Talijanski majstori sladoleda koriste umjetnu inteligenciju za stvaranje novih okusa

Vlasnik poznate Milanske slastičarnice, Gianfranco Sampo (63) inovira recepte uz pomoć ChatGPT-a, kombinirajući tradiciju i modernu tehnologiju

Sladoledari u Milanu sve više koriste umjetnu inteligenciju (Al) kako bi kreirali nove, jedinstvene okuse, oslanjajući se na moderne tehnologije koje nadopunjuju njihove tradicionalne metode. Jedan od pionira ovog trenda je Gianfranco Sampo (63), vlasnik renomirane slastičarnice Terra. Sampo je softver ChatGPT unio recepte i informacije s web stranica svojih omiljenih proizvođača sladoleda, a umjetna inteligencija mu je ponudila inovativne prijedloge.

Među najzanimljivijim rezultatima ove suradnje su novi okusi poput sladoleda od bijele čokolade s karameliziranim crnim paprom.

“Nikad ne bih sam došao na ideju da kombiniram te sastojke”, priznao je Sampo u intervjuu za The Times.

Od tada je proširio svoju ponudu dodajući Al inspirirane recepte sorbetima i sladoledima, uključujući sladoled od cimeta s bademima i kruškama pirjanim u prošeku.

Iako tradicionalni pristup izrade sladoleda i dalje zauzima ključno mjesto o njegovom radu, Sampo vjeruje da umjetna inteligencija nudi nove mogućnosti za inovacije u slastičarskoj industriji. Ovaj spoj tradicije i tehnologije postavlja nove standarde u svijetu talijanskog gelata.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Ekskluzivna večera u restoranu 7 Seas s Michelin chefovima

Restoran 7 Seas postaje kulinarsko središte ljeta Ovog ljeta restoran...

Narudžba kebaba u Hrvatskoj: Jeste li znali da ih se pojede 1500 dnevno?

Narudžba kebaba u Hrvatskoj ne pokazuje znakove usporavanja. U...

Nikola Tesla pozdravlja posjetitelje Ličko-senjske županije kroz 17 digitalnih lokacija

Digitalni projekt povodom 169 godina od Teslinog rođenja Ličko-senjska županija...

Najboljim hrvatskim restoranima svečano uručena MICHELIN priznanja za 2025. godinu

U utorak, 8. srpnja 2025., na tvrđavi sv. Ivana...