Graševina – Univerzalni jezik vina

Završena vinska radionica u Požeško-slavonskoj županiji, regiji bogate tradicije i vrhunskih vina

Otkriti razlike u graševinama s različitih terroira od Bregovite Hrvatske preko najpoznatijih kutjevačkih do podunavskih, doživjeti raskoš stilistike ove sorte od pjenušca, svježih i odležanih vina pa do onih slatkih, odgonetnuti mikrolokaciju, godište, čak i etiketu – sve na slijepo. Rukavica je bačena i to u epicentru graševine, u Požeško-slavonskoj županiji! Veliki je to izazov i za one najiskusnije, no i najbolji način da se u potpunosti doživi ova najzastupljenija hrvatska sorta.

Ovo najbolje zna sommelier i vinski stručnjak Darko Lugarić, voditelj vinskih radionica u sklopu projekta “Zlatna Slavonija Eno&Gastro”, koji pred sudionike – vlasnike vinarija i kušaonica, ugostitelje, konobare i kuhare u Požeško-slavonskoj županiji – nije postavio nimalo lagan zadatak.

Upravo je u tome čar, kad se u društvu sommeliera ovakvog kalibra otvore nove spoznaje i otkrivaju neki novi okusi i nijanse u omiljenim graševinama.

“Govori sve jezike i zahvaljujući različitim stilistikama može se sljubiti uz vrlo različita jela i ravnopravno stajati uz najpoznatija svjetska vina”, opisuje Lugarić najtraženiju sortu Zlatne Slavonije.

A tijekom pet ovogodišnjih radionica letvica je podignuta vrlo visoko pa se osim o karakteristikama i različitim terroirima graševine raspravljalo i o cjenovnim razredima bijelih i crnih sorti, ali i nekim drugim sortama koje se također njeguju u Hrvatskoj i daju izvrsne rezultate.

“Ključna je interakcija i izražavanje mišljenja, a napredak kroz radionice itekako je vidljiv. Fokus je, naravno, na graševini koja je odredila vinsku priču Požeško-slavonske županije i predstavlja “sidro” bijelog sortimenta. Pitanje o “sidru” za crne sorte u Slavoniji nema jednoznačan odgovor. Na radionicama se pokazalo da je izvrstan crni pinot, ali tu su i vrhunski cabernet sauvignon, syrah, merlot i cabernet franc”, ističe Lugarić.

Projekt “Zlatna Slavonija Eno&Gastro” osmislila je i već ga četvrtu godinu provodi Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, a svake godine zanimanje vlasnika vinarija i kušaonica, ugostitelja, konobara i kuhara sve je veće.

“Projekt smo osmislili s ciljem isticanja jedinstvene vinske i gastronomske ponude Požeško-slavonske županije, poznate prvenstveno po vrhunskim graševinama. Kroz ovaj projekt kontinuirano ulažemo u kvalitetu ponude i na taj način gostima pružamo autentični doživljaj Zlatne Slavonije, uživanje u lokalnim specijalitetima i kulturi koja nas čini prepoznatljivima”, izjavila je direktorica TZ Požeško-slavonske županije, Maja Jakobović.

Podijeli

Newsletter

spot_imgspot_img

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Ivanjski krijes 2025.: Predstavljen program najstarije karlovačke manifestacije

U Karlovcu je 16. lipnja 2025. predstavljen 246. Ivanjski...

Teranino Orange x Pipi: Koktel koji obilježava ljeto 2025.

Spoj Istre i Dalmacije u novom ready to drink...

Gala večera s dvjema Michelinovim zvjezdicama za 100. obljetnicu hotela Esplanade

Gala večera za pamćenje u srcu Zagreba U utorak, 12....

Baš Naš festival 2025. otvorio ljeto na krovu Zagreba

Ljeto u Zagrebu službeno je počelo – i to...