Imali smo priliku razgovarati s Darijom Markulinom, vlasnikom “Zagylanda”, koji nam je otkrio tajne uspjeha i planove za budućnost. Ove godine, 18. lipnja, “Zagyland” slavi treću godišnjicu poslovanja, obilježavajući još jedan značajan uspjeh na svom putu, nakon što su se premijerno predstavili na ovogodišnjem Pizza Festivalu i donijeli dašak Zagorja u srce metropole.
RAZGOVARALA: PAULINA MLINARIĆ
Možete li nam reći nešto o sebi i što vas je inspiriralo da otvorite pizzeriju upravo u Zagorju, točnije u Konjščini? Kako je lokalna zajednica reagirala na vaš dolazak?
Moje ime je Darijo Markulin, imam 39 godina i dolazim iz Konjščine. Nakon školovanja u Varaždinu, 2008. godine preselio sam se u Zagreb gdje danas živim sa suprugom i dvoje djece. Prije šest godina odlučio sam pokrenuti posao u svojoj rodnoj Konjščini. Tako je nastao “Zagyland”, zamišljen kao centar opuštanja s kvalitetnom ponudom na svim razinama – smještaj, restoran, sportski i rekreacijski sadržaji. Na površini od 15.000 m² izgradili smo cijeli kompleks, koji smo otvorili prije tri godine. Ove godine, 18. lipnja, slavimo treću godišnjicu poslovanja. Od otvorenja nismo prestali s inovacijama i daljnjim razvojem, što je dovelo do uvođenja pizze u našu ponudu. Uvijek se trudimo biti inovativni i pružiti vrhunsku kvalitetu, stoga smo odlučili uvrstiti isključivo napoletanske pizze pripremljene po originalnoj talijanskoj recepturi, koristeći autentične talijanske sastojke poput brašna, pelata i mozzarelle. Iako lokalna zajednica još uvijek oprezno prihvaća inovacije i novitete, naša je ciljna skupina Zagreb. Pokušavamo se približiti tom tržištu i privući ljude da provedu vikend kod nas, uživajući u vrhunskoj ponudi i opuštajućoj atmosferi “Zagylanda”.
Možete li nam reći više o nazivu “Zagyland” te što vas je inspiriralo za to ime?
Ime “ZAGYLAND” je jednostavno poteklo od mojeg nadimka “ZAGY” jer kad si u Zagrebu, a rodom si iz Zagorja logično je da si za veliku većinu ekipe ZAGY….nastavak “LAND” je proizašao iz ideje ukupne ponude na samom imanju jer imamo mnogo toga za ponuditi pa smo htjeli to približiti ljudima i asocirati ih na neke veće centre poput Gardalanda, Disneylanda itd. Naravno da mi još puno zaostajemo za takvim sredinama i kompleksima. Također nudimo malonogometni teren, sjenice za odmor, wellness dio sa saunom, jacuzzijem i bazenom ,quadove za vođenje ture po našoj lijepoj Ivanščici, party klub prostor uz biljar, stolni nogomet koji je prostor za opuštanje i za razne fešte, mala kongresna dvorana, a uz naš restoran kapaciteta do 150 osoba, sa šest soba i apartmanom možemo prihvatiti 20-ak osoba na smještaju, tako da stvarno dosta toga nudimo na jednom mjestu.
Vaše specijalne pizze “Zagyland” i “Horse City” s konjskim i ždrebećim kobasicama i pršutima izazvale su veliku pažnju na nedavnom Pizza Festivalu. Kako ste došli na ideju za te kombinacije sastojaka? Kako su posjetitelji festivala reagirali na ove jedinstvene pizze?
Koliko smo imali prilike vidjeti reakcije su bile odlične, popraćene od svih medija i mnogi su rekli da smo upravo mi “pobjednici” i da im se naša pizza najviše dopala. Iako to nije bilo natjecanje nego festival i promocija i mi smo na tako nečem željeli biti prisutni, drago nam je čuti takve komentare. Što se tiče samog naziva “Horse City”, dolazimo iz Konjščine pa je i ta neka ideja proizašla da promoviramo mjesto od kud dolazimo i to uvijek s ponosom ističemo pošto smo u istočnom dijelu Zagorja koje treba tek postaviti na mapu turizma.
Znamo da koristite talijanske proizvode za pizze. Kako osiguravate kvalitetu sastojaka i kako birate dobavljače? Postoje li neki specifični proizvodi koje smatrate ključnima za kvalitetu vaših pizza?
Ne pristajemo na kompromis i kod nas mogu proći isključivo kvalitetni sastojci. Naš dobavljač je Lareto koji osigurava sve što nam je potrebno od talijanskih proizvoda da bi dobili kvalitetu. S nama su od prvog dana, prate nas i suradnja je odlična. Što se tiče proizvoda uvijek naglašavam da su po meni tri glavna sastojka za kvalitetnu napoletanu, a to su prije svega brašno i tu koristimo Reginella 00 brašno od najbolje pšenice iz najboljeg mlina u Italiji Molino Scoppettuolo, zatim su tu neizostavni pelati San Marzano te dobra i kvalitetna mozzarella. Ta tri sastojka su bitan preduvjet da se na istima ne smije štedjeti ne bi li se dobio što kvalitetniji krajnji proizvod. Nakon toga naravno ide i znanje samog pizza majstora te oprema s kojom radiš. Ako je sve kvalitetno rezultat je tu.
Kako biste opisali rezultat spoja jedinstvene kombinacije i kakve su reakcije gostiju na ovu fuziju okusa, te kako lokalni stanovnici i turisti prihvaćaju ovu inovativnu ponudu?
Recenzije na najrelevantnijim internet servisima su odlične i vidimo da smo na dobrom putu. Vodimo se onom da je kvaliteta uvijek ispred kvantitete, odustajemo od količina, idemo na kvalitetu i samo tako se možete održati dugotrajno na tržištu, jer “Zagyland” je i zamišljen kao proizvod koji mora s vremenom postizati sve veći napredak i postati sinonim za kvalitetnu hranu i ugodan ambijent.
Koji su bili najveći izazovi s kojima ste se susreli pri otvaranju i vođenju pizzerije u Konjščini te kako ste se nosili s konkurencijom, i što mislite da vašu pizzeriju čini posebnom u usporedbi s drugima?
Najteže je svakako bilo ostvariti ideju i izgraditi, opremiti, i pokrenuti milijunski kompleks u tako nerazvijenoj sredini po pitanju turizma. Konkurenciju smatram zdravom i mišljenja sam da nismo jedni drugima konkurencija nego da treba izgraditi još više hotela, restorana te otvoriti kuće za odmor ne bi li postali nekakvo odredište gdje bi nas i veća količina ljudi mogla posjetiti. Posebnost je možda u toj različitosti jer se nismo htjeli utopiti u masi iste ponude i istih stvari nego uvijek tražimo nešto drugo, drugačije i bolje za ponuditi našim gostima, tako da eto i napoletana i je proizašla iz ideje jer je u Zagorju nitko drugi ne nudi.
Imate li planove za širenje poslovanja ili uvođenje novih specijaliteta u budućnosti, te kako vidite razvoj vaše pizzerije u narednih nekoliko godina?
Planovi za razvoj i ideje za napredak uvijek su prisutni u mojoj glavi, a ima ih bezbroj. Međutim oni su usko vezani uz podršku lokalne zajednice, županije, resornog ministarstva i države i nakon svega EU fondova. No kako sam rekao, kod mene NE i NEMOGUĆE ne postoji tako da vjerujem da ću ostvariti svoje želje po pitanju razvoja “Zagylanda”.
Što vas osobno najviše veseli u vođenju pizzerije? Imate li neku filozofiju ili princip kojeg se držite u poslovanju i prema kojem usmjeravate svoje zaposlenike?
Rad s kvalitetnim ljudima i kolegama koji razumiju i koji su prihvatili moju viziju veseli čovjeka. Niti jedan dan nije isti i volim takav dinamičan i okretan posao. Ponavljam, moja jedina želja je biti kvalitetan, a na drugima je da boduju što i kako kome valja i odgovara. Kupci na kraju određuju gdje će i kako potrošiti svoj novac. Tome učim i svoje zaposlenike i usađujem im u glavu da jedino predanim i kvalitetnim radom možete postići uspjeh u životu.
Postoji li nešto za kraj što biste željeli poručiti svojim kupcima i ljubiteljima pizze? Gdje vas ljudi mogu pronaći i kako mogu najbolje uživati u vašim pizzama?
Pozivam sve zainteresirane da posjete Konjščinu, gdje će se iz prve ruke uvjeriti u sve što radimo i uživati u opuštajući atmosferi ovog pitomog, mirnog i prekrasnog mjesta u Zagorju. Siguran sam da će se, jednom kad nas posjete, uvijek rado vraćati!