Internacionalni sajam pršuta u Istri: Tinjanski pršut Antolović odnosi titulu najboljeg!

U Tinjanu, srcu Istre, najbolji europski pršuti oduševili posjetitelje, a tinjanska Pršutana Antolović osvojila prvo mjesto u kategoriji istarskog pršuta


Ovog vikenda, u istarskom gradiću Tinjanu, održano je 16. izdanje Internacionalnog sajma pršuta, koje je okupilo četrdesetak proizvođača iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Portugala, Španjolske i Crne Gore. Posjetitelji su imali priliku uživati u bogatoj ponudi najkvalitetnijih europskih pršuta i drugih lokalnih delicija, dok su stručnjaci iz Udruge senzornih analitičara Gustus ocjenjivali pršute u nekoliko kategorija.

Pršutana Antolović iz Tinjana, s više od dva desetljeća tradicije u proizvodnji pršuta, ove je godine osvojila prestižnu titulu najboljeg u kategoriji istarskog pršuta, te ukupnu pobjedu sajma. Na ocjenjivanje je dostavljeno čak 39 uzoraka, a svi su ocijenjeni kao iznimno kvalitetni.

U kategoriji dalmatinskog pršuta šampionsku titulu odnijela je pršutana Smjeli d.o.o., dok je u kategoriji nadimljenog pršuta pobijedila vodnjanska Pršutarna i stancija Buršić. Drnička tradicija d.o.o. osvojila je prvo mjesto u kategoriji dimljenog pršuta, dok su u međunarodnoj kategoriji najbolji bili Eko BAR d.o.o.

Zlatne medalje u kategoriji istarskog pršuta dodijeljene su pršutanama Tomaso, Daniele, Buršić, Pisinium d.o.o., Dujmović, Mekiši, Jelenić i Milohanić. U kategoriji dalmatinskih pršuta zlato je pripalo pršutani Voštane d.o.o., dok su u kategoriji drniškog pršuta nagrađene pršutane M.T.O. Mrki i Beč Cro Trade. Krčki pršut ove je godine proslavio Mesnica-Market-Prerada mesa Žužić, dok su zlatne medalje u nadimljenom pršutu odnijele pršutane Mekiši i Tomaso.

U kategoriji dimljenog pršuta zlatne su medalje dobile pršutane Perajica, Aria, Nira d.o.o. i Euro Delikatese d.o.o., a međunarodnu kategoriju obilježili su Prosciuttificio Conti, Distribuciones del Jamon Cereso s.l., Montstate d.o.o., Interproduct d.o.o., Pega Export s.l. i MIJ d.o.o.

Sajam u Tinjanu još jednom je dokazao da Istra ostaje važno središte vrhunske proizvodnje pršuta, okupljajući najbolje proizvođače iz cijele Europe i slaveći bogatu tradiciju ove cijenjene delicije.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Hrvati petkom ne odustaju od pizze, a u Miamiju se jede ona od 12.000 $

Boltovo istraživanje otkriva navike ljubitelja brze hrane - dok...

PIK šunka osigurava više od 57 milijuna pizza godišnje

Povodom Svjetskog dana pizze, PIK Vrbovec ponosno ističe nevjerojatne...

Dorina Love Notes – Slatki trenuci ljubavi u svakom zalogaju

Mali znak pažnje i osmijeh u trokutastom pakiranju -...

Split postaje središte vrhunske gastronomske edukacije!

Oliva Allegra pokreće ambicioznu investiciju i izlazi na međunarodnu...