Dramatičan porast cijena čokolade: Zalihe kakaovca dosegnule kritične nivoe

Udvostručenje cijene kakaovca u posljednjih šest mjeseci donosi neizvjesnost na tržištu

Cijena čokolade bilježi nagli rast, uz alarmantno smanjenje zaliha kakaovca na svjetskom tržištu. U posljednjih šest mjeseci cijena zrna kakaovca se udvostručila, što izaziva ozbiljnu zabrinutosti među proizvođačima i potrošačima. Ova situacija može dovesti do značajnijih promjena na tržištu slatkiša i ugroziti dostupnost čokolade u budućnosti.

CoBank, američki zajmodavac specijaliziran za poljoprivredne poslove, u svom izvješću je upozorio na vjerojatna dodatna poskupljenja čokoladnih proizvoda tijekom cijele godine. Na temelju analize tržišnih trendova i trenutne situacije u opskrbnom lancu, CoBank predviđa da će cijene čokolade rasti zbog povećanih troškova sirovina, posebno zrna kakaovca, čija se cijena udvostručila u posljednjih šest mjeseci. Ovaj trend bi mogao značajno utjecati na cijeli sektor, od proizvođača do potrošača, koji će se suočiti s višim troškovima za svoje omiljene slatkiše.

Ovakav drastičan porast cijena kakaa ima značajne implikacije na industriju čokolade i povezuje sektore. Povećanje cijena sirovina rezultira višim proizvodnim troškovima, što se u konačnici odražava na maloprodajne cijene čokoladnih proizvoda. Ova situacija stvara pritisak na proizvođače koji se suočavaju s izazovom održavanja profitabilnosti uz rastuće troškove. Analitičari tržišta ističu nekoliko ključnih faktora koji su doprinijeli ovakvom stanju, uključujući nepovoljne prinose u glavnim zemljama proizvođača te povećanu potražnju na globalnoj razini. Dugoročne prognoze sugeriraju da bi se ovi trendovi mogli nastaviti, što bi moglo dodatno destabilizirati tržište i izazvati daljnje poskupljenje čokoladnih proizvoda. Industrija čokolade tako se nalazi pred izazovom prilagodbe ovim promjenjivim uvjetima, a potrošači će vjerojatno osjetiti posljedice u obliku viših cijena i moguće smanjene dostupnosti omiljenih proizvoda.

Većina svjetskog kakaovca uzgaja se u zapadnoj Africi, s Ghanom i Obala Bjelokosti kao vodećim proizvođačima. Posljednjih godina, međutim, proizvodnja nije uspjela zadovoljiti rastuću potražnju na tržištu, što je rezultiralo stalnim rastom cijena. Nedavni izazovi poput oluja, bolesti usjeva i zatvaranja prerađivačkih pogona dodatno su pogoršali situaciju, ozbiljno narušavajući stabilnost u lancu opskrbe kakaovcem.

Međunarodna organizacija za proizvodnju kakaovca (ICCO) upozorava da bi globalni deficit o opskrbi mogao doseći 374.000 tona u razdoblju od 2023. do 2024. u usporedbi s već visokih 74.000 tona u prethodnoj godini.

Trenutna situacija na tržištu kakaovca zahtijeva hitne i odlučne mjere kako bi se stabilizirala proizvodnja i osigurala održivost industrije čokolade. Potrebno je ulaganje u tehnologiju, obrazovanje i podršku farmerima kako bi se povećala produktivnost i otpornost na klimatske promjene, čime bi se osigurala stabilna opskrba i smanjili ekonomski udari na globalnoj razini.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Počeo novi ciklus Staropramen večera uz chefa Melkiora Bašića

Chef Melkior Bašić i Staropramen započeli su gastro turneju...

Turistički vlak kao novo iskustvo istraživanja Parka šume Jankovac

Jesen donosi atraktivne novitete u Parku prirode Papuk, a...

Sladoled od vanilije s maslinovim uljem: Savršeni spoj slatkog i slanog

Klasični sladoled od vanilije s modernim dodatkom meda, maslinovog...

Turneo osigurao 2 milijuna eura od američkih investitora za širenje inovativne tehnologije u turizmu

Start-up hrvatskih osnivača nastavlja globalnu ekspanziju kako bi omogućio...