Inovacijski laboratorij na 1.000 kvadratnih metara mijenja način na koji razmišljamo o hrani i održivosti
Na Refshaleøenu u Kopenhagenu otvoren je “Spora”, inovacijski centar posvećen razvoju održivih prehrambenih rješenja i transformaciji globalne gastronomije. Smješten u prostoru bivšeg restorana “Amass”, “Spora” se prostire na 1.000 kvadratnih metara i uključuje istraživačku kuhinju, suvremene mikrobiološke laboratorije te potpuno opremljen 3D dizajnerski i zvučni studio.

Vizija održive gastronomije
“Spora” ima za cilj promijeniti način na koji doživljavamo hranu kroz razvoj inovativnih proizvoda koji spajaju održivost i užitak. Fokus u početnoj fazi bit će na iskorištavanju nusproizvoda prehrambene industrije (upcycling) te istraživanju novih izvora proteina koji su i hranjivi i ukusni.
Suradnja stručnjaka iz različitih područja
Projekt okuplja stručnjake iz gastronomije, znanosti, umjetnosti i tehnologije, stvarajući interdisciplinarni pristup rješavanju globalnih izazova u prehrani. “Spora” već surađuje s vodećim sveučilištima i partnerima, poput UC Berkeley i Sveučilišta u Kopenhagenu, kako bi unaprijedila istraživanja i inovacije.


Podrška ključnih investitora
Centar je pokrenut uz investiciju od 10 milijuna danskih kruna (oko 1,5 milijuna američkih dolara), koju su osigurali pioniri bioscience industrije Claus i Bente Christiansen. Suosnivač centra je i poznati restoran “Alchemist”, koji slovi kao jedan od najinovativnijih u svijetu.
Revolucija započinje ovdje
“Spora” nije samo laboratorij; ona je platforma za oblikovanje budućnosti prehrambene industrije. Kombinacijom tehnologije, održivosti i kreativnosti, ovaj centar predstavlja korak naprijed prema svijetu u kojem je hrana istovremeno ukusna, hranjiva i održiva.