“AKO TI SE JEDE NEŠTO SLATKO UZMI JABUKU”

Torta di Mele, jednostavni kolač od jabuka sličan austrijskim pitama i njemačkim desertima poput Apfelstrudela, a koji postaje omiljen među europskim slasticama

RECENZIJA: INES KOLUNDŽIĆ

Jabuke su voće koje možete pretvoriti u sve, od deserta pa sve do glavnog jela. U trgovinama i na tržnicama uz svježe jabuke možete pronaći i prerađenu u obliku octa, soka, želea ili pirea od jabuka. Također se koristi za izradu jabukovače, vina i rakije. Sirova jabuka sadrži vitamine A i C, bogata je ugljikohidratima i izvrstan je izvor vlakana.

Dana 20. listopada se obilježava Svjetski dan jabuka te se njime želi promicati kulturni i povijesni značaj jabuka, utjecaj na zdravlje kao i važnost voćnjaka.

Svjetski dan jabuka obilježava se svake godine 20. listopada. Prvi je put održan 1990. godine u Velikoj Britaniji, u organizaciji dobrotvorne udruge Common Ground. Cilj ovog dana je podizanje svijesti o raznolikosti sorti jabuka, poticanje očuvanja tradicionalnih voćnjaka te promicanje potrošnje lokalno uzgojenih jabuka. U Hrvatskoj se najčešće obilježava u školama i na organiziranim sajmovima kako bi se ljude ponovno povezalo sa zemljom i njezinim plodovima, naglašavajući važnost lokalne i održive proizvodnje hrane i ekologije.

Kada pojedete jabuku, ali i dalje želja za slatkim nije utažena donosimo vam recept za jednostavni talijanski kolač od jabuka poznatiji pod imenom Torta di Mele.

Recept (promjer kalupa 20 cm):

• SASTOJCI
Oko 600 g jabuka
Sok jednog limuna
70 g šećera
30 g vanilin šećera
½ žličice paste vanilije (opcionalno)
20 g maslinovog ulja
120 g jogurta
2 jaja
100 g oštrog brašna
½ žličice soli
1 žličica praška za pecivo
+ listići badema za posipanje

@foodilica

Torta di mele #volikuhajuživaj #brzirecepti #tortadimele Recept (promjer kalupa 20 cm): Sastojci: Oko 600 g jabuka Sok jednog limuna 70 g šećera 30 g vanilin šećera ½ žličice paste vanilije (opcionalno) 20 g maslinovog ulja 120 g jogurta 2 jaja 100 g oštrog brašna ½ žličice soli 1 žličica praška za pecivo + listići badema za posipanje Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite kalup papirom za pečenje. Jabuke ogulite, tanko narežite na kriške i prelijte limunovim sokom. U zdjeli pomiješajte jaja, šećer i vanilin šećer, pastu vanilije, maslinovo ulje i jogurt. Zatim u smjesu dodajte brašno, prašak za pecivo i sol pa sve dobro sjedinite. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup za pečenje, poravnajte vrh i pospite listićima badema. Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta ili dok ne porumeni i čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Pustite da se kolač ohladi, po želji ga pospite šećerom u prahu i poslužite.

♬ origineel geluid – .⋆୨୧⋆.

• PRIPREMA
Zagrijte pećnicu na 180 °C  i obložite kalup papirom za pečenje.
Jabuke ogulite, tanko narežite na kriške i prelijte limunovim sokom.
U zdjeli pomiješajte jaja, šećer i vanilin šećer, pastu vanilije, maslinovo ulje i jogurt. Zatim u smjesu dodajte brašno, prašak za pecivo i sol pa sve dobro sjedinite.
Ulijte smjesu u pripremljeni kalup za pečenje, poravnajte vrh i pospite listićima badema.
Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta ili dok ne porumeni i čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
Pustite da se kolač ohladi, po želji ga pospite šećerom u prahu i poslužite.

Dobar tek!

Za više kulinarskih ideja i inspiracija, posjetite moj profil Foodilica na Instagramu TikToku. Dobar tek i uživajte u svakom zalogaju!


Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

NUTKO NAMAZ OD LJEŠNJAKA I KAKAA – ZA UKUSNIJE I ZDRAVIJE JUTRO

Domaća proizvodnja, 100 % ekološki, veganski, bez konzervansa i...

GASTRO SPEKTAKL GODINE: Marco Pierre White dolazi na Weekend Food Festival u Rovinj!

Svjetska kulinarska ikona potvrđena je kao gost najuzbudljivijeg gastronomskog...

Gastro večera iz snova: Restoran Maksimir postaje kulisa filma Tko pjeva zlo ne misli!

Jedinstvena večera koja spaja kultni film, vrhunsku gastronomiju i...

Osječko-baranjska županija proglašena jednom od najgostoljubivijih regija svijeta!

Prema Booking.com-ovim nagradama za 2025., ova slavonska regija našla...