Valamar na Beogradskom sajmu turizma kao ključan predstavnik Hrvatske

Turistička ponuda Hrvatske privukla 32.000 posjetitelja, uz nastup novih destinacija

NAPISAO: TOMISLAV RADIĆ

Na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu, koji je posjetio i hrvatski novinar Vjekoslav Madunić, nastupilo je 400 izlagača, a posjetitelja je bilo 32 000. Zemlja partner je bila Italija, a po prvi puta su nastupile Venezuela, Ekvador i Estonija. Hrvatska je bila predstavljena s hotelskom kućom Valamar i agencijom Place2GO International.

U središnje dijelu sajma bile su Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija Beograda (TOP), Turistička organizacija Vojvodine, Zlatibora i druge.

Na izložbenom prostoru Gradske turističke organizacije Kragujevca veliki promotor vina i organizator 10. jubilarnog vinskog sajma u Šumadiji, Zoran Dragoljević napravio je najavu dvodnevnog Salona 28. i 29. ožujka u hotelu Kragujevac. Imali smo priliku kušati vina manjeg broja vinarija: Stari podrum, Perić, Art Wine i Katanić a i desetine drugih uključujući različite vrste hrane moći će vinoljupci pronaći u Kongresnom centru hotela. Tu značajanu vinsku manifestaciju organizira Vinski viteški red Šumadije a otvorit će je jedan od najvećih srpskih vinara Božidar Aleksandrović.

Predstavljen je i hotel Borovi s pešterske visoravni u blizini Sjenice gdje protiču četiri rijeke (Vapa, Graovica, Jablanica i Uvac). Peštersko polje je dobilo i brojna svjetska priznanja na području očuvanja prirode (Za očuvanje biljnog svijeta, vlažnih staništa, očuvanje ptica i dnevnih leptira Srbije). Impresivna je ponuda ovog renoviranog hotela sa 150 smještajnih jedinica i svim SPA objektima. Na 600 hektara prostiru se farma Caričina i Ranč Selek (400 slobodnih konja, ovce, koze i bivoli). To je područje potpuno čiste prirode s visinskom razlikom od 760 do 1322 metra a specijalni rezervat Uvac (prirodno dobro prve kategorije) ima i meandrirajuća jezera na kojima se može i splavariti.

Na prostoru TOB-a u svijetlu nadolazećega EXPO-a 2027 promovirane su gradske općine, muzeji, kulturne institucije, poznati muzički festivali i sportske priredbe. Promoviran je Dom Jevrema Grujića, predstavljena je turistička ponuda Povijesnog muzeja Srbije, Muzeja iluzija i poznato kazalište Madlenianum. Posjetitelji mogli su čuti gudački kvartet Dinamica music, uživati u nastupu Umjetničkog centra Talija i ansambla Kuće romske kulture.

Beograd nije samo poznat po roštilju i mučkalici. Fine dining cousine i ondje ima predstavnike u desetinama restorana. Ali Skadarlija je dalje nazaobilazna. Taj dio beogradskih restorana u skadarskoj ulici je i dalj prva turistička gastronomska ponuda, a među njima vodeće mjesto i dalje imaju “Tri šešira”. Restoran sa 160-godišnjom tradicijom koji je izgradio staklenu terasu, u kojemu se još uvijek nalazi tradicionalni namještaj i sviraju karakteristični glazbeni sastavi s violinom, harmonikom i gitarom. Može se među ostalim kušati jagnjeću čorbu, bruskete s namazom od sira i roast beefom, pohani kačkavalj, kroketi od piletine sa sjemenkama, pečurke na žaru i završno pola porcije slasnih čačanskih ćevapćića (prilog kuhani krumpir u sosu od ajvara i kajmaka). Uz jelo može se kušati bijeli Rubinov muscat, a za slasticu tufahiju (kuhana jabuka punjena orasima i vrhnje na vrhu).

Tatarski biftek za dvije osobe koji dugogodišnji konobar Dragan Dragić oprezno dozira sa začinima. U petak može se naručiti ribu, smederevskog smuđa na žaru i moravsku salatu (crvena oljuštena pečena paprika, sitno isjeckana rajčica, ljuta papričica, bijeli luk ,ulje i ocat). Tri šešira imaju još jedan restoran na početku Skadarlije s gornje strane, Zlatni bokal koji može primiti na terasi i dva nivoa 200 gostiju. Glavni restoran Tri šešir vodi menadžerica Milica Petković, s dvije mlade nadarene i simpatične djevojke Sanjom Božić i Teodorom Radovanović.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Ekskluzivna večera u restoranu 7 Seas s Michelin chefovima

Restoran 7 Seas postaje kulinarsko središte ljeta Ovog ljeta restoran...

Narudžba kebaba u Hrvatskoj: Jeste li znali da ih se pojede 1500 dnevno?

Narudžba kebaba u Hrvatskoj ne pokazuje znakove usporavanja. U...

Nikola Tesla pozdravlja posjetitelje Ličko-senjske županije kroz 17 digitalnih lokacija

Digitalni projekt povodom 169 godina od Teslinog rođenja Ličko-senjska županija...

Najboljim hrvatskim restoranima svečano uručena MICHELIN priznanja za 2025. godinu

U utorak, 8. srpnja 2025., na tvrđavi sv. Ivana...