Početak turističke sezone je izuzetno obećavajući

Zadar je zabilježio dosad neviđen porast broja turističkih dolazaka i noćenja u 2024. godini

Jučer, 28. svibnja, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održan je prvi sastanak turističkog sektora pod predsjedanjem Ministra turizma i sporta, Tončija Glavine. Sastanak je okupio predstavnike turističkog sektora i povezanih industrija, s posebnim fokusom na sektor prometa. Sudjelovali su i predstavnici hitne medicine, HGSS-a, MUP-a, DIRH-a, Lučkih kapetanija i zračnih luka, ACI-ja, HGK, strukovnih udruga te drugi relevantni dionici.

U diskusiji je naglašeno kako hrvatski turizam ima impresivne rezultate s oko 11 posto višim prometom nego lani na nivou RH, što znači kako je do sada ove godine Hrvatsku posjetilo 3,4 milijuna turista, koji su pritom ostvarili 10,4 milijuna noćenja ili oko 11 % više nego lani.

Od pojedinačnih destinacija najveći porast turističkih noćenja bilježi grad Zadar s rastom od 24 % u usporedbi s prošlom godinom u istom periodu. Ne računajući dnevne posjete cruiserskih i drugih gostiju, sukladno zabilježenim podacima u sustavu eVisitor grad je dosad posjetilo 160.985 turista koji su ostvarili 428.052 noćenja, što trenutno čini najveći indeks rasta turističkog prometa u Hrvatskoj. Pritom Dubrovnik bilježi rast od nepunih 20 %, a potom su tu Pula i Medulin s 11 %, Zagreb sa 7,50 % te Poreč sa 7 % rasta.

Najveći udio u ukupnim noćenjima u Zadru ostvarili su domaći gosti (21 %), a zatim slijede Nijemci (15 %), Poljaci (9 %) i Austrijanci (7 %). Gosti iz Ujedinjene Kraljevine i Slovenije bilježe 4 %, Francuske i Bosne i Hercegovine 3 %, dok 2 % udjela u ukupnim noćenjima bilježe Nizozemska i Mađarska.

Podijeli

Newsletter

spot_img

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Velika Gorica ugostila izložbu “Photo Zagreb County”: Prikaz nagrađenih fotografskih radova

U Galeriji Trumbetaš Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici...

PRIDRUŽITE SE ZEGEVEGE FESTIVALU UZ VEGANSKI DROBLJENAC OD JABUKA!

Ukoliko vas zanima tema održivog načina življenja, zdrave veganske...

Inovativni pristup američkog startupa: Maslac izrađen od CO2 i vode

Savor iz Kalifornije razvija biljni maslac s minimalnim ugljičnim...

Ekskluzivna MICHELIN večera na Plešivici u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Restoran Korak na Plešivici, u srcu hrvatske regije pjenušavih...