Od Isusovačke akademije do suvremenog centra znanja i enoloških istraživanja u Zlatnoj dolini
NAPISAO: TOMISLAV RADIĆ
Požega se nalazi u Zlatnoj dolini koju su Rimljani tako nazvali – Vallis Aurea. Grad ima bogatu povijest još od rimskih vremena Incerum – do danas… Godine 1699. Isusovci osnivaju gimnaziju, a 1727. sagrađena je kazališna dvorana. Iz toga vremena datira Academia Posegana za studij filozofije i moralne teologije, koju su također osnovali Isusovci. Taj trag Akademije i obrazovanja nastavit će se visoko školskom ustanovom 1998. s jakom reprezentacijom profesora: Premužić, Bišof, Miljković nešto kasnije i Mesić.
Gotovo okruglo 300 godina kasnije od Posegane u Požegi 2021. se osniva Vinum Academicum unutar Fakultet za turizam i ruralni razvoj. Danas je taj fakultet u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Na tom tragu bila je i inicijativa kutjevačkih vinara, predvođenih Vladom Krauthakerom i Ivanom Enjingijem, potkraj 90-ih koji su pokrenuli inicijativu za osnivanje Vinskog instituta u svome kraju.

Iz Požege se krenulo u otkup vinograda u Podgorju u vlasništvu vinara Klesingera. Ideji o pokušalištu i vinogradima pridružila se općina Kaptol koja je darovala 4.35 hektara zemljišta za tu namjenu. Koju godinu kasnije 2006. zasađene su bijele sorte a godinu kasnije i crne. Nakon 15 godina 2020. zasađena je na jednom hektaru klonska selekcija graševine. Tako da danas Vinum Academicum posjeduje oko 7.5 hektara vinograda s prosječnom godišnjom proizvodnjom od 35000 litara vina. Na etiketi vinarije Vinum Academicum prikazano je nalazište Rudinske glave. Odabrane su jer je ublizini sela Čečavac/ Psunj na 417 metara pronađeno najstarije sakralno zdanje, datira se u sredinu 13. stoljeća, koje je pripadalo Benediktincima. Na izradi vina, uz svoje studente, rade profesor Mesić i zaposlenici Jasna Del Vechio, Ivan Malčić i Daniel Klemenić.
Na studiju Enogastronomije ravnopravno u odgoju studenata i prezentaciji gastronomskih dostignuća rade predsjednica Katedre za enogastronomiju doc dr.sc Maja Ergović i kolegice doc.dr.sc. Valentina Obradović i doc.dr.sc.Svjetlana Škrabo. Prije nekoliko mjeseci promovirana je popularno znanstvena monografija “Chef na svoj način” ovoga autorskog trojca za osobe s teškoćama, koja je na Međunarodnoj izložbi inovacija i prototipova INOVA/Budi uzor 2024. osvojila zlatnu medalju i posebnu nagradu za doprinos inkluzivnosti ranjivih skupina. Dobila je i međunarodno priznanje nakon što su sa svojim kolačem-Crolač u studentskoj konkurenciji imali najbolji studentski prehrambeni proizvod 2023. u Hrvatskoj. Međunarodno priznanje za Crolač profesorima Heleni Marčetić i Tomislavu Soldi i studentskoj ekipi u sastavu: Zvonimir Paponja, Ivan Vučić, Nika Jukić, Robertino Puharić i Lorena Princip dodjeljeno je na Eco Trophelia Europa u Berlinu 2023.
Te iste 2023. u Francuskoj (Pariz) u sklopu Međunarodnog agronomskog sajma studenti stručnog studija Enogastronomija Zvonimir Paponja i Nika Jurić sudjelovali su na Europskom natjecanju mladih profesionalaca u kušanju francuskih vina. Mentor je bio doc.dr.sc Josip Mesić.
Studenti su imali zahtjevne zadatke-prepoznati sortu vina, apelaciju, godinu berbe i cjenovni razred. Zvonimir Paponja je uspješno izvršio sve zadaće (uz 10-minutno predstavljanje na engleskom jeziku) i osvojio drugo mjesto. Nika Jukić je bila zapažena s plasmanom na 10. mjesto među 70-etak natjecatelja. Dakle u samo dvije godine 2022.-24.potvrdilo se da profesori i studenti rade stručno s provjerljivim rezultatima. I eno i gastro su dio turističke djelatnosti.


U sektoru turizma i ruralnog razvoja Fakultet provodi visokoškolsko i cjeloživotno obrazovanje iz područja biotehničkih i društvenih znanosti fokusirano na znanstvenom i stručnom radu, osiguranju kvalitete, međunarodnoj suradnji i suradnji s lokalnom zajednicom za što brže zapošljavanje diplomiranih studenata-kaže prodekan za razvoj i poslovanje doc.dr.sc Berislav Andrlić.
Sveučilište je izgradilo novi studentski dom vrijedan oko 4 milijuna eura. Tu su osim spavaonica uključene moderne učionice ,To je reprezentativan nastavni objekt s pokusnom bazom u Kutjevačkom vinogorju/ Podgorje. Sve to pridonosi daljnjem razvoju visokog obrazovanja u Požegi i okolici.
Na Fakultetu za turizam i ruralni razvoj u Požegi moguće je upisati preddiplomske stručne studije: Enogastronomiju, Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo i Računovodstvo te sveučilišni studij Turizam. Požega i šira okolica postaju sve zanimljiviji turistima na kontinentalnom dijelu a pogotovo zbog svjetske prijestolnice graševine- Kutjeva. Generacije koje će izaći s ovoga Fakulteta moći će meritorno govoriti o vinu, pripremati hranu i znati ugostiti posjetitelje. Pokazala je to i održana radionica Vinum Academicum-a u centru Zagreba, koju je vodio Vjekoslav Madunić, gdje su stručnjaci ali i novinari, kušali vina iz podruma u Podgorju.
Fakultet daje pozornosti kulturnoj baštini kraja. Tako su, između ostaloga, na etiketi Vinuma prikazani likovi s kamenih konzola s povijesnog nalazišta kraj Rudine. Prvi puta to veliko nalazište, nešto kasnije i benediktinska opatija, spominje se u darovnici kralja Andrije II Arpadovića iz 1210. godine. Te reljefne glave i drugi artefakti izloženi su u požeškom muzeju.