“Spora” – Novi centar za revoluciju u gastronomiji otvara vrata u Kopenhagenu

Inovacijski laboratorij na 1.000 kvadratnih metara mijenja način na koji razmišljamo o hrani i održivosti

Na Refshaleøenu u Kopenhagenu otvoren je “Spora”, inovacijski centar posvećen razvoju održivih prehrambenih rješenja i transformaciji globalne gastronomije. Smješten u prostoru bivšeg restorana “Amass”, “Spora” se prostire na 1.000 kvadratnih metara i uključuje istraživačku kuhinju, suvremene mikrobiološke laboratorije te potpuno opremljen 3D dizajnerski i zvučni studio.

Vizija održive gastronomije
“Spora” ima za cilj promijeniti način na koji doživljavamo hranu kroz razvoj inovativnih proizvoda koji spajaju održivost i užitak. Fokus u početnoj fazi bit će na iskorištavanju nusproizvoda prehrambene industrije (upcycling) te istraživanju novih izvora proteina koji su i hranjivi i ukusni.

Suradnja stručnjaka iz različitih područja
Projekt okuplja stručnjake iz gastronomije, znanosti, umjetnosti i tehnologije, stvarajući interdisciplinarni pristup rješavanju globalnih izazova u prehrani. “Spora” već surađuje s vodećim sveučilištima i partnerima, poput UC Berkeley i Sveučilišta u Kopenhagenu, kako bi unaprijedila istraživanja i inovacije.

Podrška ključnih investitora
Centar je pokrenut uz investiciju od 10 milijuna danskih kruna (oko 1,5 milijuna američkih dolara), koju su osigurali pioniri bioscience industrije Claus i Bente Christiansen. Suosnivač centra je i poznati restoran “Alchemist”, koji slovi kao jedan od najinovativnijih u svijetu.

Revolucija započinje ovdje
“Spora” nije samo laboratorij; ona je platforma za oblikovanje budućnosti prehrambene industrije. Kombinacijom tehnologije, održivosti i kreativnosti, ovaj centar predstavlja korak naprijed prema svijetu u kojem je hrana istovremeno ukusna, hranjiva i održiva.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Europska elita gelata spremna za Svjetsko prvenstvo 2026.!

Njemačka, Francuska, Italija i Belgija osigurale plasman na prestižno...

Ekskluzivni Wine VIP Event u Zagrebu: Spoj vrhunskih vina i gastronomskih delicija!

Najbolji proizvođači i ugostiteljski brendovi na jednom mjestu NAPISAO: TOMISLAV RADIĆ Wine...

Mladi kao pokretači održivog turizma i klimatske prilagodbe

Stručnjaci educirali mlade u Velikoj Gorici o ključnim izazovima...

Hrvati petkom ne odustaju od pizze, a u Miamiju se jede ona od 12.000 $

Boltovo istraživanje otkriva navike ljubitelja brze hrane - dok...