Euro 2024: Alessio Lenzini spaja okuse i strasti Europe kroz svoje lazanje

Talijansko-hrvatsko-švicarski spoj na tanjuru inspiriran nogometnim ludilom

RECENZIJA: ALESSIO LENZINI

Alessio Lenzini, Talijan sa srce smještenim u Zürichu zbog karijere, nije samo menadžer u poslovnim krugovima već i umjetnik u kuhinji. Njegova strast prema kuhanju procvjetala je tijekom studija, promatrajući svoju baku i mamu kako spremaju obiteljske delicije. Sada, za vrijeme Europskog prvenstva, odlučio je spojiti kulinarske tradicije svoje zemlje, Hrvatske, Italije i Švicarske u jedno – kroz savršeno složene lazanje!

Kako se Lenzini pripremao za današnju utakmicu Hrvatske protiv Albanije, došla mu je ideja da spoji sastojke koje su simbolizirale raznolikost i jedinstvo Europe. Inspiriran natjecateljskim duhom Eurosonga i pjesmom hrvatskog izvođača Baby Lasagne “Rim Tim Tagi Dim”, Lenzini je stvorio recept za lazanje koji ne samo da oduševljava nepca već i slavi zajedništvo kroz gastronomiju.

Ove lazanje nisu samo obrok već i simbol ujedinjenja različitih kultura, izražen kroz svaki zalogaj. U svakom sloju možete osjetiti pažljivo birane sastojke i ljubav prema nogometu, osobito dok Lenzini strastveno navija za Hrvatsku. Njegova kulinarska umjetnost ne samo da hrani tijelo već i duh, stvarajući memorabilno iskustvo koje se pamti dugo nakon posljednjeg zalogaja.

Alessio Lenzini nije samo kuhar; on je umjetnik koji kroz svoje jelo prenosi priče i emocije Europskog prvenstva, pokazujući da hrana može biti most između kultura, bez obzira na teren na kojem se igra.

Recept za Europske lazanje Alessia Lenzinija

  • SASTOJCI
    250g tankih lazanja (prethodno skuhanih)
    500g mljevenog mesa (mješavina govedine i svinjetine)
    1 luk, sitno nasjeckan
    2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
    1 crvena paprika, narezana na kockice
    1 šalica nasjeckanih rajčica (svježih ili iz konzerve)
    1 žlica koncentrata rajčice
    1 žlica suhog origana
    1 žličica sušenog bosiljka
    ~ Sol i papar po ukusu
    250g ricotte
    1 jaje
    1 šalica ribanog parmezana
    1 šalica ribanog mozzarelle

  • PRIPREMA
  1. U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast.
  2. Dodajte mljeveno meso i pržite dok meso ne poprimi smeđu boju. Zatim dodajte crvenu papriku i nastavite pržiti još nekoliko minuta.
  3. U tavi dodajte rajčicu, koncentrat rajčice, origano, bosiljak, sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri oko 15-20 minuta, povremeno miješajući, dok umak ne postane gust.
  4. U zdjeli pomiješajte ricottu, jaje i polovicu ribanog parmezana. Dodajte soli i papra po ukusu.
  5. U vatrostalnu posudu rasporedite tanki sloj umaka od mesa. Preko umaka složite jedan sloj kuhanih lazanja.
  6. Preko lazanja rasporedite pola smjese ricotte. Zatim dodajte još jedan sloj umaka od mesa i pospite polovicom mozzarelle.
  7. Ponovite postupak s još jednim slojem lazanja, preostalom smjesom ricotte, umakom od mesa i preostalom mozzarellom.
  8. Na vrhu pospite preostalim parmezanom.
  9. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30-40 minuta, dok lazanje ne postanu zlatno smeđe boje i umak ne počne bubriti.
  10. Poslužite toplo i uživajte u spoju okusa koji simbolizira ujedinjenje različitih kultura kroz Europsko prvenstvo!

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

HUSARI S PISTACIJAMA – SLATKI BLAGDANSKI POKLON SVETOG NIKOLE

Dan Svetog Nikole simbol je darivanja i dobrote, a...

PIK Vrbovec – Nacionalna oznaka izvrsnosti za svježe svinjsko meso!

Svježe meso PIK Vrbovca od sada nosi prestižnu oznaku...

Sveti Ivan Zelina ponosni laureat na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu

Grad osvojio prestižnu nagradu Turističke prizme na regionalnoj konferenciji...

DAVOR GAŠPAR – Pionir uzgoja tartufa u Hrvatskoj:”Tartufi ne poznaju granice, samo pravu klimu, tlo s kalcijem i vlagu”

Diplomirani inženjer šumarstva Davor Gašpar jedini je registrirani proizvođač...