ZGrappa Festival 2024: Najveći festival rakija i destilata u Zagrebu – Uživajte u okusima tradicije i inovacije!

U Zagrebu se 15. i 16. studenog održava ZGrappa Festival powered by Bumbar, donoseći dublje razumijevanje rakija, likera i svjetskih destilata. S bogatim programom koji uključuje predavanja, masterclassove i POP-UP trgovinu, ovo je događaj koji ne smijete propustiti!

U Zagrebu se bliži trenutak za najbolji gutljaj godine – 15. i 16. studenog festival ZGrappa powered by Bumbar 2024 vraća se s duplom dozom inspiracije i užitka! Odvažite se zakoračiti u svijet destilata, gdje svaka kap priča svoju priču, a svaki okus krije mali svemir tradicije, inovacije i kreativnosti. ZGrappa vam donosi festival koji prkosi jednostavnom pijenju i vodi vas ravno u srce kulture rakije, likera i najfinijih svjetskih destilata.

Ove godine, kroz dva dana programa, čekaju vas četiri predavanja, dva masterclassa i nevjerojatna POP-UP trgovina – savršeno mjesto za sve kojima srce brže zakuca kad se spoje dobar miris, skladan okus i bogata povijest proizvodnje jakih alkoholnih pića. Pripremite nepce za kušanje 300 vrhunskih destilata, ali uz obaveznu hidrataciju Cetinom.

Festival ZGrappa 2024: program bogat predavanjima i masterclassovima
U dvorani Petog Kupea, program ZGrappa festivala otvara se pomno odabranim predavanjima koja istražuju jedinstvene aspekte destilacije i ljubavi prema vrhunskim alkoholnim pićima. Prvog dana festivala, renomirana stručnjakinja Cecile Lecerf iz Spirit France povest će posjetitelje na putovanje kroz terroire Armagnaca i Calvadosea. U masterclassu “Unique terroirs from France”, Lecerf predstavlja ove dragocjene francuske destilate, pričajući priče o tlu, vremenskim uvjetima i bačvama koji svaki od ovih alkoholnih proizvoda čine neponovljivim. Nastavak dana obogatit će Anita Tepeš, koja će u predavanju destilerije Martin Albus otkriti metode kombiniranja tradicije i modernih tehnika, pokazujući kako odabrani sastojci, recepture i suvremena oprema stvaraju nove standarde za rakije i likere visoke kvalitete. Njeno predavanje daje priliku ljubiteljima destilata da čuju o razvoju i inovacijama na domaćem i međunarodnom tržištu.

Drugi masterclass:“BBC Spirits presenting Ikigai Collection – Authentic Japanese Collection”, predstavlja kupcima i potrošačima filozofiju japanskog načina života. Ovdje će biti predstavljeni brendovi – japanski gin Etsu te viskije iz destilerije Kurayoshi, kolekcija Ikigai. Ikigai je japanska filozofija koja se prevodi kao razlog postojanja ili svrha života i dolazi od 2 riječi “Ikiru” što znači živjeti i “Shigai” vrijedno činjenja. Program subote zapečatit će predavanje profesora Ante Lončarića i Daria Grabarića, osmišljeno kao dubinski uvid u proizvodnju jakih alkoholnih pića. Prof. Lončarić će s tehničke strane obraditi specifičnosti i karakteristike raznih destilata, od fermentacije do destilacije, a Grabarić, prvi hrvatski nositelj WSET Level 3 Awards in Spirits će istražiti kako marketing može stvoriti prepoznatljiv identitet i pomoći domaćim rakijama da dosegnu međunarodno tržište.

Osim edukativnog dijela, ZGrappa nudi i užitak BBQ delicijama Hot Yarda i kavama iz WellBean Worlda, a brojne degustacije omogućit će posjetiteljima da prožive svaki trenutak ovog mirisnog i okusa punog festivala – uz neizostavna darivanja i iznenađenja koja će ovaj događaj učiniti još čarobnijim. Ako ste spremni za pravi miks zabave, edukacije i gurmanske avanture, ZGrappa čeka na vas, a karte su u prodaji na platformi Entrio. Festival se održava od 13 do 20 sati, a s kupljenom ulaznicom osim kušanja, ulaz je slobodan na ukupno šest predavanja te radionica za koje se posjetitelji, unaprijed, ne moraju prijavljivati.


PROGRAM DOGAĐANJA

Petak, 15.11.

13:05 – Svečano otvaranje

  • Marin Levaj, organizator festivala, održat će pozdravni govor i otvoriti ovogodišnji ZGrappa festival.

13:15 – Proglašenje pobjednika 6. Crospirit ocjenjivanja

  • U organizaciji Gospodarskog lista, Agronomskog i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, bit će proglašeni najbolji rakije, likeri i ginovi.

15:00 – Masterclass “Unique terroirs from France”

  • Cecile Lecerf iz Spirit France predstavit će prestižne Armagnace kuće Janneau i Calvadose kuće Boulard, koje se ističu svojim terroirima i jedinstvenim karakteristikama.

17:00 – Predavanje: Anita Tepeš o rakijama i likerima destilerije Martin Albus

  • Prikaz tradicionalne tehnike kombinirane s modernim metodama za stvaranje proizvoda vrhunske kvalitete.

19:00 – Predavanje: Dejan “Rakija” Veljović

Dejan Veljović govori o autohtonim sortama voća i njihovom potencijalu da rakiju pozicioniraju kao globalno prepoznatljiv brend.

Subota, 16.11.

15:00 – Predavanje: BELGRADE URBAN DISTELLERY “Novo lice šljivovice”, Rakija Branko

  • Priča o posebnoj šljivovici Branko koja spaja tradicionalnu kvalitetu rakije s karakteristikama vrhunskih burbona.

16:30 – Masterclass: “BBC Spirits presenting Ikigai Collection – Authentic Japanese Collection”

  • Marko Fois predstavlja japanske destilate kolekcije Ikigai, uključujući viskije i ginove, koji su istaknuti primjer filozofije japanskog načina života.

17:45 – Proglašenje pobjednika 2. ZGrappe po izboru publike

  • Posjetitelji biraju najbolju rakiju, gin, liker te dizajn etikete Zagrebu

18:00 – Predavanje: Specifičnosti i karakteristike jakih alkoholnih pića – što s rakijama?

  • Prof. Ante Lončarić i Dario Grabarić, prvi hrvatski nositelj WSET Level 3 Awards in Spirits, vode predavanje o temeljnim principima proizvodnje alkoholnih pića i mogućnostima primjene marketinga za poboljšanje prepoznatljivosti rakija.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

HUSARI S PISTACIJAMA – SLATKI BLAGDANSKI POKLON SVETOG NIKOLE

Dan Svetog Nikole simbol je darivanja i dobrote, a...

PIK Vrbovec – Nacionalna oznaka izvrsnosti za svježe svinjsko meso!

Svježe meso PIK Vrbovca od sada nosi prestižnu oznaku...

Sveti Ivan Zelina ponosni laureat na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu

Grad osvojio prestižnu nagradu Turističke prizme na regionalnoj konferenciji...

DAVOR GAŠPAR – Pionir uzgoja tartufa u Hrvatskoj:”Tartufi ne poznaju granice, samo pravu klimu, tlo s kalcijem i vlagu”

Diplomirani inženjer šumarstva Davor Gašpar jedini je registrirani proizvođač...