Kvarner će 2026. nositi prestižnu titulu Europske regije gastronomije

Turistička zajednica Kvarnera izvijestila je da je Kvarner u petak dobio službenu preporuku za titulu Europske regije gastronomije za 2026. godinu. Preporuku je izdalo stručno povjerenstvo Instituta IGCAT nakon temeljitog obilaska regije.

Vijeće Instituta za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (IGCAT) treba potvrditi ovu preporuku krajem lipnja, nakon čega će Kvarner biti službeno proglašen Europskom regijom gastronomije za 2026. godinu, stoji u priopćenju Turističke zajednice Kvarnera.

Predstavnici IGCAT-a iz Finske, Norveške, Velike Britanije, Slovenije i Španjolske proveli su četiri dana obilazeći Kvarner, procjenjujući spremnost regije za dodjelu titule. Povjerenstvo, predvođeno predsjednicom instituta Diane Dodd, sastojalo se od sedam međunarodnih stručnjaka iz europskih regija koje su već nositelji ove titule, kao i onih koje su trenutni ili budući kandidati.

Domaćini su povjerenstvo detaljno upoznali sa svim kvarnerskim subregijama, pri čemu su članovi posjetili lokalne proizvođače i uzgajivače, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, maslinike, vinarije, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, lokalne tržnice, restorane te brojne druge kvarnerske atrakcije.

“Za Turističku zajednicu Kvarnera ovo je bio uspješan dan kojeg ćemo pamtiti i koji je kruna našeg višegodišnjeg rada na polju gastronomije i turizma Kvarnera. S ponosom smo na konferenciji za medije primili pohvale i podršku svih članova stručnog povjerenstva, kao i predsjednice IGCAT-a, gospođe Diane Dodd. Predano smo radili na programu posjete u suradnji s našim lokalnim turističkim zajednicama, PGŽ-om, Fakultetom za turizmu i ugostiteljstvu, udrugom Vina Kvarnera, Obrtničkom komorom PGŽ-a, malim proizvođačima, restoranima, hotelima, ali i mnogim drugima. Cilj nam je bio pokazati stručnom povjerenstvu ono najbolje što Kvarner nudi u gastronomskom smislu, kao i našu viziju i način upravljanja razvojem gastronomije. Zahvaljujemo se svim suradnicima i svima koji su nas ugostili tijekom ova četiri dana. Zaista mi je bilo drago čuti povjerenstvo koje je nakon obilaska izrazilo veliko zadovoljstvo onim što je vidjelo. Bili su impresionirani raznolikošću i kvalitetom gastronomske ponude regije, kao i predanošću lokalnih stanovnika u očuvanju i promociji svoje gastronomske baštine. Ono što treba istaknuti je da je program bio sastavljen prema smjernicama koje smo bili dužni poštovati u izradi kandidacijske knjige koja je još prošle godine službeno predana IGCAT-u”, naglasila je direktorica Turističke zajednice Kvarnera dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

“Primorsko-goranska županija jedna je od najrazvijenijih turističkih regija Hrvatske, a kada sagledamo raznovrsnost i kvalitetu ponude s pravom se može nazvati i jednom od najjačih hrvatskih gastro destinacija. Posebno smo ponosni što se gastronomija naše županije temelji na autohtonim domaćim proizvodima, specifičnim u svakoj od mikro regija ovog kraja – kvarnerskih otoka, priobalja, Gorskog kotara, koji s razlogom nosi i epitet zelenog srca Hrvatske. Uz izvrsne restorane i konobe u regiji, koji nose oznake Kvarner Gourmet i Kvarner Food, posebno su tome doprinijeli i naši slavni chefovi koji su u cijeloj toj priči nositelji izvrsnosti, posebno osvajači prestižne Michelinove zvjezdice. Ova je nominacija nagrada svima koji su dio bogate gastronomske ponude Kvarnera”, istaknuo je župan Zlatko Komadina.

Inače, svake godine dvije europske regije dobivaju titulu Europske regije gastronomije, koju dodjeljuje Institut IGCAT.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Najbolji putopisci i promicatelji turizma nagrađeni na svečanosti “Marko Polo” u Esplanadi

Dodjela obilježena nizom obljetnica i priznanjem legendama hrvatskog turističkog...

Prekmurje – Skriveni dragulj Slovenije za savršen vikend bijeg

Od ljekovite crne vode i wellness doživljaja do eno-gastronomskih...

Legendarna Zvečka vraća se na zagrebački Advent!

Kultni kafić osamdesetih ponovno oživljava na Europskom trgu, donoseći...