Građani spremni na promjene! Anketa #BirajZeleno otkriva zabrinjavajuće navike u vezi s otpadom od hrane

Istraživanje razotkriva obrasce ponašanja posjetitelja Ilica Q’arta u vezi s bacanjem hrane, uz edukaciju chefa Maria Mandarića i učenika Centra Slave Raškaj o održivom korištenju namirnica

#BirajZeleno inicijativa, koja se bavi smanjenjem otpada od hrane, ovog vikenda zainteresirala je brojne posjetitelje manifestacije Ilica Q’art. Chef Mario Mandarić i učenici Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj, koji su s kompanijom Nestlépartneri inicijative, pripremili su zalogaje po zero food waste principu, podijelili ih posjetiteljima manifestacije te s njima razgovarali kako smanjiti otpad od hrane u domaćinstvu.

Osim ukusnih zalogaja i edukacije, provedena je i anketa o navikama vezanim uz otpad od hrane u kojoj su sudjelovali posjetitelji Ilica Q’arta. Rezultati pokazuju da čak 67 % ispitanika baca hranu tjedno: 37 % jednom tjedno, dok 30 % nekoliko puta u tjednu. Najčešće se baca pripremljena hrana (40 %), svježe voće i povrće (33 %) te kruh i pekarski proizvodi (28 %).

Kao glavni razlog bacanja hrane, 52 % ispitanika navodi da se hrana pokvari prije nego što je stignu iskoristiti, dok 28 % ističe prevelike porcije. Ipak, ohrabruje podatak da 76 % ispitanika obično sprema ostatke za kasnije, dok je čak 90 % njih reklo da su spremni promijeniti svoje navike kako bi smanjili količinu bačene hrane.

“Suradnja s Centrom Slava Raškaj i chefom Mandarićem iznimno je važna za ovu inicijativu koja je usko povezana s našim strateškim ciljem smanjenja otpada od hrane. Nadalje, Centar je certificiran za zero food waste koncept koji su implementirali u svoju kulinarsku školu, a chef Mandarić, prepoznat kao istinski zagovornik smanjenja otpada od hrane, savršen je ambasador inicijative #BirajZeleno koja promiče odgovoran odnos prema hrani”, istaknula je voditeljica korporativnih poslova kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu, Helena Radić Bosanac.

Već petu godinu zaredom inicijativa #BirajZeleno educira građane o odgovornom odnosu prema hrani, a strateški partner za 2024. godinu je Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj kojeg polaze djeca i mladi s komunikacijskim i drugim poteškoćama. U suradnji s renomiranim chefom zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom Mariom Mandarićem, organizirane su edukativne radionice za učenike završnih razreda Centra koji se školuju za kuhare kako bi i oni usvojili znanja o odgovornom i održivom kulinarstvu.

Ova sezona inicijative pokazala je da promjene počinju od pojedinaca, a edukacija o pravilnom gospodarenju hranom može igrati ključnu ulogu u borbi protiv prekomjernog otpada koji ne samo da šteti okolišu, već i narušava kućni budžet. Suradnja s Centrom Slava Raškaj kreirala je dodatnu dimenziju društvene odgovornosti kroz integraciju i podršku osobama s komunikacijskim teškoćama, osnažujući ih da postanu aktivni sudionici u kreiranju održivije budućnosti.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

KRUH&TORTA&OBRTNIK: Održan uspješan skup pekarsko-slastičarske industrije

Obrtnička zadruga PESLA obilježila je 86. obljetnicu organizacijom sajma...

Petra Jelenić se pridružuje timu Mate Jankovića u restoranu “SOL- tapas na hrvatski”

Istaknuta slastičarka Petra Jelenić, poznata iz emisije Slatka kuharica,...

Zelinska kestenijada-Jesenska avantura na obroncima Zelinske gore

Doživite čaroliju prirode uz šetnje, natjecanja i autentične jesenske...

Jubilarna 20. Bučijada: Najveći događaj do sada s 10 tona dekoracija i više od 200 izlagača

Ovog petka počinje Bučijada s bogatim programom za sve...