Inovativni pristup američkog startupa: Maslac izrađen od CO2 i vode

Savor iz Kalifornije razvija biljni maslac s minimalnim ugljičnim otiskom, podržan od stane Billa Gatesa

Kalifornijski startup Savor osmislio je revolucionarni maslac proizveden od ugljičnog dioksida (CO2) i vode, koji po okusu konkurira tradicionalnom maslacu, ali se proizvodi bez upotrebe životinjskih sastojaka. Ova inovacija predstavlja značajan korak prema održivijoj prehrambenoj industriji, jer smanjuje potrebu za stočarstvom koje je jedan od glavnih izvora stakleničkih plinova.

Savor, s potporom milijardera Billa Gatesa, već je stekao priznanje razvojem biljnih alternativa sladoleda, sira i mlijeka. Koristeći termokemijski proces, tim stručnjaka u Savoru uspješno stvara molekule masti kroz kombinaciju ugljičnog dioksida, vodika i kisika, što je sada rezultiralo razvojem biljne alternative maslacu.

Osim što su ovi proizvodi ekološki prihvatljiviji, Savor tvrdi da će njihova biljna mast imati znatno manji ugljični otisak u usporedbi s proizvodima životinjskog podrijetla. Na njihovoj službenoj stranici detaljno je opisan proces proizvodnje: započinju s ugljičnim dioksidom, koristeći malo topline i vodika za formiranje lanaca, koji se zatim miješaju s kisikom iz zraka kako bi se stvorile masti i ulja.

Izvršna direktorica Savora, Kathleen Alexander, izjavila je kako se trenutno nalaze u pretkomercijalnoj fazi te rade na dobivanju regulatornih odobrenja za njihov maslac, s očekivanim izlaskom na tržište sljedeće godine. Iako su biljne alternative masnim i mliječnim proizvodima postale sve popularnije, mnogi su skeptični zbog okusa. Međutim, Savor uvjerava da njihov maslac ne zaostaje za tradicionalnim verzijama po pitanju okusa.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

NUTKO NAMAZ OD LJEŠNJAKA I KAKAA – ZA UKUSNIJE I ZDRAVIJE JUTRO

Domaća proizvodnja, 100 % ekološki, veganski, bez konzervansa i...

GASTRO SPEKTAKL GODINE: Marco Pierre White dolazi na Weekend Food Festival u Rovinj!

Svjetska kulinarska ikona potvrđena je kao gost najuzbudljivijeg gastronomskog...

Gastro večera iz snova: Restoran Maksimir postaje kulisa filma Tko pjeva zlo ne misli!

Jedinstvena večera koja spaja kultni film, vrhunsku gastronomiju i...

Osječko-baranjska županija proglašena jednom od najgostoljubivijih regija svijeta!

Prema Booking.com-ovim nagradama za 2025., ova slavonska regija našla...