OBILJEŽITE SVJETSKI DAN KESTENA UZ MUSHROOM CUPS I TORTU OD KESTENA

U svijetu specijalizirane kave, inovacije su ključne. Hrvatski brend Mushroom Cups iz Splita, odveo je ideju na novu razinu kombinirajući kavu s ljekovitim gljivama kako bi stvorio jedinstveni napitak koji potiče zdravlje. Osnovan 2017. godine od strane profesionalnog sportaša Stipe Režića, Mushroom Cups stekao je i mjesto na međunarodnom tržištu zahvaljujući svojim inovativnim proizvodima.

RECENZIJA: VALENTINA BEŠEN

Inspiracija je proizašla iz želje da Stipe pomogne svom ocu s alergijama, no prevagnuo je njegov entuzijazam da se spoje energetska svojstva kave sa zdravstvenim blagodatima ljekovitih gljiva. Gljive poput lavlje grive, čage, reishi, lisičarke i kordicepsa poznate su po jačanju imuniteta, poboljšanju kognitivnih funkcija i protuupalnim svojstvima. Kombinacijom ovih gljiva s vrhunskim peruanskim zrnima kave, Mushroom Cups nudi napitak koji pruža energiju uz podršku cjelokupnom zdravlju.

Gljive se pažljivo nabavljaju i obrađuju kako bi zadržale korisne spojeve. Sama kava je organska, veganska i bez glutena. Među najpopularnijim proizvodima su “Go Sharp”, koji poboljšava koncentraciju, i “Go Fresh”, koji jača imunitet, a u svojoj ponudi nude “Go Glow“, “Go Tireless”, “Go Beauty” te organski kakao s gljivama “Go Relax”

Bilo da ste ljubitelj kave ili entuzijast zdravog načina života, Mushroom Cups bi mogao postati vaš novi omiljeni napitak!

Ako volite deserte u kombinaciji s kavom, obavezno kušajte tortu od kestena i Mushroom Cups kave s gljivama, a recept za nju pronađite niže u tekstu. Zbog dodataka gljiva, Mushroom Cups kava ima lagani orašasti okus koji idealno odgovara slatkim desertima.

Svake godine, 14. prosinca, obilježava se Svjetski dan kestena pa obavezno otiđite do trgovine dok ih još ima u ponudi i proslavite današnji dan uz kestene i kavu!

Kesteni su mnogo više od blagdanske poslastice na adventskim sajmovima. Ovi hranjivi, svestrani i povijesno značajni plodovi imaju fascinantnu priču koja se proteže kroz kulture i stoljeća.

Arheološki nalazi sugeriraju da su ljudi jeli kestene još u prapovijesti. Stari Grci i Rimljani uzgajali su kestene i smatrali ih važnim izvorom hrane. Tijekom srednjeg vijeka kesteni su bili toliko važni da su ih nazivali “kruhom siromašnih”. U regijama gdje je bilo malo žitarica, ljudi su mljevenjem kestena pravili brašno za kruh i kaše.

Prirodno su bez glutena, što ih čini popularnima među osobama s celijakijom ili onima koji slijede bezglutensku prehranu. Za razliku od većine orašastih plodova, kesteni su siromašni masnoćama, ali bogati vitaminima C i B, vlaknima te mineralima poput magnezija i kalija. Više nalikuju škrobnom povrću nego klasičnim orašastim plodovima, pružajući dozu energije i hranjivih tvari.

U narodnim pričama i mitologiji kesteni simboliziraju obilje, dugovječnost i blagostanje. Kroz povijest su se koristili u raznim ritualima i proslavama kao simbol dobre sreće.

Kada budete uživali u ovom sezonskom plodu, prisjetite se ovih zanimljivih činjenica i uživajte u svakom zalogaju!

TORTA OD KESTENA I MUSHROOM CUPS KAVE S GLJIVAMA

• SASTOJCI
~ podloga
250 g mljevenih keksa (npr. Petit Beurre)
60 g otopljenog maslaca
50 g meda
prstohvat soli

~ krema
250 g zaslađenog kesten pirea
200 ml vrhnja za šlag
1⁄2 žlice ruma
prstohvat soli

~ preljev
120 ml vrhnja za šlag
100 g čokolade za kuhanje
1 vrećica instant Mushroom Cups kave s gljivama

• PRIPREMA
Samljeti kekse, otopiti maslac te pomiješati sastojke s medom i soli.
Ravnomjerno utisnuti u kalup za torte promjera 20 cm te prebaciti u hladnjak.
Izmiksati pire od kestena, dodati vrhnje za šlag, rum i sol te sve skupa sjediniti dok se ne dobije čvrsta krema.
Prebaciti kremu u kalup na podlogu i izravnati.
Ugrijati vrhnje za šlag za preljev, dodati natrganu čokoladu za kuhanje i instant Mushroom Cups kavu s gljivama.
Redovito miješati dok se čokolada ne otopi.
Ostaviti da se prohladi te preliti preko kreme.
Tortu prebaciti u hladnjak preko noći.

Dobar tek!

Za više ideja i inspiracija u vezi kuhanja, možete posjetiti moj gastro blog GastroVale na društvenim mrežama Instagram i Facebook. Dobar tek i u slast!

Više o Mushroom Cups kavu s gljivama i njihovom radu možete saznati u našem nedavno objavljenom intervjuu.


Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Vinski trendovi 2025: Novo doba u vinskom svijetu

Što nas čeka? Lagana vina, održivost i povratak provjerenim...

Premijera Mladih Malvazija: Vinistrin 13. En Primeur u Zagrebu

Oko 70 istarskih vinara 10. veljače u hotelu Esplanade...

Bečki Würstelstand: Srce ulične kulture koje je osvojilo UNESCO

Ikonični kiosci s kobasicima postali su simbol bečkog duha...

GORAN VRABEC:”Ljuto nije kazna, već pojačivač okusa svakom jelu”

Goran Vrabec, mladi poljoprivrednik i osnivač brenda "Volim ljuto",...