Predstavljena monografija “Hrvatska vinska kultura” dr.sc. Tanje Baran u Kaštelima

Znanstveno-popularna monografija predstavljena u Nadbiskupovu kaštelu u Kaštel Sućurcu

U srijedu, 26. lipnja 2024. godine, u Nadbiskupovu kaštelu u Kaštel Sućurcu, održano je predstavljanje nedavno objavljene znanstveno-popularne monografije “Hrvatska vinska kultura”. Autorica, dr. sc. Tanja Baran, obuhvatila je bogatstvo hrvatske vinske baštine u svom najnovijem djelu, koje je privuklo značajnu pozornost stručne i šire javnosti.

Uz autoricu, koja je naslovna docentica na Odsjeku za komunikologiju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, ali i novinarka, radijska voditeljica i glavna urednica Radija Sljeme HRT-a, monografiju je predstavljala književnica Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela. U glazbenom su programu nastupili Miroslav Miše, Marija Miše i Radenko Lovre Jokić pjevajući vinske pjesme iz svih hrvatskih krajeva, a desetak je najpoznatijih kaštelanskih vinara izložilo svoja vina s naglaskom na autohtonu sortu crljenak kaštelanski. Sudjelovale su i direktorica Turističke zajednice Kaštela Nada Maršić te potpredsjednica Gradskog vijeća Doris Grgurin.

Prema riječima autorice monografija “Hrvatska vinska kultura” značajnije knjige kulturološkog, identitetskog sadržaja vezane uz vino u novije doba u Hrvatskoj nemamo, a taj sadržaj uljudbe uz vino sveobuhvatno se prikazuje u predstavljanoj monografiji. Opisuje se razvoj vinske kulture u svijetu i utjecaj na hrvatsku vinsku kulturu, kako su Hrvati od dolaska na današnje prostore u VII. stoljeću prihvatili vinovu lozu kao svoju, i to na gotovo cjelokupnom hrvatskom prostoru. U knjizi se zatim govori o mnogim vinogradarskim običajima diljem domovine, o vinskim svecima, o vinu u Bibliji, o pijačkim klubovima, društvima, vinskim regulama, o hrvatskoj vinskoj kulturi u umjetnostima: književnosti, likovnosti (kiparstvo, slikarstvo, karikatura, fotografija, primijenjeni dizajn) i glazbi. Posebnost su knjige opisi, ali i cjelovito objavljene vinsko-pajdaške regule: Križevački štatuti, Varaždinski fureš, Zagrebačka puntarija, Ivanečka smešancija, Krapinski vandrček, Turopoljski štatuti, Koprivničke regule i Svetojanska lumparija, kao i Veliki ritual o krštenju mošta koji se izvodi na cjelokupnom hrvatskom prostoru.

“Sve vinske tradicije nisu jednako zastupljene u cijeloj Hrvatskoj, ali nema hrvatskoga kraja u kojem nemamo nešto vezano uz vino. Zaključujem odmah u uvodu da je vino kao nogomet, o njemu svi sve znaju, o njemu svi imaju mišljenje, i svi su najbolji izbornici. Svi su bili u nekoj dobroj konobi, svi su pili dobro vino, svi su bili u vinskom podrumu ili u nekoj kleti… Život uz vino, uljudba uz vino i zajedništvo uz vino ono je što je meni kao autorici bilo najvažnije u ovoj knjizi, sama kapljica mi je manje bitna”, objasnila je autorica Tanja Baran. 

“Ovom knjigom znanstvenica povezuje hrvatski sjever i jug, istok i zapad. Ona je u ovoj knjizi sveobuhvatno prikazala vinsku kulturu od VII. stoljeća, otkako su Hrvati došli na današnje prostore. Posebno je to važno za ove naše prostore koji su kolijevka hrvatske državnosti. Ovom pričom predstavljamo i naše kaštelanske vinare, drago nam je da je u knjizi zastupljen i naš kaštelanski crljenak s našim vinogradima podno Kozjaka”, istaknula je organizatorica promocije ravnateljica knjižnice Renata Dobrić.

Svečanost je obogaćena interpretacijom vinskih stihova poznatih hrvatskih književnika te kaštelanskom zdravicom i zdravicom po “Križevačkim štatutima”, najpoznatijim hrvatskim vinsko-pajdaškim regulama.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

HUSARI S PISTACIJAMA – SLATKI BLAGDANSKI POKLON SVETOG NIKOLE

Dan Svetog Nikole simbol je darivanja i dobrote, a...

PIK Vrbovec – Nacionalna oznaka izvrsnosti za svježe svinjsko meso!

Svježe meso PIK Vrbovca od sada nosi prestižnu oznaku...

Sveti Ivan Zelina ponosni laureat na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu

Grad osvojio prestižnu nagradu Turističke prizme na regionalnoj konferenciji...

DAVOR GAŠPAR – Pionir uzgoja tartufa u Hrvatskoj:”Tartufi ne poznaju granice, samo pravu klimu, tlo s kalcijem i vlagu”

Diplomirani inženjer šumarstva Davor Gašpar jedini je registrirani proizvođač...