Kako su dvojica iz Dresdena izumili prvu mliječnu čokoladu

Inovacija koja je preduhitrila švicarski recept za tri desetljeća

Dana 7. srpnja obilježava se Dan čokolade, slastice koja uživa globalnu popularnost. Tradicionalno se vjerovalo da je mliječnu čokoladu, popularnu varijantu ove poslastice, proizveo Švicarac 1875. godine. No, nova istraživanja otkrivaju da su dva inovatora iz Dresdena stvorili prvu mliječnu čokoladu na svijetu trideset godina ranije.

Godine 1839. objavljen je reklamni tekst koji je promovirao čokoladu pripremljenu od magarećeg mlijeka, bez dodatnih začina. Ova čokolada bila je dostupna u obliku pločica za kuhanje, ocijenjenih kao 5/5 te kao sirova u obliku 24 bara po funti. Proizvod je bio dostupan za prodaju po cijeni od jednog talira za svaku pločicu.

Reklamni tekst iz 1839. godine predstavlja pravu senzaciju u povijesti čokolade. Ovaj tekst, pronađen 2007. godine od strane dresdenske udruge WIMAD, koja se bavi istraživanjem povijesti saksonske industrije čokolade, otkriva da je mliječna čokolada izumljena u Dresdenu. Ovo otkriće pokazuje da je Dresden imao mliječnu čokoladu više od trideset godina prije švicarskog poduzetnika Daniela Petera, koji se do tada smatrao ocem mliječne čokolade.

Prva tvornica čokolade u Njemačkoj ima svoje korijene u Dresdenu, zahvaljujući tvrtki “Jordan & Timaeus”. Suosnivač Gottfried Heinrich Christoph Jordan, rođen 9. svibnja 1791. u Hasserodeu u Saskoj-Anhaltu (današnjem Wernigerodeu), nakon školovanja za trgovca materijalima, preselio se u Braunschweig. Tamo je upoznao svog budućeg poslovnog partnera, Augusta Friedricha Timaeusa. U potrazi za poslovnim prilikama, Jordan i Timaeus su se preselili u Dresden, gdje su 1823. godine osnovali “Chocolade und Cichorienfabrik Jordan Timaeus”, prvu tvornicu čokolade u Njemačkoj. Tvornica nije proizvodila samo čokoladu, već i tjesteninu te kavu od cikorije, biljke poznate kao “obični radić”. Cikorija je korištena za proizvodnju napitka bez kofeina, popularne jeftine zamjene za kavu, koja je danas poznata kao “seoska kava”. Ovaj senzacionalni reklamni tekst iz dresdenske čokoladne tvrtke “Jordan & Timaeus” svjedoči o njihovom značajnom doprinosu industriji i povijesti čokolade.

Godine 1839., inovativni duo Jordan i Timaeus lansirao je svoju jedinstvenu mliječnu čokoladu na tržište. Ova čokolada sastojala se od 60 % mlijeka, 30 % šećera i 10 % magarećeg mlijeka. U to vrijeme, magareće mlijeko bilo je češće korišteno od kravljeg. Međutim, budući da magarice daju mlijeko samo u određeno doba godine, kasnije se prešlo na korištenje kravljeg mlijeka. U ranom 19. stoljeću, kakao masa se mljela znatno grublje nego danas, a mlijeko u prahu još nije bilo izumljeno. Zbog toga je prva mliječna čokolada imala zrnatu teksturu, daleko od kremaste konzistencije koju danas poznajemo. Ovo su utvrdili istraživači iz udruge WIMAD koji su 2011. godine pokušali reproducirati originalnu mliječnu čokoladu. Njihov proizvod bio je prilično zrnate teksture, težak za žvakanje, te gorkiji i tamniji od moderne mliječne čokolade. Ovi nalazi su predstavljeni na izložbi čokolade u Saskom industrijskom muzeju u Chemnitzu, čime je prikazana evolucija čokolade od svojih skromnih početaka do današnjih sofisticiranih verzija.

Poslovanje Jordana i Timaeusa uspješno je napredovalo čak i prije nego što su predstavili svoju revolucionarnu mliječnu čokoladu. Osnivač tvrtke, Gottfried Jordan, aktivno je sudjelovao u osnivanju Waldschlösschenbrauerei 1836, jedne od pionirskih dioničkih korporacija u Njemačkoj. Kasnije je svoju karijeru proširio kao zastupnik u Saskom državnom parlamentu. Tvrtka Jordan & Timaeus uspješno je proširila svoje poslovanje izvan Njemačke, otvarajući podružnice u Češkoj, Pragu, Beču i Budimpešti. Njihovi proizvodi opskrbljivali su dvorove u Saksu i Austriji, stječući svjetsku reputaciju zahvaljujući sinovima osnivača koji su nastavili razvijati poslovanje i donijeti čokolade “Jordan & Timaeus” globalni prestiž tijekom idućih desetljeća. Unatoč uspjesima, tvrtka se suočila s izazovima u 20. stoljeću. Nakon sto godina povijesti, Jordan & Timaeus prisiljeni su zatvoreni svoja vrata 1930. godine. Nedugo nakon toga, srušena je i tvornica u kojoj je danas stvorena prva mliječna čokolada na svijetu. Danas jedini podsjetnik na njihovu nekadašnju lokaciju su nazivi susjednih ulica: Jordanstrasse i Timaeusstrasse.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Najbolji putopisci i promicatelji turizma nagrađeni na svečanosti “Marko Polo” u Esplanadi

Dodjela obilježena nizom obljetnica i priznanjem legendama hrvatskog turističkog...

Prekmurje – Skriveni dragulj Slovenije za savršen vikend bijeg

Od ljekovite crne vode i wellness doživljaja do eno-gastronomskih...

Legendarna Zvečka vraća se na zagrebački Advent!

Kultni kafić osamdesetih ponovno oživljava na Europskom trgu, donoseći...