Tri mlade kulinarske nade dobitnice stipendija Raise the Bar

Slastičarke Selest Ulrich Grgas i Dora Kurilić te kuharica Hana Čović ovogodišnje su dobitnice kulinarskih stipendija koje Coca-Cola HBC Adria dodjeljuje u sklopu projekta Raise the Bar.

Stipendije su im dodijeljene na okupljanju održanom u zagrebačkom restoranu Dubravkin put, gdje je ovogodišnje i prošlogodišnje stipendistice i stipendiste ugostio Tibor Valinčić, koji je stipendiju Raise the Bar osvojio 2019. godine, a danas je najmlađi hrvatski chef s Michelinovom zvjezdicom.

Selest Ulrich Grgas, 28-godišnjakinja iz Zaprešića, u svijet gastronomije ušla je na nesvakidašnji način. Po struci vizažistica, kuhanje je otkrila kao osobnu strast u ranim dvadesetima i od tada joj se u potpunosti posvetila. Samouk pristup i znatiželja vodili su je od prvih recepata do ozbiljnog profesionalnog puta: radila je kao slastičarka u porečkom Fogo by Bekal, a danas svoje znanje razvija u restoranu Stara Škola u Bujama.

Akademsko znanje s disciplinom i strpljenjem koje zahtijeva slastičarski zanat uspješno je spojila Dora Kurilić iz Pule, prvostupnica gastronomije Veleučilišta Aspira. Posljednje dvije sezone provela je u bračkom hotelu Lemongarden, gdje je izbrusila preciznost, tehniku i osjećaj za detalje, dok je prve profesionalne korake napravila u Boškincu.

Dobitnice s članovima žirija

Hana Čović, koja je nakon stručne edukacije u institutu Kulin, svoje je znanje nadogradila radom u zagrebačkim kuhinjama SOL tapas bara i restorana 7seas by Matija Bogdan, istaknula je:

Kuhinja je za mene mjesto u kojem svaki dan donosi priliku da savladam nešto novo – tehniku, okus ili ideju koja me potiče da rastem u poslu koji volim. Zato mi ova stipendija znači iznimno mnogo: omogućit će mi da istražujem suvremene kulinarske trendove i različite kulture kuhanja te da se jednog dana vratim u Opuzen i pokažem kako se od naših domaćih namirnica može stvarati vrhunska gastronomija. Moj je san otvoriti mjesto u kojem će se ljudi osjećati dobrodošlo, gdje je hrana iskrena i ukusna, a gostoljubivost i toplina u središtu svakog iskustva. Vjerujem da je ovo važan korak prema tome cilju.

Stipendije Raise the Bar do sada je osvojio 21 kuhar i slastičar te su se imali priliku educirati na nekima od najuglednijih gastronomskih učilišta u svijetu, kao što su Le Cordon Bleu u Turskoj, Londonu i Tajlandu, École Ducasse u Francuskoj te talijanska ALMA – La Scuola Internazionale di Cucina Italiana. Hana, Selest i Dora će u suradnji s timom projekta Raise the Bar odabrati učilište koje će pohađati kako bi edukacija bila usklađena s njihovim trenutnim znanjima i željenim područjima usavršavanja.

Stipendisti projekta Raise the Bar, poput Tibora Valinčića, već su ostavili trag u hrvatskoj gastronomiji. Među njima su i Marija Prša, slastičarka restorana Boškinac, Stella Pasek, glavna chefica konobe Jakan te Marina Levak, koja je pokrenula vlastiti slastičarski brend Bisou Bisou, kao i brojni drugi koji danas rade u poznatim ugostiteljskim objektima kao što su Lemongarden, Lešić-Dimitri i Cele

Više informacija o projektu Raise the Bar možete pronaći na stranici www.raisethebaradria.com.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Učenici Turističko-ugostiteljske škole pripremili 450 obroka za pacijente KBC-a Split

Split, 19. prosinca 2025. – Pacijenti i djelatnici Kliničkog...

U Gradskoj kavani predstavljen Heritage: spoj 150 godina tradicije i suvremenog karaktera

U elegantnom prostoru novoobnovljene zagrebačke Gradske kavane, Maraska Zadar...

Nezaobilazna putnička odredišta u 2026. prema Booking.com-u

Zagreb, 4. prosinca 2025. – Booking.com-ovo godišnje istraživanje za...

Šesnaest hrvatskih turističkih tvrtki na sajmu ILTM Cannes

Hrvatska gospodarska komora (HGK) s brendom Stories – Experience...