Trijumf kulinarske izvrsnosti u srcu Lyona, Francuska nadmašila Dansku i Švedsku u Svjetskom prvenstvu visoke gastronomije
Francuska je ponovno osvojila prestižnu nagradu Bocuse d’Or, pobijedivši Dansku i Švedsku te vratila titulu koja se u kulinarskom svijetu smatra ekvivalentom olimpijskog zlata.
Francuska, predvođena Paulom Marconom, osvojila je 20. izdanje Bocuse d’Or 2025. godine. Danska, s predstavnikom Sebastianom Holbergom, zauzela je drugo mjesto, dok je Švedska, koju je predstavljao Gustav Leonhardt, završila na trećem mjestu u velikom finalu.

U spektakularnom preokretu koji je izazvao euforiju među tisućama gledatelja u dvorani Lyon Eurexpo, francuski tim predvođen 28-godišnjim Paulom Marconom osvojio je zlatni trofej, prekinuvši dominaciju Danske, koja je u prethodnom izdanju iznenadila domaćine i odnijela pobjedu. Marconova pobjeda imala je i osobnu dimenziju – njegov otac, Regis Marcon, osvojio je ovo prestižno priznanje 1995. godine i bio je uz svojega sina dok je slavio nevjerojatan uspjeh u atmosferi ispunjenoj gromoglasnim ovacijama.
Francuzi su imali dodatni razlog za slavlje jer je Camille Pigot, Marconova pomoćnica, osvojila nagradu za najboljeg pomoćnog kuhara (commis chef).


Natjecanje koje odlikuje kulinarske talente
Natjecanje Bocuse d’Or, poznato kao Svjetsko prvenstvo visoke gastronomije, osnovao je Paul Bocuse 1987. godine s ciljem promicanja mladih kulinarskih talenata na međunarodnoj sceni. Ove godine održano je jubilarno 20. izdanje natjecanja, koje je ujedno odalo počast njegovom utemeljitelju, legendarnom lyonskom chefu, koji je preminuo 2018. godine.


U završnici, koja se održava svake dvije godine, 24 međunarodna tima suočavaju se s izazovom kreiranja sofisticiranih jela unutar strogih vremenskih ograničenja. Kandidati imaju četiri sata i 40 minuta za pripremu kreativnih jela s celerom, jeguljom i jastogom, dok im je za izradu glavnog jela s tri priloga, baziranog na jelenjem mesu, foie gras-u i čaju, dodijeljeno pet sati i 30 minuta.


Finale u gastronomskoj prijestolnici Francuske predstavlja vrhunac dvogodišnjih kvalifikacija u kojima sudjeluje 70 zemalja s četiri kontinenta. Ove godine, natjecanje nije bilo samo prilika za demonstraciju kulinarske izvrsnosti, već i trenutak slavljenja bogate tradicije i naslijeđa jednog od najvećih chefova svih vremena.
Francuska je ovim trijumfom još jednom potvrdila svoj status svjetske prijestolnice visoke kuhinje, vraćajući si prestižnu titulu i ponos koji dolazi s njom.
Posebne nagrade Bocuse d’Or 2025
Najbolja nagrada Commis: Francuska
Posebna nagrada tema na tanjuru: Norveška
Tema pladnja posebne nagrade: Mađarska
Nagrada Bocuse d’Or za društveni angažman: Novi Zeland i Čile
*Briljantni tim Novog Zelanda, predvođen Williamom Mordidom, osvojio je nagradu za društvenu predanost u Bocuseu za svoj rad s Brown Butterbean Motivation!