatkom ulja, ili sirutke koja tijestu daje glatkoću i finoću. Ponegdje dodaju žličicu šećera. Za loparku se umijesi vrlo mekano tijesto s jajetom.

Svi zainteresirani za rezervaciju mjesta mogu to učiniti do 15. studenoga putem telefona na brojeve 091 566 1716 ili 098 928 9893.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Registrirajte se za Free From & Specialty Food & Wine Expo 2025 u Beču!

S više od 250 izlagača iz više od 60...

Restorani LD i Tavulin dobitnici prestižne MICHELIN zlatne plakete 

Uz Francusku, Italiju, Njemačku, Španjolsku, Portugal i Austriju, sada...

Na današnji dan 1925. otvoren je zagrebački hotel Esplanade

Izgrađen u zlatno doba putovanja i svečano otvoren 22....

Valamar otvara novi restoran u suradnji s Anom Roš, cheficom s tri Michelinove zvjezdice 

JAZ Poreč donosi jedinstveni hiperlokalni, sezonski kulinarski jezik Ane...