Tradicija jagoda i slatkog vrhnja na Wimbledonu

Povijest i značaj prestižnog teniskog turnira

Povijest i značaj prestižnog turnira
Wimbledon, najstariji i najprestižniji teniski turnir na svijetu, ove je godine završio svoje 137. izdanje u nedjelju, 14. srpnja. Ovaj turnir, sinonim za eleganciju i tradiciju, okuplja najbolje tenisače iz cijelog svijeta i svake godine privlači milijune gledatelja. Jedna od najprepoznatljivijih i najdražih tradicija Wimbledona je konzumacija jagoda sa slatkim vrhnjem. Tijekom turnira, svake godine ubere se i konzumira preko 38,4 tona jagoda, što predstavlja više od 1,92 milijuna komada.

Povijest tradicije
Tradicija konzumacije jagoda sa slatkim vrhnjem na Wimbledonu ima duboke korijene koji sežu još u rane 1900.-te godine. U to vrijeme, jagode su se smatrale luksuznim voćem, dostupnim samo kratko vrijeme tijekom godine, točno za vrijeme trajanja Wimbledona. Ovo voće, tada simbol luksuza, bilo je dostupno samo onima iz više društvene klase koji su si mogli priuštiti dolazak na turnir. Kombinacija jagoda i slatkog vrhnja ubrzo je postala sinonim za Wimbledon, odražavajući sofisticiranost i prestiž događaja. Ta tradicija ne samo da se održala do danas, već je postala dio iskustva Wimbledona, stvarajući poseban doživljaj za posjetitelje.

Proizvodnja i priprema
Jagode koje se poslužuju na Wimbledonu dolaze iz obiteljske tvrtke Hugh Lowe Farms, koja se ponosi dugogodišnjom tradicijom uzgoja kvalitetnih jagoda. Sorte koje se koriste nazivaju se Malling Centenary, a svake godine tvrtka posadi 100 tisuća sadnica kako bi osigurala dovoljne količine za vrijeme turnira. Proces berbe jagoda vrlo je pažljiv; sve se jagode beru ručno kako bi se osigurala njihova svježina i kvaliteta. One jagode koje se tijekom turnira ne konzumiraju, zamrzavaju se i kasnije koriste za izradu džema, čime se smanjuje otpad i koristi cijeli urod.

Održavanje tradicije
Iako su se mnoge stvari tijekom godina mijenjale, cijena porcije jagoda sa slatkim vrhnjem na Wimbledonu ostala je ista od 2010. godine. Prema službenoj stranici Wimbledona, jedna porcija i dalje košta 2,50 funti, što je nešto manje od 3 eura. Ova konstantnost cijene doprinosi pristupačnosti ove tradicije širokoj publici, čineći je dostupnom svima koji posjećuju turnir.

Tradicija konzumacije jagoda sa slatkim vrhnjem na Wimbledonu predstavlja spoj povijesti, luksuza i sporta. Ona je više od jednostavnog gastronomskog užitka; simbolizira vezu između prošlosti i sadašnjosti, te pridonosi jedinstvenom šarmu i nasljeđu jednog od najvažnijih sportskih događaja na svijetu. Wimbledon bez jagoda sa slatkim vrhnjem jednostavno ne bi bio isti, a ova slatka tradicija nastavlja oduševljavati posjetitelje iz godine u godinu, čineći svaki turnir posebnim i nezaboravnim iskustvom.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Sudjelujte na 6. CROSPIRIT-u: Prijavite Svoje Rakije, Likere i Ginove

Međunarodno ocjenjivanje vrhunskih pića održava se od 2019. godine,...

Vikend u znaku egzotičnog voća: Najveći festival u Hrvatskoj stiže u Gornju Bistru

Gornja Bistra 14. i 15. rujna 2024. postaje središte...

Tjedan Posvećen Tuni u Poreču: TunIstra-Offshore World Challenge 2024.

Poreč je domaćin prestižnog međunarodnog turnira u lovu na...