Londonski Silo: Prvi svjetski zero-waste restoran

Inovativni pristup pripremi jela od nule za održivu budućnost

Osnovan 2014. godine, Silo u Londonu prepoznatljiv je kao prvi zero-waste restoran na globalnoj razini i pionir u održivom ugostiteljstvu. Ovaj jedinstveni restoran karakterizira pristup pripremi svakog jela od nule, pri čemu se koriste isključivo lokalni i sezonski sastojci. Silo nastoji minimalizirati otpad i promovirati ekološki osviješten način života kroz pažljivo planiranje menija i inovativne kulinarske tehnike.

Smješten u inovativnoj četvrti Hackney Wick u istočnom Londonu, Silo je restoran koji se ističe kao globalni lider u zero-waste ugostiteljstvu. Nositelj zelene Michelinove zvjezdice, Silo je poznat po tome što je prvi restoran na svijetu koji je potpuno ukinuo bacanje hrane. Tim u Silu se posvetio eliminaciji otpada kroz sve aspekte svog poslovanja. Svako jelo na njihovom jelovniku kreira se od osnovnih sastojaka, koje pripremaju sami. Restoran melje vlastito brašno, proizvodi vlastiti maslac, valja vlastitu zob, te pravi vlastita pića. Svaki dio namirnice se maksimalno iskorištava, čime Silo postavlja nove standarde u gastronomiji.

Sve namirnice koje dolaze u Silo restoran potječu iz održivih izvora i prenose se u posudama koje se mogu višekratno koristiti. Preostali otpad od hrane pažljivo se kompostira i obrađuje u “fermentatriumu”, specijalnom dijelu restorana. Dobiveni kompost koristi se za izradu garuma, fermentiranog umaka i začina koji čine temelj mnogih specijaliteta ovog restorana. Ovaj inovativni pristup omogućava Silu da spoji vrhunsku gastronomiju s ekološkom održivošću, stvarajući jela koja su ne samo ukusna nego i ekološki osviještena.

Na službenoj web stranici restorana Silo ističe se njihova predanost stvaranju jelovnika od sastojaka u njihovom cijelom obliku, izbjegavajući pretjeranu obradu i preradu hrane kako bi sačuvali cjelovitost i autentičnost sastojaka koje cijene. Svako jelo na Silovom jelovniku odražava kreativnost glavnog chefa Douglasa McMastera, a jelovnik se sezonski mijenja, obično sadržavajući desetak iznimno pažljivo odabranih jela. Douglas McMaster često koristi jedan sastojak na različite inovativne načine u različitim jelima. Na primjer, Siloaf kruh, jedan od njihovih prepoznatljivih proizvoda, prvo se poslužuje s domaćim maslacem, a zatim se može naći i u desertima, poput sladoled-sendviča s mrvicama kruha. Ovaj pristup nije samo kulinarska tehnika, već i filozofija koja naglašava važnost minimalističkog pristupa i maksimalnog iskorištavanja svakog sastojka u Silovoj kuhinji.

Silo, poznat po svojoj inovativnoj kuhinji koja se temelji na minimalističkom pristupu, trenutno nudi deset pažljivo odabranih jela na svom meniju. Osim prepoznatljivog Siloaf kruha s domaćim maslacem i sladoled-sendviča od kruha, njihov jelovnik obuhvaća široku paletu gastronomskih iskustava. Na Silovom trenutnom jelovniku možete pronaći melasu od povrća s kozjim sirom, Troy luk sa sipom, rajčice i ricottu s ciklom u tamaris umaku, dimljeni krumpir s jalapeno masalom i vlascem, zečetinu i dim sum od kiselog tijesta s povrćem, maitake gljive u mole umaku sa sečuanskim paprom, Char Siu svinjetinu s umakom od peršina te Amazake od fermentirane riže sa sirupom od bazge. Ovi jedinstveni spojevi okusa i tekstura odražavaju kreativnost i stručnost chefa Douglasa McMastera, čineći Silo ne samo restoranom, već i odredištem za istinske ljubitelje kvalitetne gastronomije.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

GORAN VRABEC:”Ljuto nije kazna, već pojačivač okusa svakom jelu”

Goran Vrabec, mladi poljoprivrednik i osnivač brenda "Volim ljuto",...

SPAR Hrvatska obilježava 20 godina poslovanja s posebnim nagradama za kupce

U čast dvije dekade uspješnog poslovanja, SPAR Hrvatska svojim...

Napolitanke i Ki-Ki bomboni nagrađeni za vrhunski dizajn

Krašev legendarni dvojac briljirao na Izložbi hrvatskog dizajna 23/24,...

Boogie Bakery osniva tvrtku Boogie Technology!

Boogie Bakery osniva tvrtku za razvoj tehnologija i umjetne...