Weekend Food Festival je važno mjesto okupljanja i razmjene iskustava cijele turističke i gastronomske industrije
RAZGOVARALA: PAULINA MLINARIĆ
Razgovaramo s jednim od direktora programa, Tomom Ricovom koji zajedno u suradnji s Borisom Kovačekom radi na festivalu koji ističe važnost gastronomije kao ključan segment turizma za hrvatsku ekonomiju. Njihov cilj je istaknuti konstruktivnu raspravu o integraciji gastronomije s poljoprivredom, logistikom i komercijalizacijom, a s ciljem unapređenja gastronomske ponude i industrije.
Nakon uspješna prva dva izdanja, Weekend Food Festival će ove godine ponovno u Rovinj privući sve kojima je hrana posao, ali i one koji u njoj uživaju, kao i one koji o njoj pišu, istražuju je… Koje su najvažnije novosti koje donosi ovogodišnji Festival?
Najvažnije je reći da će ovogodišnji Weekend Food Festival biti najsadržajniji do sada! U Rovinju ćemo okupiti najbitnije svjetske kuhare, regionalne kulinarske zvijezde i domaće stručnjake, ključne proizvođače i stručnjake iz područja hrane, pića i ugostiteljstva koji će raspravljati o trendovima industriji, dok će ljubitelji gastronomije, okusa, mirisa, zabave i druženja doći na svoje na Weekend Food Marketu koji će biti otvoreni za sve posjetitelje. Dvije dvorane, dvije pozornice za showcooking, masterclass dvorana, brojne promocije i naravno, neizostavna zabava, sve je to ove godine Weekend Food Festival.
ISKORISTITE POSEBAN POPUST OD 20% NA POSTOJEĆU CIJENU ULAZNICA UNOSOM KODA HORECAPRO
Osim predavanja i panel diskusija, najavili ste i brojne radionice, kušanja, show cooking… Što će se sve moći vidjeti, kušati i naučiti na ovogodišnjem Weekend Food Festivalu?
Uspjeli smo nagovoriti Antu Pižića da nam skuha pravi skradinski rižot, vrsarski ribari pripremat će morske specijalitete, ali bit će tu i cijelo bogatstvo gastronomske ponude lokalnih delicija, ali i internacionalnih jela na Weekend Food Marketu. Također, pripremamo show cooking radionice, razgovore o kavi, biodinamičkim vinima, i obiteljskim brendovima, a posjetitelji će moći pratiti vruće teme gastronomske industrije na predavanjima, panel diskusijama i razgovorima s uglednim stručnjacima iz svijeta gastronomije i industrije hrane. Cilj je bio dovesti sve važne sudionike u Rovinj i u tome smo uspjeli.
U programu su najavljeni brojni gostujući chefovi. Koja imena biste izdvojili?
Stvarno ih je puno i dovodimo najbolja imena iz svijeta i regije, a posebno se ističu imena poput Alejandra Serrana, najmlađeg chefa i vlasnika španjolskog restorana kojemu je u svojoj 24. godini donio Michelinovu zvjezdicu i kojega je Forbes smjestio na prestižnu ljestvicu „30 ispod 30“, Leonarda Fonseca, kreativnog Kolumbijca koji je donedavno bio desna ruka Ani Roš u Hiši Franko, Jeffreyja Velle, kulinarskog korporativnog direktora Maistre, Janeza Bratovža, legendarnog slovenskog chefa, Paula Ivića, chefa jednog od rijetkih vegetarijanskih restorana s Michelin zvjezdicom, Maxmimiliana J.W. Thomaeea, utemeljitelja moderne turske kuhinje te Filipa Ćirića, chefa beogradskog restorana Homa. U Rovinj stižu i vodeći hrvatski chefovi među kojima su Ante Udovčić, David Skoko, Mate Janković, Danijel Đekić te chefice Ivane Bekavac i Katarine Vrenc.
Kojim lokalnim odnosno nacionalnim kuhinjama će se baviti ovogodišnji Weekend Food Festival?
Naglasak je na lokalnoj kuhinji, s naglaskom na specijalitete Istre, ali neće nedostajati i nacionalne i internacionalne kuhinje. Drago nam je da će na Weekend Foodu biti promovirana i knjiga Flavours of Istria iza koje stoji naš dugogodišnji partner Maistra i Jeffrey Vella, kulinarski korporativni direktor Maistre.
Kako ste zadovoljni odazivom publike, kako profesionalne tako i amaterskih zaljubljenika u vrhunsku gastronomiju, na do sada održane festivale? Što vas čini najponosnijima?
Povratne informacije su odlične i svi, kako profesionalni, tako i amaterski zaljubljenici u vrhunsku gastronomiju, su jako zadovoljni jer smo Festival usmjerili na lokalnu gastronomiju i bogatiju ponudu u kojoj će moći uživati svi posjetitelji za koje smo otvorili Weekend Food Market. Ono što nas čini najponosnijima jest činjenica da Festival postaje platforma koja spaja ljude sa zajedničkom strašću prema okusima i doživljajima, ali istovremeno pruža priliku za educiranje, degustaciju i povezivanje.
Smatrate li da se Weekend Food Festival može pretvoriti u međunarodnu atrakciju s obzirom na kalibar svjetskih stručnjaka koje ste do sad imali priliku ugostiti i kvalitetu programa koji festival pruža?
Weekend Food Festival od prve godine privlači pažnju kalibra svjetskih stručnjaka koje je već ugostio na dosadašnjim izdanjima, a kvaliteta programa i ponude čini ga svakako i međunarodnom atrakcijom. Okupljanje renomiranih chefova i stručnjaka iz različitih dijelova svijeta, kao i cijele regije, izaziva interes i stranih gostiju i čini ga prepoznatljivim i van granica Hrvatske.
U kojoj mjeri ovakav tip manifestacije utječe na razvoj domaće ugostiteljske i turističke scene?
Weekend Food Festival ima značajan utjecaj na razvoj domaće ugostiteljske i turističke scene i ovogodišnji Weekend Food će biti važno mjesto okupljanja i razmjene iskustava cijele industrije, kako ugostiteljske, tako i turističke. Kroz predavanja, panel diskusije i radionice, otvorit ćemo dijalog o važnim temama, povezanosti gastronomije s poljoprivredom, distribucijom i trgovinom, što pridonosi razvoju kvalitetnije gastronomske scene. To je prilika za promociju lokalne kuhinje i proizvoda, ali i poticanje turističke atraktivnosti i destinacije i regije.
Vaša ulaznica omogućuje Vam ulazak na predavanja, prezentacije, panele, showcooking prezentacije, masterclassove i koncerte za cjelokupnog trajanja festivala. Iskoristite pritom poseban popust od 20% na postojeću cijenu unosom koda horecapro.