La vita è bella – osobito kad miriše na pizzu! Prvog dana 4. Pizza Festivala Zagreb 2025. kiša je okupala Trg dr. Franje Tuđmana, ali to je, kako bi Talijani rekli, samo znak dobre sreće: Festa bagnata, festa fortunata!
Srećom, kiša je brzo prošla, a mi smo uživali u prvom danu najpoznatijeg zagrebačkog gastro događaja posvećenom – kraljici svih jela – pizzi!
Na Trgu dr. Franje Tuđmana i ove je godine možete posjetiti Pizza Festival Zagreb, koji se održava od 8. do 18. svibnja.
Deset kućica, deset stilova – i bezbroj okusa Italije
Od napoletane, romane, canotto pizze do pizze fritte i sicilijane – 4. Pizza Festival Zagreb 2025. nudi za svakoga ponešto. Za one hrabre postoje i pizza s bolognese umakom, s pikantnim kobasicama i dimljenim medom, te talijanskih klasika poput cacio e pepe i vitello tonnato u formi pizza, pa sve do krajnje originalnih kreacija poput pizze s graševinom. U pravilu sva tijesta od pomno biranog brašna fermentiraju minimalno 48 do čak 72 sata, što rezultira prozračnim tijestom i bogatim okusom.
Nadjevi? Tu su samo najkvalitetnije talijanske namirnice:
San Marzano rajčice, burrata, fior di latte, stracciatella, mortadela, nduja kobasica, pistacije, artičoke, kapari…

Najbolje pizze na Pizza Festivalu Zagreb – što smo kušali?
Izdvajamo neke od favorita:
Pizza Social Club
Ekipa iz Pizza Social Cluba, već dobro poznata na zagrebačkoj gastro sceni, i ove godine donosi originalne kreacije. Među pet ponuđenih pizza, posebno se ističu:
- Peperoni Nduja – kombinacija fior di latte mozzarelle, Parmigiano Reggiano sira i peperoni kobasice, obogaćena mazivom Ndujom (pikantna kobasica s čilijem i lardom).
- Parmigiana – lanjski hit s grilanim patlidžanima koji se i dalje drži u vrhu.
Sve njihove pizze rade se od Farina Speciale Tip 00 brašna, proizvedenog u domaćim mlinovima – dodatni plus za kvalitetu i autentičnost.


Pizza Re
Pizza Re, prošlogodišnji favorit publike, ove godine donosi pet pizza koje spajaju talijansku tradiciju i suvremene okuse:
- Pizza Mortadella – pesto Genovese, fior di latte, vrhunska mortadela, mljevena pistacija, bosiljak, crne masline i aceto krema.
- Ostale opcije: Margherita, Piccante, Capricciosa i Pizza Re.
Tijesto fermentirano čak 72 sata osigurava iznimnu prozračnost i teksturu.


RougeMarin
Njihove sicilijanske focaccia-style pizze (tzv. “sfincione”) oduševljavaju, posebno Vesuvio pizza – roast beef, tonnato umak, ukiseljena rotkvica, kapare i rikula. Savršena harmonija klasičnih i modernih okusa.


Al Dente
Al Dente se ove godine ističe sa čak šest pomno osmišljenih pizza.
Pizza Piccante 2.0 – pikantna kobasica, pepperdropsi, dimljeni med. Opravdavaju svoj slogan Art of Taste u svakom detalju.


Pizza Fritta
Vjerna tradicionalnom napuljskom receptu, Pizza Fritta i dalje nudi:
Pržene pizze u obliku “calzonea”, s bogatim punjenjima i hrskavom zlatnom koricom. Savršen comfort food, osobito popularan među mlađima.


Zagyland
Pizzerija Zagyland iz Konjščine ponovno briljira autentičnošću:
- Grašizza – jedinstvena pizza s graševinom u tijestu, pancetom, kobasicama i dressingom od vina i paprike.
- Pizza Cezar – spoj San Marzano rajčica, mozzarelle, inćuna, kapara, čipsa od pancete i Cezar dressinga.
Kreativno, hrabro i odlično izvedeno – Zagyland ponovno pomiče granice klasične pizze.


Tjestenina iz koluta, gelato, tiramisu i cannoli – kad vam zatreba pauza od pizze
Pizza Festival Zagreb 2025 nije rezerviran samo za ljubitelje pizze – za one koji žele predah, tu su i sjajne gastro alternative koje ne smijete propustiti!
Cacio e pepe iz koluta sira s tartufima – Pastamisee
Kad smo poželjeli predah od pizza, zaustavili smo se kod kućice Pastamisee i ostali oduševljeni. Njihova kremasta tjestenina pripremljena u kolutu sira, uz umak od tostiranog papra i svježe ribane tartufe, prava je aromatična eksplozija.
Slatki kutak festivala – Gdje je Jura
Za ljubitelje deserata, inovativne slastice s kućice Gdje je Jura, pastry chefa Juraja Klepića:
- Tung Tung Tung Tung Tiramisu – moderna reinterpretacija klasika s lješnjak likerom, cappuccino espumom i pistaciom.
- Cannolini Bombardini – trio cannolija s ricotta kremom, bijelom čokoladom, pistacijama i crumbleom od bobičastog voća.
- Brr Brr Pistaccino – gelato od pistacije s biskvitom, kadaifom i belgijskom mliječnom čokoladom.












Ne zaboravite na piće i atmosferu
Za koktele s talijanskim štihom tu su Ginglebells, dok Central bar nudi bogatu ponudu vina, piva, rakija i bezalkoholnih pića. Dodatni plus: festival je bez plastike, a reusable čaše koriste se uz povratnu kauciju od 1 €.
ZABA Mastercard korisnici uživaju i Happy Hour popuste od 10% svaki dan od 18:00 do 19:00.
DJ-evi, film pod zvijezdama i radionice – Pizza Festival je puno više od hrane
Pizza Festival Zagreb 2025 nije samo o hrani – ova prava Festa Italiana slavi i dobru atmosferu, glazbu, edukaciju i zabavu za sve generacije!
Uz 13 DJ-a, radionice kuhanja, Staropramen Movie Night i Food kviz s Ribafishom, Pizza Festival nudi pravi spoj gastronomije i zabave. Mislili su i na mlađe posjetitelje koji se mogu zabaviti u Zagi dječjoj zoni.


Pizza Festival bit će otvoren od ponedjeljka do petka od 12:00 do 24:00 sata, a subotom i nedjeljom od 11:00 do 24:00 sata. Ulaz na festival je besplatan, a više informacija o događanjima možete pronaći na društvenim mrežama Pizza Festival Zagreb na Facebooku i Instagramu.