Učenici Turističko-ugostiteljske škole pripremili 450 obroka za pacijente KBC-a Split

Split, 19. prosinca 2025. – Pacijenti i djelatnici Kliničkog bolničkog centra Split sudjelovali su u blagdanskoj aktivnosti usmjerenoj na kvalitetnu i nutritivno uravnoteženu prehranu. Aktivnost je okupila obrazovni, zdravstveni i privatni sektor. Provedena je u suradnji Turističko-ugostiteljske škole Split, KBC-a Split, projekta GastroAdvent i tvrtke Sardina.

Blagdanska suradnja u službi pacijenata

Cilj inicijative bio je osigurati nutritivno vrijedne obroke za bolničke pacijente. Istodobno je naglašena važnost zajedništva i društvene odgovornosti. Projekt je pokazao kako suradnja različitih sektora može imati konkretan i pozitivan učinak na zajednicu.

FOTO: KBC SPLIT

Više od 450 prilagođenih obroka

Učenici Turističko-ugostiteljske škole, uz mentorstvo nastavnika i pod vodstvom chefa Ivice Katića, pripremili su više od 450 obroka. Obroci su bili prilagođeni različitim prehrambenim potrebama. Namijenjeni su pacijentima bez prehrambenih ograničenja, dijabetičarima te dežurnim bolničkim službama.

Kvalitetna prehrana kao dio zdravstvene skrbi

Ravnatelj KBC-a Split, izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić, dr. med., istaknuo je važnost pravilne prehrane u procesu liječenja. Naglasio je kako nutritivno uravnoteženi obroci predstavljaju važan dio cjelokupne skrbi za pacijente. Posebno je istaknuo vrijednost uključivanja mladih kroz ovakve projekte.

Dodao je kako je ova inicijativa ujedno najava dugoročnije suradnje. Učenici će u dogledno vrijeme započeti obavljanje stručne prakse u kuhinji KBC-a Split. Time će dodatno unaprijediti svoje znanje i vještine.

Nutritivno uravnoteženi jelovnici

Poseban naglasak stavljen je na nutritivnu vrijednost obroka. U pripremi su korištene vrste plave ribe poput tune, srdele, skuše i inćuna. Riječ je o namirnicama bogatim proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima.

Jelovnici su osmišljeni u skladu s bolničkim nutritivnim normativima. Sadržavali su minimalan udio soli i bili su prilagođeni različitim dijetama.

Uloga dijetoterapije u oporavku pacijenata

Voditeljica Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Split, Tonča Mandić, mag. nutr., naglasila je važnost dijetoterapije u bolničkom sustavu. Istaknula je kako pravilno planirana prehrana pruža značajnu potporu terapiji i oporavku pacijenata.

FOTO: KBC SPLIT

Dodala je da su obroci pripremljeni u skladu s nacionalnim smjernicama. Posebno je istaknuta uloga ribe kao temelja mediteranske prehrane.

Nastavak suradnje i stručna praksa učenika

Ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split, Ivo Bilić, istaknuo je zadovoljstvo nastavkom suradnje s KBC-om Split. Naglasio je kako će učenici kroz stručnu praksu steći dragocjeno iskustvo. Ovakvi projekti dodatno potiču solidarnost i društvenu odgovornost.

Chef Ivica Katić, dr. sc. Krešmir Dolić, Tihana Bodlović, Olja Martinić, Tonča Mandić i Ivo Bilić
FOTO: Chef Ivica Katić, dr. sc. Krešmir Dolić, Tihana Bodlović, Olja Martinić, Tonča Mandić i Ivo Bilić

GastroAdvent i inicijativa FOOD KBC

Ideja aktivnosti proizašla je iz projekta GastroAdvent. Njegova idejna osnivačica Olja Martinić već godinama promiče važnost kvalitetne prehrane. FOOD KBC kampanja pokrenuta je ranije ove godine uz sudjelovanje renomiranih chefova.

Projekt spaja nutricionizam, gastronomiju i turizam. Cilj je povezati znanje, ljude i resurse kroz konkretne aktivnosti koje doprinose zdravlju.

Donacija ribe kao doprinos zajednici

Tvrtka Sardina donirala je 120 kilograma ribe, tune i oslića. Donirano je i 200 ribljih pašteta od tune i srdele. Direktorica prodaje i marketinga, Tihana Bodlović, istaknula je važnost ulaganja u zajednicu iz koje tvrtka dolazi.

Naglasila je kako ovakve inicijative spajaju zdravlje, edukaciju i lokalne vrijednosti. Upravo takvi projekti, istaknula je, odražavaju odgovornost prema zajednici.

Zajednički cilj svih sudionika

Blagdanska inicijativa pokazala je snagu suradnje obrazovnih institucija, zdravstvenog sustava i privatnog sektora. Rezultat su kvalitetniji obroci za pacijente i vrijedno iskustvo za učenike.

Cilj svih uključenih je unaprijediti bolničku prehranu. Projekt ujedno olakšava rad djelatnicima i otvara nove mogućnosti mladima. Kroz dodatne nutritivne informacije naglašena je važnost konzumacije ribe u dijetetici.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Tri mlade kulinarske nade dobitnice stipendija Raise the Bar

Slastičarke Selest Ulrich Grgas i Dora Kurilić te kuharica...

U Gradskoj kavani predstavljen Heritage: spoj 150 godina tradicije i suvremenog karaktera

U elegantnom prostoru novoobnovljene zagrebačke Gradske kavane, Maraska Zadar...

Nezaobilazna putnička odredišta u 2026. prema Booking.com-u

Zagreb, 4. prosinca 2025. – Booking.com-ovo godišnje istraživanje za...

Šesnaest hrvatskih turističkih tvrtki na sajmu ILTM Cannes

Hrvatska gospodarska komora (HGK) s brendom Stories – Experience...