Talijansko-hrvatsko-švicarski spoj na tanjuru inspiriran nogometnim ludilom
RECENZIJA: ALESSIO LENZINI
Alessio Lenzini, Talijan sa srce smještenim u Zürichu zbog karijere, nije samo menadžer u poslovnim krugovima već i umjetnik u kuhinji. Njegova strast prema kuhanju procvjetala je tijekom studija, promatrajući svoju baku i mamu kako spremaju obiteljske delicije. Sada, za vrijeme Europskog prvenstva, odlučio je spojiti kulinarske tradicije svoje zemlje, Hrvatske, Italije i Švicarske u jedno – kroz savršeno složene lazanje!
Kako se Lenzini pripremao za današnju utakmicu Hrvatske protiv Albanije, došla mu je ideja da spoji sastojke koje su simbolizirale raznolikost i jedinstvo Europe. Inspiriran natjecateljskim duhom Eurosonga i pjesmom hrvatskog izvođača Baby Lasagne “Rim Tim Tagi Dim”, Lenzini je stvorio recept za lazanje koji ne samo da oduševljava nepca već i slavi zajedništvo kroz gastronomiju.
Ove lazanje nisu samo obrok već i simbol ujedinjenja različitih kultura, izražen kroz svaki zalogaj. U svakom sloju možete osjetiti pažljivo birane sastojke i ljubav prema nogometu, osobito dok Lenzini strastveno navija za Hrvatsku. Njegova kulinarska umjetnost ne samo da hrani tijelo već i duh, stvarajući memorabilno iskustvo koje se pamti dugo nakon posljednjeg zalogaja.
Alessio Lenzini nije samo kuhar; on je umjetnik koji kroz svoje jelo prenosi priče i emocije Europskog prvenstva, pokazujući da hrana može biti most između kultura, bez obzira na teren na kojem se igra.
Recept za Europske lazanje Alessia Lenzinija
- SASTOJCI
250g tankih lazanja (prethodno skuhanih)
500g mljevenog mesa (mješavina govedine i svinjetine)
1 luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 crvena paprika, narezana na kockice
1 šalica nasjeckanih rajčica (svježih ili iz konzerve)
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica suhog origana
1 žličica sušenog bosiljka
~ Sol i papar po ukusu
250g ricotte
1 jaje
1 šalica ribanog parmezana
1 šalica ribanog mozzarelle - PRIPREMA
- U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast.
- Dodajte mljeveno meso i pržite dok meso ne poprimi smeđu boju. Zatim dodajte crvenu papriku i nastavite pržiti još nekoliko minuta.
- U tavi dodajte rajčicu, koncentrat rajčice, origano, bosiljak, sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri oko 15-20 minuta, povremeno miješajući, dok umak ne postane gust.
- U zdjeli pomiješajte ricottu, jaje i polovicu ribanog parmezana. Dodajte soli i papra po ukusu.
- U vatrostalnu posudu rasporedite tanki sloj umaka od mesa. Preko umaka složite jedan sloj kuhanih lazanja.
- Preko lazanja rasporedite pola smjese ricotte. Zatim dodajte još jedan sloj umaka od mesa i pospite polovicom mozzarelle.
- Ponovite postupak s još jednim slojem lazanja, preostalom smjesom ricotte, umakom od mesa i preostalom mozzarellom.
- Na vrhu pospite preostalim parmezanom.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30-40 minuta, dok lazanje ne postanu zlatno smeđe boje i umak ne počne bubriti.
- Poslužite toplo i uživajte u spoju okusa koji simbolizira ujedinjenje različitih kultura kroz Europsko prvenstvo!