Hrvatska među najboljim svjetskim kuhinjama prema TasteAtlasu

Istra, Dalmacija i Zagreb prepoznati kao ključne gastronomske destinacije u svijetu

Prestižni TasteAtlas, globalna platforma koja rangira kuhinje i jela, objavio je svoju godišnju listu 100 najboljih svjetskih kuhinja, a Hrvatska se našla na visokom 17. mjestu. Ovaj uspjeh svjedoči o rastućoj prepoznatljivosti hrvatske gastronomije, koja se temelji na bogatoj tradiciji i autentičnim okusima.

Rankiranje je nastalo na temelju 477.287 ocjena koje su korisnici TasteAtlasa dali za 15.478 jela i namirnica. Na samom vrhu ljestvice našla se Grčka, slijede Italija i Meksiko, dok je Hrvatska zauzela 17. mjesto, ističući specijalitete poput slavonskog kulena, zagorskih mlinaca i Paške janjetine, koji su prema ocjenama posjetitelja postigli visoke ocjene (4.6) te gradele (4.5) i fuži (4.5).

Osim same kuhinje, Hrvatska se može pohvaliti i gastronomskim regijama koje su uvrštene među 100 najboljih na svijetu. Istra je zauzela 30. mjesto, Dalmacija 34., a Sjeverna Hrvatska 58. poziciju. Primorje i Lika našli su se na 76. mjestu, dok je Slavonija i Baranja na 83. poziciji.

U kategoriji najboljih gradova za gurmane, Zagreb i Split rangirani su na 59. i 72. mjesto, dok je najvišu poziciju zauzeo Napulj. Iako nije bilo hrvatskog jela među 100 najboljih tradicionalnih jela svijeta, na vrhu te liste našla se kolumbijska Lechona pečena svinja s bogatim nadjevom.

Također, ističu se hrvatski proizvođači poput Aura Destilerije, Oleum Maris maslinovog ulja, Rossi Destilerija, Orna maslinovo ulje i Sirane Gligora, te restorani kao što su Bistro Esplanada Zagreb, Konoba Vinko u Konjevratima i Restoran Dunav u Iloku, Mala Hiža u Mačkovcu i Restoran Johnson u Mošćeničkoj Dragi potvrđujući da Hrvatska nudi vrhunska gastronomija iskustva na svjetskoj sceni.

Više o ovoj temi možete pronaći ovdje.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Vinski trendovi 2025: Novo doba u vinskom svijetu

Što nas čeka? Lagana vina, održivost i povratak provjerenim...

Premijera Mladih Malvazija: Vinistrin 13. En Primeur u Zagrebu

Oko 70 istarskih vinara 10. veljače u hotelu Esplanade...

Bečki Würstelstand: Srce ulične kulture koje je osvojilo UNESCO

Ikonični kiosci s kobasicima postali su simbol bečkog duha...

GORAN VRABEC:”Ljuto nije kazna, već pojačivač okusa svakom jelu”

Goran Vrabec, mladi poljoprivrednik i osnivač brenda "Volim ljuto",...