Analiza razloga iza zabrane specifičnih namirnica na igrama 2024. u Parizu
Na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu, donesena je odluka o zabrani upotrebe dviju specifičnih namirnica u prehrani sportaša. Ova mjera nije uvedena bez razloga, već se temelji na detaljnim istraživanjima koja su ukazala na potencijalne negativne učinke tih namirnica na zdravlje i performanse sportaša. Stručnjaci su pažljivo analizirali sve aspekte kako bi osigurali pravednost i sigurnost natjecatelja, te održavanje visokih standarda koje Olimpijske igre zahtijevaju.
Kako se približavaju Olimpijske igre u Parizu, organizatori su objavili ambiciozne planove vezane uz prehranu, naglašavajući održivost i kvalitetu. Više od polovice hrane koja će se posluživati široj javnosti tijekom događaja, točnije 60 %, bit će bez mesa. U skladu s tim, čak 80 % svih jela bit će pripremljeno od lokalnih namirnica iz francuske, čime se podržava domaća poljoprivreda i smanjuje ugljični otisak.
Pored toga značajan udio obroka, čak 33 %, bit će na biljnoj bazi, što odražava rastući trend i svijest o važnosti biljne prehrane za zdravlje i okoliš. Po prvi put, oko 15 000 sportaša će jesti iz tanjura koji se mogu prati, umjesto jednokratnih, čime se dodatno smanjuje količina otpada. Za kreiranje jela namijenjenih sportašima angažirani su neki od najpoznatijih francuskih kuhara, čime će se osigurati visoka kulinarska kvaliteta i zadovoljstvo natjecatelja. Ovi napori jasno pokazuju posvećenost organizatora Olimpijskih igara u Parizu održivosti, kvaliteti i inovacijama u pripremi i posluživanju hrane.
U Olimpijskom selu tijekom Igara u Parizu, prženi krumpirići neće biti posluženi zbog sigurnosnih razloga. Organizatori su odlučili izbjegavati korištenje friteza kako bi smanjili rizik od požara u prostoru s velikim brojem ljudi. Također, avokado je izbačen s jelovnika iz ekoloških razloga. Uvoz avokada zahtijeva dug transport, čime se povećava ugljični otisak, a uzgoj avokada troši značajne količine vode. Organizatori su se odlučili na ovaj korak kako bi potaknuli održive prehrambene prakse i smanjili ekološki utjecaj Igara.
Na Olimpijskim igrama u Parizu, sportaši će uživati u raznovrsnim jelima koja predstavljaju četiri kulinarske teme: francusku, azijsku, svjetsku i afričko-karipsku. Tim kuhara predvođen Charlesom Guilloyem i Stephaneom Chicherijem, uz pomoć slavnih francuskih kuhara Akramea Benallala, Amandine Chaignot i Alexandrea Mazzije, uložio je veliki trud posljednjih mjeseci kako bi osmislili najbolja jela za svaku od ovih tema.
Za francusku temu pripremljeni su vegetarijanski bourguignon i brandade, tradicionalno jelo od slanog bakalara i krumpira. Azijska tema uključuje mljevenu svinjetinu s tajlandskim bosiljkom i basmati rižom te jelo od cvjetače i pečenog krumpira s kurkumom. Afričko-karipska tema nudi stir-fry s paprikom, lukom i rajčicama te pržene škampe s chermoula umakom. Svjetska tema donosi janjetinu u reduciranom umaku s mentom i vegetarijansku musaku.
Ovaj jedinstveni jelovnik osmišljen je kako bi zadovoljio različite ukuse i prehrambene potrebe sportaša iz cijelog svijeta, pružajući im ne samo nutritivno bogate obroke, već i jedinstveno kulinarsko iskustvo.