Slatka, sočna, zdrava! – Otkrijte nepoznate tajne jagoda

Svjetski dan jagoda, 27. veljače proslavite otkrivanjem njihovih nevjerojatnih koristi, povijesti i najukusnijih recepata

Jagode su simbol ljeta – bilo da ih jedemo svježe, u jogurtu ili kao dio laganih deserata. Njihov intenzivan, sladak okus osvaja nepca, a dobra vijest je da sadrže vrlo malo kalorija. Svjetski dan jagoda, koji se obilježava 27. veljače, idealna je prilika da pobliže upoznamo ovu crvenu vitaminsku bombu.

Jagoda – voće koje to zapravo nije
Iako je jedno od najomiljenijih voća, jagoda iz botaničke perspektive nije prava bobica. Njezin znanstveni naziv, Fragaria ananassa, otkriva da pripada porodici ruža. Sitne sjemenke koje vidimo na njezinoj površini zapravo su prave plodove, dok je crveno, sočno meso lažni plod koji privlači ljubitelje slatkih okusa.

Tisuću sorti – i svaka je posebna
Danas postoji više od 1.000 sorti jagoda, a svake godine nastaju nove. Neke starije sorte postupno nestaju, no svaka jagoda ima svoju specifičnu aromu. Trenutačno je osobito popularna sorta “Lambada”, poznata po iznimnoj slatkoći.

Povijest jagoda – od šumskih plodova do vrtnih delicija
U srednjem vijeku ljudi su poznavali tek šumsku jagodu, koja je bila znatno manja od današnjih kultiviranih vrsta. Dolaskom europskih istraživača u Ameriku otkrivene su krupnije i mesnatije sorte, koje su kasnije uzgajane i u Europi. Prvo su se uzgajale u botaničkim vrtovima, a potom su postale nezaobilazan dio privatnih vrtova i plantaža.

Slatki užitak s malo kalorija
Iako su izrazito slatke, jagode imaju nisku kalorijsku vrijednost – 100 grama sadrži tek 30 kalorija. To je zahvaljujući visokom udjelu vode, koji doseže 90 %. Unatoč tome, jagode su bogate vitaminima i mineralima sadrže više vitamina C od naranči, a obiluju željezom, folnom kiselinom, kalcijem, magnezijem i kalijem.

Kako pravilno čuvati jagode?
Jagode su osjetljive i brzo se kvare zbog visokog udjela vode. Kako bi što duže zadržale svježinu, najbolje ih je čuvati u hladnjaku, u jednom sloju, bez naslagivanja. Prije konzumacije treba ih kratko oprati pod hladnom vodom i nježno posušiti. Kako bi sačuvale puni okus, listići i peteljka trebaju se ukloniti tek nakon pranja.

Kreativne ideje za uživanje u jagodama
Jagode su izvrsne same po sebi, no od njih se mogu pripremiti i lagani, osvježavajući obroci.

Domaći sladoled od jagoda – zamrznute jagode izmiksajte s nemasnim jogurtom i dobit ćete kremasti desert bez dodanih šećera.

Jagoda shake – kombinacija mlaćenice i svježih jagoda stvara savršen ljetni napitak.

Salata od jagoda i šparoga – spojite rukolu, kuhane šparoge i jagode, dodajte malo balzamičnog octa, maslinova ulja, soli i papra za lagan, ali sofisticiran obrok.

Jagode su pravi dar prirode – ukusne, zdrave i niskokalorične. Zato ih s guštom možemo uživati ne samo na Svjetski dan jagoda, već tijekom cijele godine!

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Vina Belje trijumfirala na Mundus Vini i Berliner Wine Trophyju!

Dvostruko zlato za Vina Belje - najbolji hrvatski proizvođač...

20 godina izvrsnosti: Vinarija Antunović predstavila nova vrhunska vina!

Ekskluzivna proslava i premijera Grand Selection linije u Zagrebu NAPISAO: TOMISLAV...

The Hotel Ljubljana: Spoj povijesti i modernog luksuza u samom centru grada!

Jedinstvena kombinacija povijesti, inovacije i vrhunskog smještaja koja oduzima...