Torta di Mele, jednostavni kolač od jabuka sličan austrijskim pitama i njemačkim desertima poput Apfelstrudela, a koji postaje omiljen među europskim slasticama
RECENZIJA: INES KOLUNDŽIĆ
Jabuke su voće koje možete pretvoriti u sve, od deserta pa sve do glavnog jela. U trgovinama i na tržnicama uz svježe jabuke možete pronaći i prerađenu u obliku octa, soka, želea ili pirea od jabuka. Također se koristi za izradu jabukovače, vina i rakije. Sirova jabuka sadrži vitamine A i C, bogata je ugljikohidratima i izvrstan je izvor vlakana.
Dana 20. listopada se obilježava Svjetski dan jabuka te se njime želi promicati kulturni i povijesni značaj jabuka, utjecaj na zdravlje kao i važnost voćnjaka.
Svjetski dan jabuka obilježava se svake godine 20. listopada. Prvi je put održan 1990. godine u Velikoj Britaniji, u organizaciji dobrotvorne udruge Common Ground. Cilj ovog dana je podizanje svijesti o raznolikosti sorti jabuka, poticanje očuvanja tradicionalnih voćnjaka te promicanje potrošnje lokalno uzgojenih jabuka. U Hrvatskoj se najčešće obilježava u školama i na organiziranim sajmovima kako bi se ljude ponovno povezalo sa zemljom i njezinim plodovima, naglašavajući važnost lokalne i održive proizvodnje hrane i ekologije.
Kada pojedete jabuku, ali i dalje želja za slatkim nije utažena donosimo vam recept za jednostavni talijanski kolač od jabuka poznatiji pod imenom Torta di Mele.

Recept (promjer kalupa 20 cm):
• SASTOJCI
Oko 600 g jabuka
Sok jednog limuna
70 g šećera
30 g vanilin šećera
½ žličice paste vanilije (opcionalno)
20 g maslinovog ulja
120 g jogurta
2 jaja
100 g oštrog brašna
½ žličice soli
1 žličica praška za pecivo
+ listići badema za posipanje
• PRIPREMA
Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite kalup papirom za pečenje.
Jabuke ogulite, tanko narežite na kriške i prelijte limunovim sokom.
U zdjeli pomiješajte jaja, šećer i vanilin šećer, pastu vanilije, maslinovo ulje i jogurt. Zatim u smjesu dodajte brašno, prašak za pecivo i sol pa sve dobro sjedinite.
Ulijte smjesu u pripremljeni kalup za pečenje, poravnajte vrh i pospite listićima badema.
Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta ili dok ne porumeni i čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
Pustite da se kolač ohladi, po želji ga pospite šećerom u prahu i poslužite.
Dobar tek!


Za više kulinarskih ideja i inspiracija, posjetite moj profil Foodilica na Instagramu i TikToku. Dobar tek i uživajte u svakom zalogaju!