Kava je zdrava: 10 razloga zašto biste trebali piti kavu

Mnogim ljudima jutro započinje šalicom kave koja im pomaže da se razbude i osigurava potrebnu energiju za ispunjavanje dnevnih obveza

Budući da je kava jedan od najpopularnijih napitaka, već se dugo provode istraživanja kako bi se ustvrdili njezini učinci na zdravlje. Može li konzumacija kave smanjiti potrebu za posjetom liječniku? Iako to možda nije posve točno, ovaj ukusni stimulans ima nekoliko pozitivnih učinaka na zdravlje. Saznajte zašto bi svakako trebali kavu u svoju dnevnu rutinu.

  1. Kava sadrži antioksidanse
    Kako objavljuju istraživači u “British Medical Journalu”, tri do četiri šalice dnevno idealne su, primjerice, za prevenciju kroničnih bolesti. S ovom količinom rizik od srčanog i moždanog udara smanjuje se za 15 posto.
  2. Kava može smanjiti rizik od dijabetesa
    Redovito ispijanje kave smanjuje rizik od dijabetesa – barem za neke ljude. Vi ste nositelj varijante gena u kojoj određeni crijevni hormon ima samo ograničen učinak. To zauzvrat povećava rizik od razvoja dijabetesa. Kava potiče oslobađanje ovog hormona i stoga može nadoknaditi to oštećenje, prema pretpostavci istraživačke skupine Njemačkog instituta za istraživanje prehrane. Prema njihovoj studiji, za svaku šalicu kave koju svakodnevno konzumirate, rizik od bolesti smanjuje se za oko sedam posto.
  3. Kava može zaštititi kožu od oštećenja stanica
    Neki sastojci u kavi očito mogu zaštititi od oštećenja stanica uzrokovanih UVB zračenjem. Pokazuje to ogromna američka studija u kojoj je oko pola milijuna ljudi deset godina bilježilo svoje prehrambene navike i izloženost UV zračenju. Prema istraživačima, procjene pokazuju: četiri ili više šalica kave dnevno smanjuju rizik od raka kože za oko 20 posto.
  4. Kava jača koncentraciju
    Imate li poteškoća s jutarnjim pokretanjem ili doživljavate popodnevni pad energije? Vrijeme je za kavu! Kava sadrži kofein, stimulans koji poboljšava koncentraciju. Kofein povećava razine i učinke neurotransmitera, čime se povećava moždana aktivnost. Konzumacija espressa ili cappuccina može produljiti vrijeme reakcije te poboljšati opću pažnju i budnost.
  5. Kava je dobra za mozak
    Prema kanadskoj studiji, konzumacija kave smanjuje vjerojatnost razvoja demencije poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti. Kaže se da je to zbog određenih spojeva koji nastaju kada se zrno kave prži.
  6. Kava potiče metabolizam
    Kava nije samo zdrava, nego je dobra i za vašu figuru – naravno, pod uvjetom da štedljivo koristite mlijeko i šećer. Kofein potiče metabolizam i pomaže da se hrana intenzivnije konzumira.
  7. Kava sadrži niacin
    Kava je jedna od namirnica koja je posebno bogata niacinom, također poznatim kao vitamin B3. Ovaj vitamin je uključen u vitalne procese u tijelu, kao što su metabolizam, dioba stanica i imunološki sustav. Jedna šalica kave pokriva oko pet do deset posto dnevne potrebe odrasle osobe za niacinom.
  8. Kava štiti od karijesa
    Prema istraživačima sa Sveučilišta u Anconi, nekoliko sastojaka ubija bakterije koje uzrokuju karijes. Klorogenska kiselina, nikotinska kiselina i trigonelin posebno pomažu u sprječavanju stvaranja štetnog plaka, što su znanstvenici dokazali u laboratoriju. Kava stoga može pridonijeti zdravlju zubi – nezaslađena, naravno.
  9. Kava pomaže u ravnoteži tekućine
    Istina je da kofein ima diuretski učinak. Ali jedini učinak je da kavopije moraju češće mokriti. Uz to, kava doprinosi vašoj hidrataciji jednako kao i voda.
  10. Kava vas čini sretnima
    Nije tajna da vas dobra kava čini sretnima. S jedne strane, jednostavno vam podiže raspoloženje – počevši od ukusnog mirisa do fantastične arome. Osim toga, kofein također potiče oslobađanje vlastitih hormona sreće, uključujući oslobađanje dopamina.

Koliko je kava zdrava?
Općenito, konzumiranje oko 3 do 5 šalica kave svaki dan može imati vrlo pozitivan učinak na vaše zdravlje. No, više od toga ne bi trebalo biti jer previše kofeina može imati štetan učinak na organizam. Liječnici također savjetuju da ne pijete kavu ako imate neke bolesti. Ako ste u nedoumici, najbolje je razgovarati sa svojim liječnikom. U suprotnom, naravno, imate mogućnost prijeći na kavu bez kofeina.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Restorani LD i Tavulin dobitnici prestižne MICHELIN zlatne plakete 

Uz Francusku, Italiju, Njemačku, Španjolsku, Portugal i Austriju, sada...

Na današnji dan 1925. otvoren je zagrebački hotel Esplanade

Izgrađen u zlatno doba putovanja i svečano otvoren 22....

Valamar otvara novi restoran u suradnji s Anom Roš, cheficom s tri Michelinove zvjezdice 

JAZ Poreč donosi jedinstveni hiperlokalni, sezonski kulinarski jezik Ane...

Doznajte koja je malvazija najbolja na svijetu i tko su ovogodišnji šampioni Vinistrinog ocjenjivanja

Najbolje malvazije imaju Damjanić, Dešković i Zigante Vero, terane...