Istra, Dalmacija i Zagreb prepoznati kao ključne gastronomske destinacije u svijetu
Prestižni TasteAtlas, globalna platforma koja rangira kuhinje i jela, objavio je svoju godišnju listu 100 najboljih svjetskih kuhinja, a Hrvatska se našla na visokom 17. mjestu. Ovaj uspjeh svjedoči o rastućoj prepoznatljivosti hrvatske gastronomije, koja se temelji na bogatoj tradiciji i autentičnim okusima.
Rankiranje je nastalo na temelju 477.287 ocjena koje su korisnici TasteAtlasa dali za 15.478 jela i namirnica. Na samom vrhu ljestvice našla se Grčka, slijede Italija i Meksiko, dok je Hrvatska zauzela 17. mjesto, ističući specijalitete poput slavonskog kulena, zagorskih mlinaca i Paške janjetine, koji su prema ocjenama posjetitelja postigli visoke ocjene (4.6) te gradele (4.5) i fuži (4.5).
Osim same kuhinje, Hrvatska se može pohvaliti i gastronomskim regijama koje su uvrštene među 100 najboljih na svijetu. Istra je zauzela 30. mjesto, Dalmacija 34., a Sjeverna Hrvatska 58. poziciju. Primorje i Lika našli su se na 76. mjestu, dok je Slavonija i Baranja na 83. poziciji.
U kategoriji najboljih gradova za gurmane, Zagreb i Split rangirani su na 59. i 72. mjesto, dok je najvišu poziciju zauzeo Napulj. Iako nije bilo hrvatskog jela među 100 najboljih tradicionalnih jela svijeta, na vrhu te liste našla se kolumbijska Lechona – pečena svinja s bogatim nadjevom.
Također, ističu se hrvatski proizvođači poput Aura Destilerije, Oleum Maris maslinovog ulja, Rossi Destilerija, Orna maslinovo ulje i Sirane Gligora, te restorani kao što su Bistro Esplanada Zagreb, Konoba Vinko u Konjevratima i Restoran Dunav u Iloku, Mala Hiža u Mačkovcu i Restoran Johnson u Mošćeničkoj Dragi potvrđujući da Hrvatska nudi vrhunska gastronomija iskustva na svjetskoj sceni.
Više o ovoj temi možete pronaći ovdje.